1

Temat: TL-MR3420 z Gargoyle - obsługa HUBa USB

Czytając mini recenzję  TL-MR3420 wyczytałem że można podłączyć poprzez HUB USB więcej niż jedno urządzenie.

W związku z powyższym mam pytanie czy i jak można zrobić na Gargoyle obsługę dysku sieciowego i modemu równocześnie przy czym (jeżeli brakuje pamięci w MR3420) doinstalowanie dodatkowych pakietów chciałbym zrobić na karcie MicroSD zamontowanej w modemie 3G lub jeżeli to problem w wpiętym w HUB PenDrive a nie na wspomnianym dysku HDD

2

Odp: TL-MR3420 z Gargoyle - obsługa HUBa USB

Huby działają. Widzisz więc normalnie i modem i dysk i co tam jeszcze podłaczysz (ja mam np. kartę dzwiękową).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Super... czy muszę coś doinstalowywać czy firmware http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/ już zawiera obsługę dysków przez USB i po podłączeniu dysku będę widział go w konfiguracji Gargoyle?

PS.
Jaki jest cel wpinania karty dźwiękowej do routera?

4

powinienes widzec dyski samoczynnie. (hub to taki rozgaleznik - nie potrzebuje sterownikow)
karta dzwiekowa - mozna sluchac radia internetowego, badz mp3.
opisane na http://eko.one.pl smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

5

Wiem co to HUB (ale dzięki za wyjaśnienie smile ) jestem zielony z  OpenWrt bo to mój drugi dzień z tym zjawiskiem ale złapałem bakcyla więc się chce edukować....

Chodziło mi o obsługę dysku, bo wyczytałem w wspomnianej wcześniej recenzji że z uwagi na 4MB pamięci flash  o dodaniu obsługi USB  można już zapomnieć więc do instalacji dodatkowych "programów" należy podłączyć zewnętrzny nośnik... dlatego pytałem czy jednak wgrany w owe 4MB  Gargoyle ma już obsługę dysków czy też muszę je dograć na zewnętrznym nośniku wpiętym też w USB.

W sumie zamiast pytać powinienem najpierw wpiąć i sprawdzić ale mogę powalczyć z routerkiem dopiero wieczorkiem i chciałbym znać odpowiedzi zanim zabiorę się do rozszerzania możliwości mojego  MR3420.

6

raczej powinno dzialac z gory. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

7

Obsługa dysków jest. We flash zostało bardzo mało miejsca i tylko niewielkie pakiety się zmieszczą. Jak potrzebujesz miejsca to albo z dysku robisz extroota albo po prostu instalujesz pakiety na nim. Opisane to wszystko jest.

8

Wpiąłem HDD w USB i w Gargoyle nie widzę możliwości konfiguracji "nośnika USB".
Mam dysk z Fat32. Trzeba go domontować ręcznie czy też router powinien wykryć go automatycznie?

PS
Dysk wpinałem bezpośrednio do USB Rutera (nie przez HUB)

9

Nie ma tej zakładki - za mało flasha jest na to. Sam dysk się zamontował automatycznie. Teraz możesz albo zrobić extroota i doinstalować potrzebne rzeczy albo zainstalować osobno na nośniku i w ten sposób korzystać.

10 (edytowany przez rx7 2011-01-15 14:52:46)

w takim pytanko...
Chce podłączyć przez HUB, modem 3G, dysk HDD i pendrive na którym będę doinstalowywał pakiety.

Jeżeli dysk (dyski) montują się automatycznie to zakładam ze mogę poprzez (jakąś) komendę (poprzez putty) sprawdzić na którym USB  zamontował mi się jak napęd.
Z modemem nie mam problemu, chodzi mi jedynie o HDD i PenDrive

11

Możesz spfrawdzić. Nośniki montowane są automatycznie w /mnt. Jeżeli chcesz mieć kontrolę który się gdzie montuje to zmodyfikuj sobie /etc/config/fstab, opisane jest to w http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd