Odp: Soft do netgear'a WNDR4300 + e3372
To gdzie szukać przyczyny problemu w takim razie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Soft do netgear'a WNDR4300 + e3372
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To gdzie szukać przyczyny problemu w takim razie ?
Sprawdzasz przy pomocy całkiem innej sieci czy będąc wewnątrz lanu?
Właśnie jak pisałem - odłączyłem się od routera i wpiąłem kompa wprost w modem upc, a w roterze został działający modem z SIM Orange - ip public. Także w chwili łączenia były 2 różne IP zewnętrzne i dwie różne sieci publiczne.
Nawet dla pewności zrestartowałem kompa (oczywiście w routerze było aktywne IP z Orange, więc nic nie ruszałem - akurat "torty idą z wolna").
Drugie sprawdzanie było z tela z LTE (też Orange) - czyli drugi, inny IP (też public) - to samo.
W filezilla taki log z sesji z ip upc:
Status: Ustalanie adresu IP dla modem.hopto.org
Status: Łączenie z 37.228.22.216:21...
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Status: Inicjowanie TLS...
Status: Weryfikacja certyfikatu...
Status: Połączenie TLS nawiązane.
Status: Połączono
Status: Uzyskiwanie listy katalogów...
Polecenie: PWD
Odpowiedź 257 "/" is the current directory
Polecenie: TYPE I
Odpowiedź 200 Switching to Binary mode.
Polecenie: PASV
Odpowiedź 227 Entering Passive Mode (37,228,22,216,22,118).
Polecenie: LIST
Błąd: Połączenie danych nie mogło zostać nawiązane: ECONNREFUSED - Połączenie odmówione przez serwer
Błąd: Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogów
Status: Odłączono od serwera
Status: Ustalanie adresu IP dla modem.hopto.org
Status: Łączenie z 37.228.22.216:21...
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Status: Inicjowanie TLS...
Status: Weryfikacja certyfikatu...
Status: Połączenie TLS nawiązane.
Status: Połączono
Status: Uzyskiwanie listy katalogów...
Polecenie: PWD
Odpowiedź 257 "/" is the current directory
Polecenie: TYPE I
Odpowiedź 200 Switching to Binary mode.
Polecenie: PASV
Odpowiedź 227 Entering Passive Mode (37,228,22,216,20,247).
Polecenie: LIST
Błąd: Połączenie danych nie mogło zostać nawiązane: ECONNREFUSED - Połączenie odmówione przez serwer
Błąd: Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogówW logach routera po nieudanym zajrzeniu przez przeglądarkę/połączeniu filezilla z ip upc znalazłem jeszcze taki log:
(...)
Mon Nov 2 09:35:24 2015 ftp.info vsftpd[6602]: [ftp] FTP command: Client "89.xx.xx.xx", "LIST"
Mon Nov 2 09:36:03 2015 ftp.info vsftpd[6599]: [ftp] FTP response: Client "89.xx.xx.xx", "425 Failed to establish connection."
Mon Nov 2 09:36:24 2015 ftp.info vsftpd[6602]: [ftp] FTP response: Client "89.xx.xx.xx", "425 Failed to establish connection."
(...)Jakieś dodatkowe/pomocne opcje dla ewentualnej modyfikacji firewall w routerze/vsftpd.conf...cokolwiek na moją przypadłość ?
Mam jeszcze pytanko,
Jest mozliwe, ze modem przelaczyl mi sie na inny zakres?
strasznie spadla predkosc internetu...
nic nie przestawialem, konfiguracja wciaz taka sama
EDIT:
wrocilem do softu r47251 - bez zmiany ustawien i predkosc internetu wrocila do normy.
Moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi?
@build000: odblokuj na firewallu porty jake masz ustawione od passive mode (5000 - 5999) i zobacz.
Cezary, jest jakas mozliwosc na stabilny soft do mojej konfiguracji?
Ja nie czytam tego wątku - zdefiniuj "stabilny".
to inczej, jest jakis soft, ktory moge uzywac na codzien w moim zestawie?
Twoj CC niestety nie przyjmuje konfiguracji i nie dziala - chyba, ze jest jakis nowy soft, o ktorym nie wiem?
Ja nie czytam tego wątku - zdefiniuj "stabilny".
Cezary - to może byś tak w końcu przeczytał - nie tylko mi, jak się okazuje, nie działa ncm w E3372 na CC.
to inczej, jest jakis soft, ktory moge uzywac na codzien w moim zestawie?
Twoj CC niestety nie przyjmuje konfiguracji i nie dziala - chyba, ze jest jakis nowy soft, o ktorym nie wiem?
Ale w wami się trudno rozmawia coś. Co to znaczy "nie przyjmuje konfiguracji"?
nie potrafie fachowo tego wyjasnic, wszystkie logi wklejalem(tak jak mnie prosiles) w pierwszych stronach tego tematu,
co od tego momentu cos sie zmienilo? jest jakis nowy soft?
O ile początek wątku pamiętam to masz teraz soft od @build000 - więc czemu twierdzicie że to na moim nie działa i on mój czegoś nie przyjmuje?
Jakiejkolwiek konfiguracji dla wwan0 - u mnie jest objaw, że niby łączy, nawet dioda turkusowa się pali światłem ciągłym, ale nie przydziela ip.
Cały proces połączenia zawsze kończy się identycznie:
Mon Nov 2 07:11:35 2015 daemon.notice netifd: wan2_4 (3328): Sending discover...
Mon Nov 2 07:11:36 2015 daemon.notice netifd: wan2_4 (3328): Sending discover...I koniec - po tym poleceniu wyciągniętym z logów (ostatnim z procesu próby połączenia) dioda nadal się pali turkusowym światłem ciągłym (tak jak przy zwykłym połączeniu LTE, jak już działa).
Ale tak się dzieje tylko na CC (jak pisałem w innym wątku http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 96#p150796 - sprawdziłem też na Twoim CC, jak planowałem i ten sam objaw jak wyżej opisałem oraz w linku).
A na DD (trunk) działa od strzału - przykładowo do w/w logu przy identycznych ustawieniach wwan0, dalej następuje coś w ten deseń w logach:
Mon Nov 2 07:11:35 2015 daemon.notice netifd: wan2_4 (3328): Sending select for 37.228.22.216...
Mon Nov 2 07:11:35 2015 daemon.notice netifd: wan2_4 (3328): Lease of 37.228.22.216 obtained, lease time 518400
Mon Nov 2 07:11:35 2015 daemon.notice netifd: Interface 'wan2_4' is now up
Mon Nov 2 07:11:35 2015 kern.notice firewall: Reloading firewall due to ifup of wan2 (wwan0)EDIT:
Wracając do:
@build000: odblokuj na firewallu porty jake masz ustawione od passive mode (5000 - 5999) i zobacz.
Faktycznie, zaskoczyło - ale ze względu na godzinę działania mogę potwierdzić jedynie (póki co), że zaskoczyło na ftp://build000.ignorelist.com:21 - ten jest na łączu z upc.
A łata "Add support for moving NDP to end of NCM frame" na cdc-ncm jest?
U mnie tak, od lipca.
U mnie tak, od lipca.
Bo w oficjalnym CC nie widzę ![]()
Jest - nawet pisze o tym w logach jak sterownik się ładuje. Gdybyś pepe2k looknął w timeline to byś zauważył, że identyczną łatę dodali dla CC i tym samym to jest ten sam sterownik co w trunk.
ehh...Macierewicz by wiedzial, co zrobic ![]()
Jest - nawet pisze o tym w logach jak sterownik się ładuje. Gdybyś pepe2k looknął w timeline to byś zauważył, że identyczną łatę dodali dla CC i tym samym to jest ten sam sterownik co w trunk.
No faktycznie - nie ma. Przynajmniej dla jądra 3.18.
No faktycznie - nie ma. Przynajmniej dla jądra 3.18.
No widzisz, gdybyś build000 looknął w źródła to byś zauważył, że nie ma i (najpewniej) dlatego nie działa.
CC bazuje na 3.18, więc nie wiem o jakich innych jądrach myślisz, chyba nie o kernelowych.
No ok - mój błąd - to teraz proszę jakiś link do tej łaty dla 3.18, zapodam przy kompilacji, zainstaluję od nowa CC i przekonam się jak to działa, lub nie działa.
Dobra, chyba znalazłem - https://dev.openwrt.org/changeset/46464
http://patchwork.ozlabs.org/patch/495925/
https://dev.openwrt.org/browser/trunk/t … rame.patch - to ta ? Wystarczy ją wrzucić do target/linux/generci/patches-3.18 w sources CC ? Czy wymaga jeszcze jakichś zabiegów ?
Jak zwykle to samo
Dostałeś linka do konkretnej łatki robiącej to co trzeba, a szukasz po swojemu i zadajesz pytania typu "czy to wystarczy". Tak, wystarczy.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Soft do netgear'a WNDR4300 + e3372
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc