Temat: VPN PPTP Passthrough Błędne działanie Routera

Witam

Mam problem z działaniem VPNa PPTP na komputerach w LAN-ie.
Mam zainstalowany pakiet opkg install kmod-nf-nathelper-extra najnowszy obraz CC router TP-Link W8970.
Mam podłączone 4 urządzanie do po kablu.
1.    Stacjonarka 1
2.    Laptop
3.    TV
4.    Stacjonarka 2
Z komputera 1 zawszę mogę spiąć VPNa weryfikowałem na kilku serwerach VPN wszystko jest OK
Z Laptopa jak jestem wpięty RJ-45 VPNy nie chcą się łączyć  cały czas jest komunikat „Trwa weryfikowanie nazwy użytkownika i hasła” łącze się do tych samych serwerów VPN co na stacjonarce 1.
1.    Jeżeli odłączę kabel RJ-45 i połączę się WI-FI w laptopie to VPNy zaczynają działać od szczału.
2.    Jeżeli wyłączę kartę sieciowa w stacjonarce to VPNy na laptopie podłączonym RJ-45 działają.

Konfiguracja w Windowsie mam identyczna na laptopie i stacjonarce.
Co może być nie tak w routerze? Jak to zdiagnozować dokładnie?
Dlaczego stacjonarka nr1 powoduje takie problemy?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie w rozwiązaniu tego problemu.

Zyxel EX5601-T1

2

Odp: VPN PPTP Passthrough Błędne działanie Routera

Sam w sumie odpowiedziałeś - masz coś nie tak z któraś kartą sieciową. Nie zrobileś/nie masz ustawionego np. takie samego mac adresu na obu kartach?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mgrlukasz 2015-11-01 17:51:04)

Odp: VPN PPTP Passthrough Błędne działanie Routera

MAC-ki mam różne

Wykonałem dziesiątki możliwych kombinacji ustań kart restartów , na nowo konfigurowałem router z czystego obrazu zainstalowałem tylko pakiet  opkg install kmod-nf-nathelper-extra  niestety problem nadal występuje.
Podczas testów miałem przypadek że VPNy działay na laptopie i na stacjonarce, rozpinałem spinałem i działało.
Niestety dziś rano na laptopie zaś przestały spiąć sie VPNy jak jestem podpięty RJ-45. Na stacjonarce zawsze działa.

Wykonałem szczegółową analizę pakietów w WireSahrku.

VPN Nie działa
Zawsze gdy VPN nie działa to Router wpisuje MAC stacjonarki w pakiecie od serwera VPN.
W celach testu zmieniał z 10 razy MAC stacjonarki i router na sile wpisuej zawsze jego MAC.

PunBB bbcode test

Przypadek jak VPN Działa na laptopie
Tutaj MAcki są wpisywane poprawnie VPN sie spina poprawnie.

PunBB bbcode test

Ma ktoś pomysł co może być nie tak?

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Zyxel EX5601-T1