1

Temat: TL-WR941nd - problem z Gargoyle 1.3.9

Router TL-WR941nd v3.3, wgrałem oraz ze strony Gargoyle - gargoyle_1.3.9-ar71xx-tl-wr941nd-v3-squashfs-factory.bin. Pierwsze uruchomienie bez problemu, ale po pierwszej konfiguracji - WAN jako PPPoE dla neostrady - brak możliwości zalogowania się na router przez LAN/WLAN.

Po wielu próbach udało mi się ustalić przyczynę potencjalnego problemu: router ten posiada 4 porty LAN (odpowiednio lan1, lan2, lan3, lan4) oraz jeden port WAN (nazwa interfejsu wan) na urządzeniu eth0. Domyślna konfiguracja gargoyle ustawiła natomiast /etc/config/network w sposób następujący (tylko istotne części):

config interface eth
    option ifname    eth0

config interface lan
    option ifname    "wlan0"
    option type    bridge

config interface wan
    option ifname    eth0
    option proto    pppoe

Po ręcznej edycji pliku i zmianie części LAN na

config interface lan
    option ifname    "lan1 lan2 lan3 lan4"

LAN zaczyna działać prawidłowo i podłączony komputer dostaje adres z DHCP. WAN natomiast nie chce zadziałać w żaden sposób. Zmiana pliku na:

config interface wan
    option ifname    wan
    option proto    pppoe

powoduje, że na stronie konfiguracyjnej gargoyle port WAN ustawiony jest jako LAN, sesja PPPoE nie jest inicjowana.

Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem? jakieś pomysły?

PawelG

2

Odp: TL-WR941nd - problem z Gargoyle 1.3.9

Hm, być może gargoyle po prostu nie rozpoznaje interfejsów od 941. Musiał byś się pobawić gui, być może jakąś łatkę trzeba zrobić. Lub po prostu zgłoś to jako błąd na gagroyle-router.com.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja też miałem problem z tym ruterem - wróciłem do stockowego fw. Jak się czegoś dowiesz lub będzie dostępna jakaś aktualizacja - napisz na forum. Widziałem już Twojego posta na forum Gargoyle ...
Ja próbowałem wgrać stary soft 1.3.8 ale nic się nie zmieniło - dla tego wróciłem do stockowego.

4

witam, jak bedziecie mieli gargoyla na wr941 to ja sie pisze do przetestowanie i z usb sie w tym modelu pobawie jak sie da .