1

Temat: NTP jak ustawić ?.

Mam pytanie. Jak ustawić synchronizacje czasu na gargoyla 1.7.2 jeżeli wykorzystuje tylko porty lan. Jest router udostępniający internet i po kablu do jednego z portów lan podpięty tl-wr740n z gargoylą. Jest skonfigurowane tylko Wi-Fi, dhcp wyłączone (Działa jako AP). Jak skonfigurować interfejs lan żeby czas synchronizował się z internetu ?.

2

Odp: NTP jak ustawić ?.

Ustawić gateway i dnsy na lanie. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … doportulan

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK tak myślałem. Tylko pewnie z pozycji GUI nie da się tego ustawić i dlatego nie mogłem tego zrobić.

4

Mam pytanko, jaki skrypt jest odpowiedzialny za synchronizacje czasu gdy wstanie interfejs WAN?
Router to MR3020 z najnowszym wydaniem LuCI Chaos Calmer 15.05.

Mam skrypt umieszczony w /etc/hotplug.d/iface/90-skrypt który wykonuję się gdy interfejs WAN i action jest ifup.

Skrypt działa, ale do poprawnego działania potrzebuje poprawnie ustawionej daty.
Problem w tym że skrypt często wykonuję się przed synchronizacją czasu co powoduję inne rezultaty niż oczekiwane.
Czas i data synchronizuję się poprawnie.

Dodam że router pracuje w samochodzie więc jest często włączany i wyłączany.

W jaki sposób opóźnić wykonywanie skryptu tak żeby być pewnym że zostanie wykonany po ustawieniu daty i czasu ?

Dodanie polecenia sleep wydaję się nie być pewnym rozwiązaniem.

TP-Link TL-MR3020 16MB/64MB MOD + LuCI Chaos Calmer 15.05 + E3131
Asus RT-N16 + Tomato Toastman-RT-N K26 USB Ext
Linksys E4200 + Tomato Toastman-RT-N K26 USB Ext

5

Sam działa w tle. Jak chcesz zrobić coś po synchronizacji czasu to skorzystaj z hotpluga z ntp, który ma się wykonywać po synchronizacji czasu (twórz jakiś plik w /tmp i poczekaj w swoim skrypcie aż ten plik będzie istniał, wtedy masz pewność że zsynchronizował czas).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.