Odp: Witam - kilka pytań początkującego
W Gargoyle jest zakładka Firewall /QoS (wysyłnie i pobieranie) czy jest odpowiednik tego w CC, jeżeli tak to gdzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 … 37 38 39 40 41 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W Gargoyle jest zakładka Firewall /QoS (wysyłnie i pobieranie) czy jest odpowiednik tego w CC, jeżeli tak to gdzie.
A instalowałeś luci-app-qos ?
Dokładnie to. Ale jakiś sensowny a nie pierwszy lepszy z szuflady.
Sensowny masz jakiś typ, bo teraz mam na jakimś co dostałem w darach i cały czas chodzi to bez problemu oprócz tego z usypianiem a drugi na jakim testowałem to na kingstonie 2GB, jak masz coś sprawdzonego to podaj.
Edytuj plik i usuń linię po prostu.
Dzięki wielkie Cezary!
Szybkie pytanie, czy tworząc extroota poprzez gargoyle na pendrivie trzeba tworzyć partycję swap czy nie ?
To zależy co tam jeszcze będziesz uruchamiał na nim. Ogólnie - nie.
Koledzy co mogło się stać, że nagle jak mam podłączony dysk z zasobami dlna itp. nagle jak robię skanowanie dlna to się resetuje router, testowałem na dwóch różnych dyskach i cały czas to samo. Problem powstał w momencie jak wgrywałem film na ten dysk i jednocześnie w tv był oglądany film wówczas nastąpił restart routera i do tej pory nie mogę dojść do ładu.
Np. błędna baza danych lub uszkodzony materiał wideo z którym nie może sobie serwer poradzić.
To co najlepiej zrobić bo na nowy dysk przegrałem zawartość starego i na tym nowym dzieje się to samo. Mogę to w jakiś sposób zweryfikować co się dzieje, co jest nie tak czy to wina plików na dysku czy wina routera lub extroota.
Przegrywaj pliki po kolei i sprawdź na którym się wywala.
Oj to będzie zabawa ;-) ale chyba tak zrobię. Czy po każdym pliku mam dać skanowanie dlna ?
Możesz jakimiś partiami to robić, ale tak.
Podejrzewam że znalazłem plik avi który powodował reset sprzętu, ale nie jestem na 100% pewien czy to to, bo ten plik już od dawna był na dysku i nie było problemu z odtwarzaniem jego. Czy wiana może leżeć po nazwie pliku ? pobrałem z neta jeszcze raz ten plik ale dużo mniejszy bo ten poprzedni był w okolicach 1,5GB a ten nowy ma standartowe 700MB, i też wydaje mi się że ten film wiesza sprzęt czy to możliwe ?
Jeżeli plik jest uszkodzony lub nierozpoznawany to minidlna może się na nim wywalać.
No i dupa dziś podczas wgrywania innego pliku też się wysypał i teraz przy skanowaniu dlna cały czas się router wywala.
Czy jakbym zwiększył pamięć w routerze poprze wlutowanie innych kości to wówczas mogę go używać bez extroota uruchamiając ftp, dlna, wol ?
Tak, zmieści się wszystko na flash 16 MB.
No i dupa dziś podczas wgrywania innego pliku też się wysypał i teraz przy skanowaniu dlna cały czas się router wywala.
Czy jakbym zwiększył pamięć w routerze poprze wlutowanie innych kości to wówczas mogę go używać bez extroota uruchamiając ftp, dlna, wol ?
Co do dlna na routerach to traktuj to jak ciekawostkę raczej - z założenia za słabe procki, za mało ram no i wspomniana przestrzeń na system i programy (flash).
Tak ale u mnie ta ciekawostka do jakiegoś czasu działała i to bez problemu.
Koledzy czy mając WNDR4300 i zainstalowane LUCI mogę jakoś bezproblemowo przejść na Gargoyle ? Jeśli tak to w jaki sposób.
Czy ja mi się nie spodoba to mogę wrócić do LUCI i mieć te ustawienie co miałem ?
A tak swoja droga które lepsze LUCI czy Gargoyle ? i dlaczego
1. możesz przejść za pomocą pliku *-sysupgrade bez zachowania ustawień.
2. musisz najpierw wykonać kopię ustawień systemu z Luci, po wgraniu Gargoyle i stwierdzeniu, że to nie jest to co chciałeś to znowu wgraj obraz Luci bez zachowania ustawień, a następnie wgraj te wcześniej zrobioną kopię ustawień
3. Gargoyle
Czyli to będzie to gargoyle-1.9.1.1-ar71xx-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar ?
Przy powrocie do LUCI też poprzez luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar
Miałem kiedyś Gargoyle na 1043ND ale po zakupie WNDR4300 okazało się że nie było odpowiedniego gargoyle i pozostało mi wgranie LUCI i tak już jakiś czas ciągnę. W gargoyle lepiej mi się konfigurowało, w LUCI jest to bardziej uciążliwe.
Pozostaje pytanie czy gargoyle jest teraz też takie dobre jak było kiedyś i czy na WNDR4300 będzie dobrze śmigać bo potrzebuję żeby działało ftp, samba, dlna i wol.
Wgraj i się przekonaj sam. Zawsze możesz wrócić do luci. Obrazy te które wymieniłeś, ale bez zachowania konfiguracji.
Ok zobaczę jak czas pozwoli bo jak zawsze przy takich zabawach to potrzeba czasu żeby to wszystko skonfigurować.
A takie jeszcze małe pytanko - jakbym chciał w WNDR4300 powrócić do oryginalnego softu to jak najlepiej zrobić bo z tego co pamiętam to na 1043ND trzeba było uważać bo raz mi się udało go uwalić i musiałem poprzez złącze na płycie wgrywać.
Jak każdy netgear ma swój tryb awaryjny - wgrywasz przez tftp.
Strony Poprzednia 1 … 37 38 39 40 41 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc