Temat: Modernizacja sieci Wifi

Witam,

Mieszkam w bloku i posiadam obecnie taniutki router wr740n. Jednak jak mozna się domyślić pasmo 2.4Ghz jest tak zaśmiecone, że w pokoju obok przepustowość internetu potrafi spaść nawet o 70-80%. W związku z tym chciałem zainwestować w router 5Ghz, najmocniej zastanawiam się nad TL-WDR4300. Chciałbym, żeby wysłużył mi minimum te 4-5 lat i nie było w tym czasie konieczności inwestowania w kolejny smile

Jednak od razu potrzebowałbym wymienić kartę WiFi w laptopie. Mam Lenovo G500s a w środku kartę "WiFi Qualcomm Atheros AR9485WB-EG". Myślałem nad Intelem 6300, jednak skoro w laptopie mam tylko 2 anteny to raczej nie ma sensu? Czy dałoby radę jakoś domontować na własną rękę dodatkową? Jeśli nie to czy Intel 5100 będzie dobrym wyjściem?

Z góry dziękuje za wskazówki smile

2 (edytowany przez build000 2015-10-26 23:00:12)

Odp: Modernizacja sieci Wifi

Tak w ogóle jak zależy Ci na 5GHz na podobnym/porównywalnym sprzęcie co TL-WDR-4300, to polecam Netgear WNDR4300v1 - zdecydowanie lepsze radio 5 GHz (mocniejszy sygnał) i pomimo braku anten zewnętrznych lepszy zasięg w tym paśmie - o większym flash (128 MiB) to już nawet nie wspominam...Jest nieco droższy (ktoś tu ostatnio na tym forum pisał, że w Saturnie za 199 zeta nabył), ale wiesz za co płacisz.
Co do kart w tym laptopie i podmianek to się nie wypowiem, poza stwierdzeniem, że 2 antenki jeszcze o niczym nie przesądzają.

3

Powiem tak, jeśli chodzi o zasięg to do pokrycia mam chwilowo jedynie 2 pokojowe mieszkanie. Możliwe że kiedyś 3-4. Ale na pewno nic większego. A zależy mi przede wszystkim na 5Ghz smile Także ten Netgear powinien być lepszy od TPLinka? Więc mam pytanie czy chodzi o konkretnie taką wersję "Netgear WNDR4300 (WNDR4300-100PES)
N750 Wireless Dual Band Gigabit Router - Premium Edition" którą znalazłem na Allegro? Bo jest nawet dość tani, mieści się w 200 zł, co jest trochę podejrzane patrząc na ceny TPlinka smile

4 (edytowany przez build000 2015-10-26 23:24:57)

Tak - u nas na rynku wersje v1 pod takim właśnie oznaczeniem występują - zdecydowanie nie kupuj na aledrogo - można się ostro przejechać...kup nowy w sklepie typu Saturn, czy coś podobnego - ale w sklepie i na solidnej gwarancji oraz mając pewność, że kupujesz fabrycznie nowy.
Co do 5 GHz to tak jak pisałem w poprzednim poście - lepszy i na Twoje potrzeby jak znalazł.
Resztę (większy flash) dopiero docenisz jak się już bardziej wdrożysz w zagadnienie "openwrt" - po prostu można więcej instalować softu bez konieczności robienia wątpliwego/niepewnego w działaniu extroot - w praktyce nigdy więcej już nie będziesz potrzebował owego extroot. Druga, niedostrzegalna od początku zaleta, to fabrycznie mocniejszy prąd na USB - do modemów GSM/LTE pod openwrt jak znalazł. Minus to to, że tylko jedno złącze USB (zawsze można użyć aktywnego huba, jak potrzebujesz podpiąć więcej urządzeń pod USB).
Piszę to z praktyki, gdyż używałem/używam obu.

5

W Saturnie znalazłem coś takiego: https://goo.gl/wfwQVj . Też za 200 zł, więc cenowo na prawdę fajnie to wychodzi w porównaniu do tego TP-Linka.
OpenWRT planuje używać, może nie od samego początku ale kiedyś na pewno. Co do wady, jeśli chodzi o usb to raczej nie planuje używać więcej niż jednego portu, także nie problem. Poza tym jeszcze jakieś wady względem owego TPLinka czy raczej nic takiego nie występuje?
I dzięki wielkie za poradę smile Teraz byłbym wdzięczny jakby ktoś jeszcze powiedział parę słów na temat wewnętrznej karty WiFi.

6 (edytowany przez build000 2015-10-26 23:42:58)

To co teraz napiszę może się już wydać mocno nieobiektywne - reszta już tylko "lepiej" - nigdy więcej syfu z TP-LINK.
big_smile

https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WDR4300
https://wikidevi.com/wiki/Netgear_WNDR4300v1
Karta w Netgear jest na wewnętrznym złączu pcie - można nawet znaleźć lepszą na podmiankę...taki hwmod...ale trzeba tworzyć nową maszynę/profil w openwrt i sporo namieszać w źródłach (coś dla wytrwałych...) wink

7

Więc zaufam opinii osoby obeznanej i biorę tego Netgeara z Saturna smile Tylko jeszcze jedno pytanie, ale już właściwie z ciekawości, czy czymś się różni ten do którego link podałem, od tego : http://www.x-kom.pl/p/151190-router-net … cification ? Czy po prostu jedynie cena się różni, tak jak to wygląda?

8 (edytowany przez build000 2015-10-27 00:14:02)

Głównie to ceną - w Polsce nie ma (póki co i chyba docelowo...) v2 - w ogóle na v2 nie ma firmware z openwrt - inne bebechy.
Tak czy inaczej w Saturnie są na pewno v1 - potwierdziła to osoba z tego forum, co go kupiła niedawno (2-3 dni temu) - użyj "szukaj" to znajdziesz odpowiedni temat/post o tym traktujący.

EDIT:
Chodzi o ten post http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 12#p150112

9

Co do wymiany karty w laptopie to musisz jeszcze whiteliste usunąć. Żeby to zrobić musisz wgrać zmodyfikowany bios. Nie wgrywaj niczego znalezionego w sieci, bo to musi być przerobiony bios z Twojego laptopa. Na szczęście G500s nie ma zabezpieczenia więc bez problemu odczytasz swój bios, zmodyfikujesz ( lub ktoś Ci to zrobi ) i wgrasz z powrotem.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

10

Przydatna informacja, o tym nie wiedziałem smile To teraz pozostaje jeszcze tylko kwestia - jaką kartę WiFi najlepiej kupić?

11

Najlepiej kupić router i kartę AC. Co do karty to ja mam Intel 7260 i osiąga transfer +/- 50 MB/s. Broadcomy są podobno trochę szybsze.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

12 (edytowany przez voximdo 2015-10-27 12:33:25)

Mam internet 80 MB, także bym chciał żeby osiagala takie wartości z tym routerem Netgeara o którym była mowa smile W router AC z kolei raczej nie planuje inwestować. Myślę że chyba nie ma sensu dokładać pieniędzy.

13

Masz internet 80MB czy 80Mbps?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14

80 Mbps - słownik w telefonie zrobił swoje, nie zauważyłem smile

15 (edytowany przez build000 2015-10-27 13:14:21)

voximdo napisał/a:

Mam internet 80 MB, także bym chciał żeby osiagala takie wartości z tym routerem Netgeara o którym była mowa smile W router AC z kolei raczej nie planuje inwestować. Myślę że chyba nie ma sensu dokładać pieniędzy.

No przy takim internecie jaki masz to chyba faktycznie ów Netgear będzie optymalny - jedyny powód by brnąć w AC w Twoim przypadku, to używać intensywnie WIFI po LAN-ie z jakimiś NAS-ami czy coś w ten deseń i przerzucać często spore ilości GB-tów. Żeby ewentualnie uprzedzić pytanie, do gierek po LAN-ie też ma wystarczające osiągi oraz do filmów Blueray (i po WIFI, i po kablu). Ogólnie przy HD-Full L3 i L4 (L5 ?) wyrabia, co do najnowszego formatu powyżej HD, czyli 4K - tu już może nieco przycinać (ale tylko po WIFI) - tu to faktycznie trzeba się już rozglądać za routerem z AC (no chyba, że lookasz 4K w HEVC/H.265 z x265 przez router z jakiegoś playera w LAN - wtedy styka ten Netgear ze swoim WIFI...).

16

A co do karty, jak nie chcesz się babrać z wgrywaniem modyfikowanego biosu kup kartę Intel 6205. Spisuje się całkiem nieźle i masa tego na olx/alledrogo lata z brandem od Lenovo (czyli działające bez modyfikacji biosu).

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

17

Witam,

Panowie podłącze się ze swoim podobnym tematem widząc że jesteście w temacie.

Dumam nad wyborem routera i mam pytania:

1. jak sprawuje się radio 2.4 GHz w Netgear WNDR4300, sieje ładnie, w 3 pokojowym lokalu 80 m2 nie powinno być problemów z połączeniem, zasięgiem? Pytam ponieważ z TP-Link TL-WDR4300 pod tym względem jestem mocno niezadowolony.
2. pytanie jak wyżej tyle że dotyczy Netgear N600 WNDR3800, wiem że stary itd. ale z uwagi na obsługę Gargoyle AA biorę go pod uwagę.
3. pytanie jak wyżej tyle że dotyczy ZyXEL NBG6716.

Podsumowanie, który z w/w to najlepszy wybór nie kierując się ceną ?

Pozdrawiam.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

18 (edytowany przez build000 2015-10-27 20:47:19)

Odpowiem dyplomatycznie - każdy ma swoje wady i zalety - ogólnie co do 2.4 to raczej zdecydowanie pkt. 3.
Co do pkt. 1 to jest to bardzo podobne odczucie jak Twoje, w obu modelach.
Tak szczerze mówiąc, to w każdym aspekcie, jak takich postawisz kandydatów w szranki, to wygrywa pkt. 3 (oprócz kwestii gargoyle)...
wink
Oczywiście wszystko przy podstawowym założeniu - że cena jednak nie jest najważniejsza.

19

build000 napisał/a:

Odpowiem dyplomatycznie - każdy ma swoje wady i zalety - ogólnie co do 2.4 to raczej zdecydowanie pkt. 3.
Tak szczerze mówiąc, to w każdym aspekcie, jak takich postawisz kandydatów w szranki, to wygrywa pkt. 3 (oprócz kwestii gargoyle)...
wink
Oczywiście wszystko przy podstawowym założeniu - że cena jednak nie jest najważniejsza.

Bardzo dziękuję.
Więc waham się pomiędzy ZyXEL NBG6716 a Netgear N600 WNDR3800 tylko ze względu na Gargoyle AA. Gdybym mógł trafić używkę WNDR3800 za normalną cenę kupiłbym i tyle. Jednak cena 360 PLN za nowy "tzw. leżak magazynowy" mnie odstrasza i zniechęca. Tym bardziej że za  329 PLN można kupić nowego ZyXEL NBG6716.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

20 (edytowany przez build000 2015-10-27 20:55:54)

No więc się nie zastanawiaj i bierz Z* - tyle, że o gargulcu zapomnij...póki co...

21

ZyXEL NBG6716 kupiony, będzie walka z CC wink. Mają jeszcze kilka sztuk w dobrej cenie jakby ktoś był zainteresowany.

22

Router już kupiony, teraz jeszcze tylko pytanie co do karty. Prawdopodobnie zakupię tego Intela 6205 skoro kolega tutaj poleca smile I teraz tak - czy jak kupię taką kartę, brandowaną od Lenovo ale będzie do zupełnie innego laptopa to powinna tak czy siak śmigać bez zmiany biosu?

23

Zależy. Ograniczenie na karty zakładał też Dell i HP (nie wiem czy nadal to robią), zdarzało się także w niektórych lapkach innych producentów. I oczywiście karta od Lenovo (podobnie jak niebrandowana) nie zadziała bez modyfikacji biosu w nich.

Poza tym, wykaz kart fabrycznie montowanych w tym lapku, to:
WLAN, WiFi 1x1 BGN Cbt BCM94313HMG 1x1BGN HMC FRU:20200102
WLAN, WiFi 1x1 BGN Liteon HB125 1x1BGN HMC FRU:20200223
WLAN, WiFi 1x1 BGN+BT4.0 Cbt BCM943142HM 1x1BGN+BT4.0 HMC FRU:20200222
WLAN, WiFi 1x1 BGN+BT4.0 Liteon WB225 1x1BGN+BT4.0 HMC FRU:20200224
WLAN, Intel 135 1x1BGN+BT Intel 135 1x1BGN+BT PCIE HMC FRU:20200486

Więc warto sprawdzić, czy bios przyjmie nawet brandowaną kartę spoza tej listy - poszperaj po forach. Niestety z tym bywa różnie i Lenovo umie wpisać na whitelistę jedynie te karty, które są montowane fabrycznie. W takim wypadku i tak czeka Cię modowanie biosu.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

24

Ograniczenia robi też Toshiba. Kupiłem do swojego lapka kartę Intela 7260 i kilka dni się męczyłem żeby ja uruchomić. U mnie sprawę blokady rozwiązało zaklejenie dwóch pinów na karcie wink