Odp: zyxel p-2812hnu-f3 POMOC!!!!
przez telenet mnie nie wpuszcza tylko ssh
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → zyxel p-2812hnu-f3 POMOC!!!!
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
przez telenet mnie nie wpuszcza tylko ssh
Nie ma znaczenia, byle byś się dostał do routera.
ok wszystko wrocilo tylko jak laduje backup to go nie wczytuje
I to możesz śmiało głosić deweloperom luci. Tylko coś więcej im napisz, bo samo 'nie działa' nic nie znaczy.
Czy ktoś z Was miał już może sytuację, by na router, o którym mowa w tym wątku, nie dało się wgrać nowego oprogramowania przez sysupgrade?
Obecnie mam na nim zainstalowany OpenWRT z tego repo: https://github.com/ScApi/P2812HNUFx-Pre … ver-r47026 (wgrany procedurą z wiki OpenWRT, wersja na ubifs)
Chciałem wgrać wersję od Cezarego, ale nie idzie…
Tak to wygląda:
root@OpenWrt:~# sysupgrade -n luci-15.05-lantiq-xrx200-P2812HNUF3-ubifs-sysupgrade.tar
Watchdog handover: fd=3
- watchdog -
Nand upgrade failed
Command failed: Request timed out
root@OpenWrt:~#po ponowieniu komendy wyskakuje sama ostatnia linijka:
root@OpenWrt:~# sysupgrade -n luci-15.05-lantiq-xrx200-P2812HNUF3-ubifs-sysupgrade.tar
Command failed: Not foundPo zakupie na routerze było już inne OpenWRT, z którym również występował problem opisany powyżej
Poza tym próbowałem na nim odpalić neostradę i do tej pory również się nie udało - ale to sprawa na osobny wątek
Spróbuj wykonać upgrade poprzez Luci (bez zachowania ustawień).
Co do Neostrady, to ustawienia masz tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 56#p145456
Dzięki! Cud jakiś…. poszło przez Luci
Chociaż wcześniej próbowałem kilka razy i efekt był taki jak przez sysupgrade…
Może i neostrada odpali, zabieram się ![]()
Nie napisałeś jaką masz neozdradę, jakby co mała ściągą dla obu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-tdw8970
Neostrada ADSL 10 Mbit
Na razie żadnych sukcesów. Kierując się ściągą z http://eko.one.pl/?p=openwrt-tdw8970 pozmieniałem wpisy w /etc/config/network - nawet na kilka sposobów, restartowałem router wielokrotnie, ale niestety nic nie rusza. Dioda od DSL nawet nie miga, nic - a chyba powinna?
Najpierw chciałbym się upewnić od strony sprzętowej - skoro kabel tel. jest zakończony zwykłą wtyczką RJ11, z poprowadzoną środkową parą przewodów, a gniazdo DSL w routerze jest gniazdkiem RJ45 - to czy powinienem po prostu włożyć wtyczkę RJ11 do tegoż gniazdka, czy może muszę jakoś przerabiać kabel? To pierwszy router, z jakim mam do czynienia, który ma gniazdo DSL w postaci RJ45
Skoro masz obraz Cezarego powinieneś mieć synchronizację, końcówkę tel. RJ11 wtykasz do gniazda DSL (RJ45) i przełącznik z tyłu ustawiasz na DSL
Modyfikujesz zawartość /etc/config/network w ten sposób:
#config atm-bridge 'atm' - tą sekcję można usunąć
#option vpi '1'
#option vci '32'
#option encaps 'llc'
#option payload 'bridged'
config interface 'wan'
option ifname 'nas0'
option proto 'pppoa'
option encaps 'vc'
option vci '35'
option vpi '0'
option atmdev '0'
option username 'xxxx@neostrada.pl'
option password 'xxxx'
config vdsl 'dsl'
option annex 'a'
option firmware '/lib/firmware/vdsl.bin'
option tone 'av'
option xfer_mode 'atm'Po zapisaniu zmian w konfiguracji restart routera
Dzięki za podpowiedzi.
Niestety neo nie chce ruszyć.
Edytowałem /etc/config/network na różne sposoby (także z użyciem pppoe zamiast pppoa, bo tak mi na innym routerze chodzi neostrada), restartowałem router i nie ma połączenia, nie ma synchronizacji - nic
Zastanawiam się, jakie są możliwości diagnostyki łącza dsl z poziomu openwrt
Na razie znalazłem tylko usługę /etc/init.d/dsl_control, po wywołaniu skryptów dostaję:
root@OpenWrt:/# /etc/init.d/dsl_control start
module is already loaded - ltq_atm_vr9
root@OpenWrt:/# /etc/init.d/dsl_control status
Chipset: Lantiq-VRx Unknown
Line State: DOWN [0x200: silent]
Data Rate: 0 b/s / 0 b/s
Line Attenuation: 0.0dB / 0.0dB
Noise Margin: 0.0dB / 0.0dB
Line Uptime: downco do niczego nie prowadzi…
Próbowałem podmieniać /lib/firmware/vdsl.bin na inne wersje, ale chyba nie ma to sensu, skoro innym ta zawarta w obrazie Cezarego działa - i jest na Annex A, czyli dla neo
Przed chwilą sprawdziłem.
U mnie na linii vdsl jest synchronizacja (pali się dioda DSL) bez względu na położenie przełącznika.
Synchronizację powinien złapać, bez względu na ustawienia.
Na razie nie mam pomysłów...
U mnie dioda dsl w najlepszym razie mrugała kilka razy i się wyłączała (jeszcze przed zainstalowaniem obrazu Cezarego, bo teraz zupełnie nic)
Dzięki za pomoc
Może spróbujesz podmienić vdsl.bin na jeden z tych, które kiedyś testowałem: http://przeklej.org/file/6qRrEL/tested.zip
Może przy którymś złapie synchro.
Edit: oczywiście zmieniasz nazwy poszczególnych plików na docelową tj. vdsl.bin
Dużo tego
Potestuję, może ruszy
Edit:
Sprawdziłem dużą część z tych firmware'ów i niestety na żadnym nie złapałem synchronizacji.
Potem poszukałem trochę w sieci i znalazłem ciekawą dyskusję na liście mailingowej openwrt, z której wynika, że jeśli chodzi o tryb ADSL, to chociaż nasze routery teoretycznie obsługują oba annexy - A i B - to mogą mieć zafiksowaną (zapewne) hardware'owo obsługę tylko jednego z nich. Dlatego nawet wgranie firmware'u od annexu A może nie dawać obsługi tego annexu na danym routerze - i stąd niemożność połączenia.
Na jakieś niezgodności wskazują zresztą komunikaty z programu vdsl_cpe_control przy używaniu firmware'u od annexu A:
DSL_CPE: Wrong combination of DSL PHY Firmware and hybrid type used! Please change one of it.Jak wgrywałem fw od annexu B, to ich nie było.
No nic, chyba muszę poczekać na upgrade neozdrady na mojej linii do VDSL - bo w tym wypadku problemów z annexami nie ma ![]()
A na razie spróbuję konfiguracji, w której obecnie używany modemo-router będzie działać jako bridge, a P2812 przejmie same funkcje routera.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → zyxel p-2812hnu-f3 POMOC!!!!
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc