1 (edytowany przez KowaI 2015-10-26 11:06:12)

Temat: Szybkość wi-fi

Witam wszystkich.
Mam problem z uzyskaniem sensownych prędkości po Wi-Fi. Dwa routery TL-WR1043ND v2 i TL-WR841N v9. Zainstalowane i na jednym i na drugim gargoyle. TL-WR841N ustawiony jako Wireless Bridge. TL-WR1043ND pokazuje 144.4 Mbit/s -47 dBm. Iperf-em sprawdzałem to jest około 70 mbit/s. Transfery przez FTP są jednak na poziomie 2,5 - 3 MB/s. Dlaczego te routery się tak nisko negocjują. Jeden i drugi ma standard N300. To że się takiej prędkości nie da uzyskać to jestem świadom ale z tego co czytałem to ludzie uzyskują w granicach 80-100 mbit/s, a u mnie realnej prędkości jest około 20-25 mbit/s. Routery są w odległości około 8-10 metrów od siebie.
Pozdrawiam.

2 (edytowany przez unreal 2015-10-26 12:24:29)

Odp: Szybkość wi-fi

1. Pobaw się w zmiany kanałów, może ktoś zajmuje używane przez ciebie pasmo. Siła sygnału to nie wszystko, ale to już zapewne wiesz
2. Które masz gargoyle? 1.6.x od Cezarego jest przestarzałe, zainstaluj najnowsze openwrt CC, zwłaszcza na WR841N (na wiki jest notka, że jeszcze w BB był problem: "14.07 has slow wifi - upgrade to chaos calmer")
3. Zaloguj się pod ssh i sprawdź obciążenie cpu (programem "top") podczas wykonywania testu iperf-em. Może tam jest wąskie gardło (mało prawdopodobne, bo oba routery są rozsądnie szybkie)

3

Kurcze faktycznie na stronie openwrt jest info. Gargoyle i na jednym i na drugim mam 1.8.0 ale one chyba są oparte na BB, a widzę że już jest 15.05 CC. Tylko pewnie nie będzie gargoyle tylko LUCI. Dziś potestuje i dam odpowiedź. Co do zużycia procesora to na pewno nie to bo w statystykach jest nie więcej niż 0.06 %. Co do kanałów to nie bardzo to kumam. W TL-WR1043ND mam ustawiony kanał to rozumiem ale w TL-WR841N w trybie Wireless Bridge mam też możliwość wyboru kanału i tego nie kumam, przecież on działa w trybie klienta bez WSD czyli sam nie rozsyła nic dalej.

Pozdrawiam i odezwę się jak coś wynajdę.

4

Są eksperymentalne buildy gargoyle 1.9. Ja jeszcze nie próbowałem, ale z opisów na forum to jest dobrze i może już w ten weekend się przymierzę.

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

5

No to ja też muszę. Ale tak na marginesie to zainstalowałem sobie OpenWRT z Luci na ty TL-WR841N i nie potrafiłem ustawić go w tryb Wireless Bridge. Usunąłem interfejs wan został tylko lan i Wi-Fi. Połączyłem się z wifi jako klient i luci kazała mi stworzyć dodatkowy interfejs wwan. Informacje o połączeniu Wi-Fi były, jego siła i kanał, natomiast nie mogłem tego ustawić w bridge razem z lan. Żadne pingi nie chodziły. Było już późno i wróciłem do Gargoyle 1.8.