1 (edytowany przez rybakowskijakub 2015-10-24 00:39:51)

Temat: Początki z OpenWRT. Jaki router?

Cześć, to mój pierwszy post. Także witam wszystkich!

Czytam od dłuższego czasu o OpenWRT. Chce zakupić jakiś dobry router co posłuży mi na kilka lat. Jednak nie mogę się na nic zdecydować. Chce przejść z neostrady na play LTE (bo chyba ma najlepszą ofertę, znacie lepszą? Mam zasięg LTE wszystkich sieci). Myślę nad modemem HUAWEI e3372s-153 HiLink. Z tego co widzę jest bardzo popularny i polecany. Mieszkam w dość małym mieście. Nadajnik mam dość blisko około 2km. Na telefonie PLAY osiąga do D: 40Mbps/ U: 20Mbps. Mój kolega mówił mi, że testował PLAY niedaleko nadajnika i osiągał nawet 50Mbps. Czy jest sens kupowania anten? Chce wycisnąć z LTE ile się da. Jak największą prędkość UPLOADU - bo ona mnie najbardziej interesuje. Oraz jak najniższy ping. Oczywiście nie pomijając downloadu który bez anten mnie zadowala (minimum 20Mbps). Dobra a teraz pytanie co do routera. Chce dobry router, porządnie wykonany. Mocne podzespoły. Port USB oczywiście. (Kupie HUB). Wymienne anteny. Szybkie wi-fi, trochę przespałem rozwój wi-fi i zatrzymałem się na b/g. Standart ac niby lepszy od n ale czy warty swoich pieniędzy? Oczywiście openwrt! Proszę doradźcie !

Teraz podsumowanie:

1. HUAWEI e3372s-153 HiLink czy to dobry wybór? Czy znajdzie się coś lepszego?
2. Takie mniej ważne pytanie jak ktoś wie - Play LTE bez limitu czy inny operator?
3. Czy warto inwestować w anteny przy dobrym zasięgu? (stabilność, prędkość max)
4. Jaki router:
-Bezawaryjny
-USB
-Mocne podzespoły
-Wymienne anteny wi-fi
-Szybkie wi-fi (dla gracza) o mocnym zasięgu (2 piętra, jednorodzinny dom)
-OpenWRT i pochodne.
-Cena? Nie chce płacić 600zł za router ale jak warto dopłacić więcej to czemu nie. W ramach rozsądku.

Pozdrawiam! Myślę, że mi pomożecie bo mam mętlik w głowie.

PS. OpenWRT to jest linux? Do czego jest najbardziej podobna? Na co dzień pracuje z ubuntu/debianem.

2

Odp: Początki z OpenWRT. Jaki router?

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

ad1.) najlepszy - jeżeli chodzi o stosunek ceny do możliwości.
ad2.) patrz ad4. (pomijając dopis o openwrt) - ogólnie dobrze mieć plan taryfowy z zew. IP, a najlepiej stałym
ad3.) retoryczne pytanie ?...
ad4.) hehe - dobre pytanie...jak to pisze mniej więcej Cezary: najdroższy i najszybszy na jaki Cię stać oraz taki, który jest wspierany przez openwrt.

4

OpenWrt do linux, ale bardziej jest podobny to własnoręcznie robionej dystrybucji z własną ideologią i konfigami niż do ubuntu. Jak znasz się z powłoką shellową to w sumie poczujesz się jak w domu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.