1 (edytowany przez siutek 2015-10-22 18:26:21)

Temat: WNDR4300 problem z wgraniem openwrt

witam,
chciałem dzisiaj podmienić fabryczny soft na openwrt Cezarego (luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img).

ustawilem sobie w kompie ip: 192.168.1.10, maska 255.255.255.0 i brama 192.168.1.1

odlaczylem od routera wszystko z wyjatkiem kompa (podłączony pod port 1)

odpaliłem tftp2.exe, wpisałem serwer: 192.168.1.1, hasło jakie mam obecnie ustawione na routerze (standardowe, fabryczne) i wskazałem powyższy plik .img

wyłaczyłem router na 10sec (zgodnie z opisem ze strony: http://kb.netgear.com/app/answers/detai … very-tool)

gdy pojawiły się dwie pomarańczowe diody (power oraz port 1) kliknąłem Upgrade w tftp.

program wykonał 3 próby po czym wyświetlił komunikat "Unable to get responses from the server"

router odpowiada na pingi wysylane na adres 192.168.1.1

nie mam pojęcia co robię nie tak.

przy okazji: czym się różnią te dwa pliki poza tym, że jeden z nich jest spakowany?
luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar
i
luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img

2

Odp: WNDR4300 problem z wgraniem openwrt

Jeden jest sysupgrade do aktualizacji z istniejącego openwrt, drugi to wgrania na fabryczny soft. Czyli zasadniczo wszystkim.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-10-22 18:42:56)

Sama nazwa wskazuje intuicyjnie do czego służy plik *sysupgrade* (ale tylko działa, gdy już mamy openwrt w routerze zainstalowane).
Co do fabrycznego softu i podmiany go luci*factory.img - po co robiłeś przez tftp ? Przecież to normalnie przez gui OFW się robi.
Tftp używasz jak chcesz wrócić do OFW (wtedy wgrywasz soft producenta), lub jak na prawdę mocno skopałeś openwrt, lub OFW.
Co do procesu wgrywania to nie mam pojęcia - nigdy tego pod wingrozą nie robiłem - wypowiedzą się Ci, co wiedzą.
Tak czy inaczej teraz to polecam Ci zassać jakieś ubuntu-live i zrobić to po bożemu - pod linuchem. W windzie różne rzeczy mogą pójść nie tak: a to zapora systemowa ma jakieś hacki, a to dodatkowa zapora, i.t.d.
Tak czy inaczej czeka Cię wgrywanie przez tryb recovery producenta z użyciem tftp - i radzę to pod linuchem zrobić.
A i jeszcze jedno - tych kolejnych restartów przy wgrywaniu firmware może być nawet kilkanaście i trwać kilka minut - ale to dotyczy tylko ofw - openwrt powinien zaskoczyć natychmiast.

4

robiłem przez tftp bo tak mi zasugerował Cezary tongue

5 (edytowany przez build000 2015-10-22 18:47:17)

No ja też normalnie wgrywam kompilanty openwrt z luci z poziomu ofw - ale być może obrazy Cezarego się różnią jakimiś nagłówkami, czy czymś innym - wtedy to tak - jedyna metoda to tftp.

6

Nie, nie różnią się. Musi iść przez tftp, spróbuj z oryginalnym obrazem i zobacz.

7

linuksa live to ja potrafię jedynie odpalić i włączyć jakąś przeglądarkę tongue całe życie na windzie. linux tylko pod postacią openwrt w moim poprzednim asusie. i to też tyle co muszę.

swoją drogąnie wpadłem na antywira i zaporę windowsową, może one blokowaly?

8 (edytowany przez build000 2015-10-22 18:51:31)

No teraz to nie kombinuj, bo całkowicie uziemisz router - na stronach openwrt opisane przy/w wiki WNDR3800 - dosyć dokładnie.

9

no to już nie wiem co robić. próbować wgrać oryginalny soft przez TFTP? czy spróbować z openwrt z poziomu firmowego GUI??

10 (edytowany przez build000 2015-10-22 18:54:25)

Najpewniejszy sposób to zawsze tftp - to działa za każdym razem - ale nie pomyl obrazów, bo będzie złom.
I poważnie - użyj lincha i konsoli/terminala linuxowego.

11

czyli ściagam oryginał ze strony netgear i probuje przez TFTP.
swoją drogą w routerze jest najnowszy soft, ale zakładam, że zostanie po prostu nadpisany tą samą wersją?

12 (edytowany przez build000 2015-10-22 19:04:28)

Zaraz, zaraz - Ty pisałeś, że chcesz wgrać openwrt - tak ? Skoro działa ofw (a działa ?) to po co chesz nadpisywać tym samym - żeby się przekonać, że openwrt da się wgrać z poziomu gui ofw ?
Przez tftp pod linuchem (co do windy to nie wiem - bo nie używałem nigdy) możesz wgrać i ofw.img i jakikolwiek_pasujący_openwrt-factory.img.
Powiem tak w skrócie - pod windą (czytałem tego kilka stron A4) wgrywanie obrazów openwrt do tego routera to zawsze loteria.
Pod linuksem po prostu to działa i jest banalne.

13 (edytowany przez siutek 2015-10-22 19:05:23)

no wlasnie chcialem podmienić OFW na openwrt z poziomu windy. najwygodniej byłoby to zrobić przez webowe GUI, ale cezary stwierdził że mam to robić przez tftp. nie poszło. więc zasugerował bym spróbował wgrać przez TFTP oryginalny fabryczny firmware (przynajmniej tak go zrozumiałem), pewnie po to by się przekonać, że przez TFTP da jednak radę.

14 (edytowany przez build000 2015-10-22 19:12:53)

Więc omiń etapy pośrednie i zrób to najszybciej i najpewniej - wgraj po prostu przez tftp pod linuchem.
Są dni, że robię to nawet kilka razy - wszytko gra i buczy - router przeżył już chyba ponad 100 wgrywań.
I tylko pod linuchem - po co mi jakiś ułomny system z ukrytymi niespodziankami do tego celu, żebym sobie router zepsuł ?
Zrobisz jak uważasz - wydaje mi się, że przedstawiłem zagadnienie dosyć jasno i rzeczowo uargumentowałem.

15

ok, spróbuję przez linuksa, aczkolwiek będę musiał się pobawić chociażby ustawieniami karty sieciowej (ustawić ip na stałe, a za chiny nie wiem gdzie to się robi w linuksie)

tftp jest w każdym linuksie? czy muszę go pobierać dodatkowo??

16 (edytowany przez build000 2015-10-22 19:50:16)

tftp musisz doinstalować (opisuję sytuację z ubuntu-live). Adres ustawiasz ręcznie (prawy/górny róg ekranu) gdy klikniesz ikonkę podwójną strzałkę góra/dół, czyli symbol ustanowionego połączenia ethernet - krótko mówiąc gnome-network-manager - wszystko prosto/łatwo i intuicyjnie...parę minut i masz odpowiednie połączenie.
Instalujesz tftp przez apt-get w terminalu. Znajdziesz go w menu programów (jest w obrazie ubuntu-live i zwie się gnome-terminal, lub jak w tym menu po prostu terminal), które się rozświetli //compiz// w lewym górnym rogu ekranu - wszystko jest intuicyjnie proste...:

sudo apt-get update && sudo apt-get install tftp

Dalej sobie poczytaj na wiki openwrt.
Tak w ogóle openwrt to też przecież linux - dajesz radę z openwrt, to tym bardziej dasz radę z kilkoma/nastoma kliknięciami "z prawie windowsem, co do łatwości prostych operacji", czyli ubuntu...
wink
Na tym forum też znajdziesz kilka tematów dotyczących wgrywania w Netgerach przez tftp obrazów openwrt/ofw.

17

udało się!! co prawda nie przez linuksa, bo miałem problem z xubuntu 14.04 live (niby miał internet, ale nie byłem w stanie nic do niego doinstalować). udało się przez fabryczne webowe GUI.

I teraz pytanie:
Chciałbym w jakiś sposób ułatwić sobie konfigurację routerka i chciałbym zrzucić sobie do jakiegoś pliku ustawienia transmission, firewalla, DDNS, DHCP, SMB, i kilku innych usług, o których teraz nie pamiętam. Tak, by potem w miarę łatwo przepisując konfigurację z pliku skonfigurować sobie router na nowo.

18

uci export?

19 (edytowany przez build000 2015-10-23 20:15:23)

Po pierwsze to nie polecałem Ci xubuntu, tylko ubuntu - to jest zasadnicza różnica co do łatwości (jak i sposobu) konfiguracji internetu/stałego adresu ip na potrzeby wgrywania firmware. Po drugie to zależy jaki firmware wgrałeś - jak z LuCI to masz to w gui opisane i do wyklikania zrobienie backupu kofiguracji, co do wgrywania kolejnych z tej samej seri firmware możesz po prostu to robić z zachowaniem konfiguracji (lub nie). Jak masz z kolei czyste openwrt to również po połączeniu po ssh do routera masz w powłoce polecenie sysupgrade (również służy do tworzenia backupu konfiguracji).
hehe - albo jeszcze prościej - tak jak napisał Cezary.
big_smile
Lub to samo co pisze Cezary poleceniem:

uci show > konfa.txt

lub by było łatwiej rozpoznać co i gdzie:

uci export > konfa.txt

Wtedy wystarczy sobie skopiować ten plik konfa.txt na swój serwer/komputer/czy gdzie to tam zwykle trzymasz i masz co chciałeś - na gotowo.

EDIT:
W praktyce najbardziej optymalną i wygodną formą zachowania konfiguracji jest sposób z LuCI, ponieważ możesz dodawać do backupu zachowania konfiguracji wszelkie pliki jakie są w systemie, nie tylko te z /etc/config...z dowolnych ścieżek, również pliki programów i wszelkie biblioteki. Potem wszystko ładnie ląduje do archiwum tar.gz, które sobie pobierasz - i to wszystko z poziomu LuCI.

20

pokusiłem się na xubuntu, bo u mnie w firmie chłopaki pracują na tym systemie, więc jakby co miałbym gdzie wołać o pomoc tongue

część ustawień pewnie będę musiał pozmieniać, nie będę już przecież miał extroota i swapa, a o to opierał się chociażby transmission.

poza tym na Asusie miałem openwrt z LuCI AA, a na netgearze już jest CC (też LuCI) - więc pytanie czy to w niczym nie przeszkadza?

chyba jednak najpewniej będe się czuł (ale będzie to jednak wymagało ode mnie pewnej ilości pracy) jeśli zrzucę sobie ustawienia do pliku, i według tego będę konfigurował Netgera.

21

AA ma inne niektóre ustawienia. Więc nie przyzwyczajaj się tak do plików z AA.

22 (edytowany przez build000 2015-10-23 20:33:10)

Co do "wołania o pomoc"...no a jak myślisz, po co jest to forum ?...hehe
extroot już Ci nigdy nie będzie potrzebny (w praktyce) - wiadomo - 128 MiB flash.
Jak będziesz instalował obrazy np. Cezarego z CC (te z LuCI, czy nawet te bez LuCI - sysupgrade konsolowe umie prawie to samo co robienie backupu z LuCI - jest to po prostu mniej wygodne), czy następne, nie jest Ci w ogóle potrzebne robienie jakichkolwiek dodatkowych plików - po prostu użyj LuCI do backupu. W archiwum przecież masz wszystkie pliki i jak będzie potrzeba by podejrzeć, to po prostu sobie podejrzysz lub użyć do przywrócenia konfiguracji, jak coś spsujesz na kompatybilnych obrazach firmware.
Niektóre konfigi z AA można wykorzystać, zależy co - w praktyce można się na nich tylko wzorować i trzeba wszystko wklepać na nowo przez konsolę/LuCI (co się oczywiście da przez LuCI...a da się prawie wszystko co ważne, oprócz modemów LTE bez hilink...).