1 (edytowany przez geotravel 2011-01-22 14:43:35)

Temat: WR1043ND i jaki do niego AP Client

Mam chodzacy TP Link 1043ND na OpenWrt i teraz chcialbym podlaczyc do niego moj TV ktorym ma aplikacje Internet @TV Nie moge podlaczyc sie bezposrednio kablem do 1043ND wiec musz dokupic jakis WIFI Router i wipiac sie w niego kablem TV. Pewnie musi to byc z opcja AP Klinet wiec mozecie cos poradzic co wybrac niedrogiego aby dobrze pracowalo z TP Link 1043ND widzialem cos takiego jak TL-WA500G  ?

Mam tez stary LinkSys WRE54G range extender i zastanawialem sie czy nie udaloby sie go wykorzystac tzn podpiac do TV kablem ustawic na stale IP adresy ustawiajac na WRE54G jako gateway 1043ND czy poszloby to ? tzn TV mialby dostep do Inetu ?

Pozdrawiam

2

Odp: WR1043ND i jaki do niego AP Client

Sugeruję tani tplink wr740n i wgrać na niego openwrt smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Access Point przy telewizorze musi miec tryb 'AP Client'. Prawdopodobnie ma to wiekszosc AP na rynku, podobnie zapewne jak Twoj router. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

4

Na standardowym oprogramowaniu rzadko który ma opcję apclient.

5

COVERek napisał/a:

Access Point przy telewizorze musi miec tryb 'AP Client'. Prawdopodobnie ma to wiekszosc AP na rynku, podobnie zapewne jak Twoj router. smile

Tak wiem ale jak Cezary napisal malo jest WIFI ktore maja na standardowym firmware AP Client ten ktory widzialem np TL-WA500G ma ale jak Cezary sugeruje na WR740N zeby miec AP Client musze wgrac na niego OpenWrt . Cenowo w sklepach u mnie WA500G i WR740N sa w podobnych  granicach cenowych okolo 80 zl wiec nie wiem co lepiej wybrac gotowca WA500 czy przerabiac WR740N

Pozdrawiam

6

tylko nie 741, chodzi fatalnie ap client

7

tomi513 napisał/a:

tylko nie 741, chodzi fatalnie ap client

TL-WA500G w trybie AP client też nie chciał mi współpracować z Openwrt Backfire na TL-WR1043ND. Ciągle zrywało połączenie i musiałem zmienić konfigurację sieci sad

8

Potwierdzam, posiadam obydwa te urządzenia i zarowno WR741ND z wgranym OpenWRT jak i WA500G z oryginalnym softem ma klopoty z linkiem łącząc sie z WR1043ND (z OpenWRT) w trybie klienta. Pisałem o tym zresztą kilka dni temu na forum w innym wątku, niestety nie otrzymalem konkretnej pomocy.
Moze to soft OpenWRT wgrany do wr1043nd jest jeszcze niedopracowany, posiada jakiegos zlosliwego buga.
Dodam tylko ze link jest stablilny jezeli WR1043ND ustawie w trybie pracy 802.11g.
Chyba musimy jeszcze poczekac na stabilna prace urządzeń z OpenWRT w trybie N (APClient, bridge klient).

9

kicak napisał/a:

Potwierdzam, posiadam obydwa te urządzenia i zarowno WR741ND z wgranym OpenWRT jak i WA500G z oryginalnym softem ma klopoty z linkiem łącząc sie z WR1043ND (z OpenWRT) w trybie klienta. Pisałem o tym zresztą kilka dni temu na forum w innym wątku, niestety nie otrzymalem konkretnej pomocy.

Jesli zrozumialem to 500G i 741ND ktore pracuja jak AP Client maja problem z 1034ND ktory jest dla nich AP ??? Ale dobrze ze piszesz ze jesli ustawi sie na tryb tylko G jest OK nie zrywa. Wlasnie zamowilem 500G na ktorego czekam i teraz jestem sam ciekawy jak to bedzie dzialac ale troche sie zmartwilem waszymi uwagami

Pozdrawiam

10

Ok kilku dni uzywam WA500G jako AP Client  z 1034ND ( jako AP) na pokladzie Gargoyle 1.3.9 i w moim przypadku kiedy ustawie szyfrowanie WPA2-PSK link pracuje niestabilnie i sa problemy po jakims czasie z linkiem. Kiedy przestawilem sie na WAP-PSK dziala stabilnie bez problemow. Gdzie lezy problem czy po stronie WA500G czy OpenWRT/Gargoyle nie wiem na dzien dzisiejszy.

Pozdrawiam

11

jako ap client polecam 741ND. Na najnowszym sofcie oczywiście Gargoyle chodzi stabilnie, w poprzednich wersjach chodziło nie stabilnie ale teraz jest ok.

12

@kicak
chyba testowałeś 741ND na jakimś starym OpenWRT, zainstaluj 1.3.9 i będzie chodził stabilnie jak igła

13

Jest nowy oficjalny firmware dla TL-WA500G do pobrania ze strony TP-Linka http://www.tplink.com/Resources/softwar … 120727.zip
Jak na razie po kilku godzinach testów jako klient TL-WR1043ND z najnowszym Gargoyle na pokładzie działa dobrze i stabilnie.

14

a nie lepiej do telewizora jako ap użyć mały 703n ?

15 (edytowany przez pasza 2012-11-24 16:31:57)

Dudzio napisał/a:

a nie lepiej do telewizora jako ap użyć mały 703n ?

Dokładnie
Dodatkowo minimalne zuzycie energii ,włącza się i wyłącza razem z TV (zasilanie z USB TV) i N150 Mb zamiast tylko 54g
Najtańszy to wr702N, openwrt tam nie wgrasz ale ma tryb klient w oryginale.
Ja mam tak podłaczony MR3020 do TV i działa OK ,
"iwlist wlan0 rate" pokazuje połączenie z WDR4300(oryg firmware) 135-150 Mb ale czasem spada do 30Mb.
Na oryg firmware miałem problem z połączeniem(muszę to jeszcze sprawdzić) , na Gargoyle zadziałało.

Za 80zł to ty kupisz ale wr841ND który po WiFi jest teoretycznie ponad 5x szybszy od tl-wa500g dodatkowo ma 4 porty lan których tak brakuje w mr3020 wr702 ,703 jak i w tym tl-wa500g.

Przy 54G to ty będziesz miał raczej problemy z oglądaniem filmów w wysokiej jakości, sczególnie po tym NIESZCZĘSNYM DLNA, przewijanie filmu to będzie nie lada wyczyn.

Kto złośliwie wymyślił i wdrożyl to dziadostwo DLNA.
Jeśli masz TV Samsunga to po odblokowaniu go ,zamiast po syfie DLNA zobaczysz filmy po SMB a najlepiej NFS i będzie ponad 2x szybciej i bez tysiąca problemów z dziadostwem DLNA.

16

Mam ten sam dylemat, który opisuje geotravel. W tej chwili używam TL-WR543G jako AP Client ale z racji tego, że ma inną grupę IP muszę latać z HDD aby film obejrzeć na TV. Z wypowiedzi paszy wnioskuje, że jak kupię WR841N to po wgraniu Gargoyle będę mógł wykorzystać ten router jako AP Client i do portów lan podłączyć TV, Bluray, i inne gadgety i będą miały tą samą grupę IP. Kolejne pytanie: co to znaczy odblokować TV Samsunga i jak to się robi?

17

Poczytaj o projekcie Sammy GO. Jak byś nie widział - w samsungach zwykle linux biega jako system operacyjny...

18

Poczytałem o Sammy Go ale chyba mam za stary TV. A jak wygląda sprawa z tym WR841N? Będzie działał w trybie AP Client z tą samą grupą IP jaka daje 1034ND?

19

Jak każdy tplink na alternatywnym sofcie...

20

Tequila napisał/a:

Poczytałem o Sammy Go ale chyba mam za stary TV. A jak wygląda sprawa z tym WR841N? Będzie działał w trybie AP Client z tą samą grupą IP jaka daje 1034ND?

Jaki za stary dziala z wersją Tv b,c,d     i właśnie nowe E narazie nie działają.
TV widzi  smb ,nfs jako dysk USB  więc bez dziadostwa DLNA działa to znacznie znacznie szybciej + bez 1000 problemów z DLNA ,można przykładowo nagrywać (PVR ) na dysk sieciowy itd. Itd.

21 (edytowany przez Tequila 2012-12-28 18:06:47)

Cezary napisał/a:

Jak każdy tplink na alternatywnym sofcie...

Chciałbym się upewnić: po zainstalowaniu Openwrt do WR841N będzie on działał w trybie AP Client i do każdego z portów LAN będę mógł podłączyć kablem np. TV, dekoder, blue ray itp?

22

Chyba APClient chciałeś w sumie, ale tak.

23 (edytowany przez pasza 2012-12-29 11:45:34)

Tequila napisał/a:

Chciałbym się upewnić: po zainstalowaniu Openwrt do WR841N będzie on działał w trybie AP Client i do każdego z portów LAN będę mógł podłączyć kablem np. TV, dekoder, blue ray itp?

Działa bez problemu nawet na oryg.  firnware tplinka.
Zaznaczasz tylko "Enable WDS Bridging"  i mi tak działa z TV wersja E i Xbox  (wr841nd  v8.1)

Ale mam z tym dziwny problem?
Oglądam film przez dlna (twokny z MyBookLive) i po jakiś 20 min trach i czarny ekran
Pisze że stracił połaczenie ale kiedy daje na ostatnio odtwarzany to idzie mimo że tv nie widzi servera dlna?

Muszę to jeszcze potestować na kablu i z mr3020 który chodzi z innym tv C  i tam wszystko ok.
Ale nawet na kablu raz wszystko jest ok , a raz przeglądanie folderów po dlna się tragicznie ślimaczy gdzie w innym tv w versii C zawsze działa ok, albo coś nie halo z Tv, routerem lub firmware w TV.

Ustawienia
WDR4300 IP 192.168.0.1 DHCP od 192.168.0.100 do xx.xx.x.200
WR841nd IP 192.168.0.50 DHCP wyłączone.

W fing widze że TV dostaje prawidłowy adres od WDR4300 192.168.0.103 a wr841 ma tak jak ustawiłem 192.168.0.50

24

Ja mam jeszcze pytanko do Cezarego.

W mr3020 mam zainstalowany twój Gargoyle 1.53 i szystko działa ok.
Tylko że mi zależy na jak najszybszym uruchomieniu routera po właczeniu
( porostu odpala się razem z tv i trzeba doś czekać zanim w tv mam net lub widzę dlna)

Czy trunk tu wstawałby znacznie szybciej czy raczej to było by kilka sekund czyli zupełnie bez znaczenia
( mi narazie są zbędne statystyki ,usb, i odsługa modemów 3g a trunku chyba tego niema)

25

Więc wyłącz zbędne usługi i przede wszystkim odinstaluj block-mount