Temat: proFTPd - Chaos Calmer
Cześć. Po dłuższej przygodzie z Attitude Adjustment dostosowałem router do swoich potrzeb i byłem bardzo zadowolony. Jednak jakiś czas temu wyszedł stabilny Chaos Calmer, a lista zmian w stosunku do poprzedniej wersji jest dość długa. Postanowiłem więc dziś "zaktualizować" (postawić od nowa ;-p) system. Trochę to trwało. Np simpleshapera nie mogłem zainstalować bo żaden link, który znalazłem nie jest już aktywny. Na szczęście zrobiłem kopie systemu i przeniosłem odpowiednie pliki na router.
I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że w oficjalnym (i w eko.one) repozytorium Chaos Calmer nie widnieje proftpd, a tylko alternatywny vsftpd. Nie twierdzę, że vsftpd jest zły. Lecz po prostu nie wiem jak ustawić prawa write/read do poszczególnych folderów, a we wszystkich innych stosować read-only.
Czyli globalne read-only, a dla konkretnych użytkowników, dostęp do sprecyzowanych folderów z read/write. Teoretycznie można by ustawić prawa dostępu przez chmod i w ten sposób rozwiązać problem, ale zawartość folderów jest bindowana, a z tego co wiem - prawa pochodzą od głównego "montowania", a te z kolei muszę mieć na 777 z powodu innych usług. Dlatego też chcę realizować prawa użytkowników z poziomu vsftpd.
W proftpd rozwiązałem to właśnie na zasadzie globalnych zasad i sprecyzowanych dla usera.
Z góry dziękuje.