76 (edytowany przez build000 2015-10-18 15:36:55)

Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?

hehe...krótko mówiąc - pomiń post 63 (w praktyce niedziałające rozwiązanie - np. brak utworzonej bazy danych opartej o silnik postgresql, który trzeba zainstalować dodatkowo/i.t.d.) i po prostu wystartuj program...
big_smile
Tak w ogóle to nawet nie ma pewności czy ruszy na dostępnej wersji pgsql, dostępnej w takiej, a nie innej formie w openwrt - to rozwiązanie raczej dotyczy "dorosłych komputerów".

77 (edytowany przez mygen 2015-10-18 15:40:11)

Pomyłka źle spojrzałem. Chodziło o post 61 nie 63.

Zrobiłem reboot i dalej to samo tylko logo i to co poniżej. Nie generuje grafu i brak innych informacji.

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

78

Fajnie że w ogóle ktoś się zapytał czy to jest kompilowane ze wsparciem dla postgresqla. Nie, nie jest, więc wszystkie modyfikację związane z bazą danych możecie sobie darować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

79 (edytowany przez build000 2015-10-18 15:44:33)

mygen napisał/a:

Pomyłka źle spojrzałem. Chodziło o post 61 nie 63.

Zrobiłem reboot i dalej to samo tylko logo i to co poniżej. Nie generuje grafu i brak innych informacji.

A to pytaj już manguscika - on jest autorem tej modyfikacji oryginalnego pliku /etc/init.d/"bandyta".
W ogóle to zasadnicze pytanie - Zamontowany masz stosowny nośnik masowy ? Program wystartował po zamontowaniu nośnika, czy przed ? Ścieżki są zgodne z Twoimi na np. dysku ?

80

Ten wpis manguscika jest ze strony openwrt. Nośnik jest zamontowany (dysk 1 TB). Gdzie sprawdzić jak startował?

Zyxel NAS326

81 (edytowany przez build000 2015-10-18 15:50:04)

...dlatego pisałem wcześniej - trzeba dodać warunek by startował dopiero po podmontowaniu stosownej partycji w stosownej ścieżce - tak to roszada...taka sama sytuacja jak z rozjechanym systemem plików na extroot...
Tak na szybko - zrestartuj po prostu "bandytę" jak masz już pewność, że stosowny nośnik i z odpowiednimi ścieżkami/katalogami jest zamontowany - to najprostszy sposób.
Jak się nie będzie chciał zamontować (z różnych przyczyn) to wiadomo - trzeba to najpierw ogarnąć e2fsck, taką daną partycję.
A jak jest już zamontowana owa partycja i program po restarcie zacznie nagle cudownie działać to wiadomo - dysk się zamontował później, niż wystartował program.

82

Gdzie mam to sprawdzić? Gdzie dodać warunek startu z opóźnieniem?

Zyxel NAS326

83 (edytowany przez build000 2015-10-18 16:08:14)

Gdzie dodać (i jak - if ? jakaś kombinowana pętla ?) to już sobie sam wykombinuj...pewno gdzieś w tej sekcji:

(...)
start() {
(...)

Tak na gorąco w moim pustym berecie pojawił się poniekąd, być może ciekawy pomysł:

konkurs na eko.one.pl dotyczący lepszego okiełznania działania/modyfikacji/i.t.d. "bandyty" pod openwrt.
big_smile

84

mygen podaj log systemowy po uruchomieniu bandwidth czy nie ma tam błędu i sekcje start którą przerabiałeś

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

85

Odinstalowałem i ponownie zainstalowałem i zostawiłem domyślnie. Działa na domyślnych.

Zyxel NAS326

86 (edytowany przez manguscik 2015-10-19 09:15:08)

Przy zmianie miejsca magazynowania prawdopodobnie źle wskazałeś miejsce katalogów przy nośniku usb należy usunąć jedną linijkę z oryginalnego kodu   gdzie tworzy skrót katalogu htdocs w głównej lokalizacji.

Jak wygląda przeglądanie danych zgromadzonych przez bandwidth - Daily -- Weekly -- Monthly -- Yearly -  czy można przeglądać po poszczególnych dniach czy tez miesiącach. bo mam go drugi dzień i nadal w daily widzę dane pobrane wczoraj.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

87

Ja też nie widzę możliwości przeglądania dnia bieżącego. U mnie również pokazuje dni poprzednie. Kiepskie jest też pokazywanie nazw które po dłuższym nie działaniu danego sprzętu raczy nas informacją "Configure DNS to reverse this IP".

88

Na wszystkich IP mam takie info. Brak możliwości przeglądania i zgromadzonych danych po dniach to lipa i pokazywanie IP w tabelce zamiast nazwy. Yamon2 jest dużo bardziej czytelniejszy i nawet dobrze zbierał dane jak miał auto zapis co godzinę.

89

Każdy używa co mu bardziej pasuje - jak dla mnie "bandyta" ma wszystko co potrzeba i w schludnym opakowaniu, łatwo się instaluje i po prostu działa...
wink

90

Witam

Działa komuś zapisywanie danych na USB? z postu 61
Mam następujące błędy. Katalog bandwidthd na USB sie utworzył tylko w logach są takie błędy.

Line 148: Wed Oct 21 00:54:43 2015 user.emerg syslog: ln: /www/bandwidthd: File exists
    Line 149: Wed Oct 21 00:54:44 2015 user.emerg syslog: ln: /etc/bandwidthd.conf: File exists
    Line 152: Wed Oct 21 00:55:09 2015 daemon.err bandwidthd: Cannot find /etc/bandwidthd.conf or /usr/bandwidthd/etc/bandwidthd.conf
    Line 152: Wed Oct 21 00:55:09 2015 daemon.err bandwidthd: Cannot find /etc/bandwidthd.conf or /usr/bandwidthd/etc/bandwidthd.conf
    Line 153: Wed Oct 21 00:55:09 2015 user.emerg syslog: Cannot find /etc/bandwidthd.conf or /usr/bandwidthd/etc/bandwidthd.conf
    Line 153: Wed Oct 21 00:55:09 2015 user.emerg syslog: Cannot find /etc/bandwidthd.conf or /usr/bandwidthd/etc/bandwidthd.conf

#!/bin/sh /etc/rc.common
# Copyright (C) 2008-2011 OpenWrt.org

START=99

config_cb() {
    local cfg_type="$1"
    local cfg_name="$2"

case "$cfg_type" in
            bandwidthd)
                    append cfgs "$cfg_name"
            ;;
    esac
}

export_bool() {
    local option="$1"
    local section="$2"
    local _loctmp
    config_get_bool _loctmp "$section" "$option"
    if [ -n "$_loctmp" ]; then
        conffile="${conffile}$option "
        if [ 1 -eq "$_loctmp" ]; then
            conffile="${conffile}true"
        else
            conffile="${conffile}false"
        fi
        conffile="${conffile}\n"
    fi
}

export_number() {
    local option="$1"
    local section="$2"
    local _loctmp
    config_get _loctmp "$section" "$option"
        conffile="${conffile}$option ${_loctmp}\n"
    fi
}

export_string() {
    local option="$1"
    local section="$2"
    local _loctmp
    config_get _loctmp "$section" "$option"
        conffile="${conffile}$option \"${_loctmp}\"\n"
    fi
}

start() {
        local subnet conffile

[ -d /mnt/usb/bandwidthd/htdocs ] || mkdir -p /mnt/usb/bandwidthd/htdocs && cp /www/legend.gif /www/logo.gif /mnt/usb/bandwidthd/htdocs
        [ -e /www/bandwidthd ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/htdocs /www/bandwidthd
        rm -f /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
        touch /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
        [ -e /etc/bandwidthd.conf ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf /etc/bandwidthd.conf

config_load bandwidthd
        for cfg in $cfgs; do
                config_get subnets $cfg subnets
                        for subnet in $subnets; do
                                conffile="${conffile}subnet ${subnet}\n"
                        done
                export_string dev $cfg
                export_number skip_intervals $cfg
                export_number graph_cutoff $cfg
                export_bool promiscuous $cfg
                export_bool output_cdf $cfg
                export_bool recover_cdf $cfg
                export_string filter $cfg
                export_bool graph $cfg
                export_number meta_refresh $cfg
                [ -n "$conffile" ] && echo -e "$conffile" >>/mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
                unset conffile
        done
        cd /mnt/usb/bandwidthd
        bandwidthd
}

stop() {
    service_stop /usr/sbin/bandwidthd
}
Zyxel EX5601-T1

91

Ja wróciłem do YAMon2 (dokładniej to miałem przez kilka dni oba tu opisane uruchomione). Dla mnie jest on czytelniejszy i ma więcej informacji, jedyne co mi czasem przeszkadza to konieczność połączenia z internetem przy odpalaniu statystyk, nie wiem dlaczego tak jest to zrobione, że musi coś pobierać z internetu.

92

1. jquery ściąga
2. wysyła informacje do internetu o ile zostało to włączone w konfigu.

93

Który wpis odpowiada za publikowanie?
Czy nie da się przestawić jakoś tak aby wszystko co ma pobierać było np. na pendrive?

94

Da sie - przeszukaj wszystko przez http, pobierz te linki a później zmień strony www żeby pobierało lokalnie a nie z internetu

W konfig szukaj coś z publish, domyślnie jest to wyłączone.

95

to to?

_publishInterval=4                           # number of intervals between updates for to the website (* default `4`)

Na co zmienić?

96

Nie, inna opcja. Pisałem już, ona jest domyślnie wyłączona.

97

To ok, jeśli domyślnie wyłączona to ja jej nie włączałem.

98

simono napisał/a:

To ok, jeśli domyślnie wyłączona to ja jej nie włączałem.

...ale czy znalazłeś taką opcję w ogóle ? Gdzie ona jest i jak wygląda jej wpis ?

99

_sendAlerts. Naprawdę w ogóle nie czytacie konfigów.

100 (edytowany przez manguscik 2015-10-21 21:11:36)

Simono również wróciłem do YAMon2 jedyna kwestia to auto zapis danych zabezpieczenie przed brakiem prądu.

Cezary co myślisz o tym rozwiązaniu co pisałem wcześniej

Porównując wskazania vnstat-a (który zapisuje dane co 15 min)   i Yamon2 widzę różnice w ilości danych które spowodowane są prawdopodobnie  zanikiem prądu  czy restartem rutera bez zatrzymania Yamon2 i  zastanawiam się czy dałoby rady zrobić autozapis takie zabezpieczenie przed brakiem prąd bo jak np braknie prądu w ciągu dnia to dane zgromadzone od rana lecą w kosmos. I teraz takie rozwiązanie jak dodanie do crona wpisu wykonywalnego co 1h ( ewentualnie co 30 min)  zda rezultat ?

0 * * * * /opt/YAMon2/Setup/yamon2.sh --stop
1 * * * */opt//YAMon2/Setup/yamon2.sh

Rożnica pomiędzy zatrzymaniem i uruchomnieniem ustawiona na 1 min i pytanie czy jest to konieczne co myślicie o takim rozwiązaniu a może macie jakieś inne ?

Po dodaniu wpisów do crona i porównaniu wskazań Vnstat i Yamon2 są prawie identyczne więc byłbym usatysfakcjonowany. Tylko mam jedno pytanie co do odstępu czasu pomiędzy komendą zatrzymania i ponownego uruchomienia czy mogę dać je równocześnie w tej samej minucie najpierw stop później start bo 1 min odstęopu to troszkę chyba dużo. Z góry dziękuję za pomoc