51

Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?

Właśnie miałem pisać że jest bandwidth dostępny w repo jak zawsze Cezary szybszy smile wielkie dzięki smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

52 (edytowany przez simono 2015-10-17 19:18:24)

uhttpd mam bo używam Twojego obrazu z Luci, z Luci też zainstalowałem bandwidthd.
Brakowało mi adresu smile
Sprawdzę go przez kilka dni jak ma się do vnstat który jest świetny bo prosty ale brak mu podziału na ip. YAMon2 natomiast jest nie do końca dobrze zrobiony i potrzebuje internetu żeby działać (pobiera i chyba właśnie nie tylko coś ze strony autora).

Pozostaje pytanie gdzie on zapisuje dane, aby nie stracić ich po restarcie lub upgradzie routera?

53

hmm a jakiś plik konfiguracyjny gdzie można przypisać nazwy adresom ip na razie przeglądam gdzie co się po instalowało smile i na razie nie mogę znaleźć więc mam parę pytań :
1. czy dane z tmp nie zginą bo restarcie lub zaniku prądu?
2. Jak wygląda autozpisywanie zgromadzonych danych przed ewentualnym brakiem prądu lub restartu ?

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

54 (edytowany przez build000 2015-10-17 19:35:12)

ad. 1) zginą
ad. 2) patrz ad. 1
Możesz przecież zmienić domyślne ścieżki w /etc/init.d/bandwidthd i np. zapisywać na jakimś pendraku/dysku - oczywiście prawidłowo zadziała jak stosowny pendrak/dysk zamontuje się wcześniej przed startem tego "bandyty"...możesz pomóc sprawie wprowadzając dodatkowo jakieś np. "sleep 10" tu i ówdzie w owym pliku startowym. Można też dodać początkowy warunek, żeby startował dopiero jak będzie podmontowany jakiś masowy nośnik i stawał tuż przed odmontowaniem - pole do popisu i niezła zabawa z tym może wyjść - jak zwykle - wystarczy deko pomyśleć...
wink

55

thx za info build000 smile zaraz będę przeglądał i pozmieniam ścieszki smile

56

Ja osobiście wolałbym rozwiązanie jak w vnstat. Czyli pracuje na routerze, a co pół godziny ma ustawioną kopię na pendrive żeby go nie zabić a po restarcie routera kopia odtwarzana jest z pendrive. Podejrzewam, że pewnie da się jakoś tak zrobić i w tym przypadku. Też bym wolał nazwy zamiast ip.
Opis jego jest tu http://wiki.openwrt.org/doc/howto/bandwidthd

57 (edytowany przez build000 2015-10-17 19:36:26)

Ale nazwy - jakie ? Przecież pokazuje nazwy domenowe w lan obok adresu ip.

58

u mnie obok ip w "Top 20" nie pokazuje. Niżej poszczególne maszyny owszem widać nazwy obok ip.

59 (edytowany przez build000 2015-10-17 20:01:26)

No i wystarczy (nie zamazuje to wskazań) - jest co chcesz tylko trochę inaczej - klikasz na ip i od razu przenosi Cię do detali owego ip i pokazuje nazwę domenową - kwestia przyzwyczajenia.
Dla testu sobie zainstalowałem po skompilowaniu mojego obrazu/repo z trunk - działa bez zarzutu.
Jako, że mam NAND/RAM 128 MiB to nie ma potrzeby by angażować do tego pendraka - prędzej zaktualizuję obraz.
big_smile
W każdym bądź razie jakieś dokładniejsze rozeznanie co do poszczególnych ip w lan jest - jak dla mnie to świat i ludzie.
Docelowo warto instalować jak masz pewność, że danego obrazu szybko nie zaktualizujesz i/lub odpowiednio przerobić /etc/init.d/bandwidthd

60 (edytowany przez simono 2015-10-17 20:25:51)

Użyłem jak wzór skryptu do backupu z vnstat. Tak więc co 30 minut mam backup na pendrive w cronie, a po restarcie routera restore z pendrive w rc.local.

#!/bin/sh
## Please visit http://wiki.openwrt.org/doc/howto/vnstat

BACKUP="/mnt/sda1/Router"
TEMP="/tmp"
DIRNAME="bandwidthd"

case $1 in
  backup)
    cp -r $TEMP/$DIRNAME $BACKUP
  ;;
  restore)
    cp -r $BACKUP/$DIRNAME $TEMP
  ;;
  *)
    echo "Please use 'backup' or 'restore' parameter for run";
  ;;
esac

exit 0

Statystyki są dość fajne tylko html jest trochę "rozlazły".

61 (edytowany przez manguscik 2015-10-17 22:23:50)

Dla osób chcących zachować statystyki bandwidth bo restarcie rutera lub zaniku prądu należy zmienić plik /etc/init.d/bandwidthd w sekcji start()   gdzie domyślne ścieżki zapisywania danych to /tmp/bandwidth należy zmienić  dysk zewnętrzny np  /mnt/usb/bandwidth

start() {
        local subnet conffile

[ -d /mnt/usb/bandwidthd/htdocs ] || mkdir -p /mnt/usb/bandwidthd/htdocs && cp /www/legend.gif /www/logo.gif /mnt/usb/bandwidthd/htdocs
        [ -e /www/bandwidthd ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/htdocs /www/bandwidthd
        rm -f /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
        touch /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
        [ -e /etc/bandwidthd.conf ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf /etc/bandwidthd.conf

config_load bandwidthd
        for cfg in $cfgs; do
                config_get subnets $cfg subnets
                        for subnet in $subnets; do
                                conffile="${conffile}subnet ${subnet}\n"
                        done
                export_string dev $cfg
                export_number skip_intervals $cfg
                export_number graph_cutoff $cfg
                export_bool promiscuous $cfg
                export_bool output_cdf $cfg
                export_bool recover_cdf $cfg
                export_string filter $cfg
                export_bool graph $cfg
                export_number meta_refresh $cfg
                [ -n "$conffile" ] && echo -e "$conffile" >>/mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
                unset conffile
        done
        cd /mnt/usb/bandwidthd
        bandwidthd
}

Następnie zmienić plik /etc/config/bandwidthd aby zapisywał statystyki na dysk w sekcji "option output_cdf" i "option recover_cdf" false na true

config bandwidthd
    option dev    br-lan
    option subnets        "192.168.0.0/16 10.0.0.0/8 172.16.0.0/12"
    option skip_intervals    0
    option graph_cutoff    1024
    option promiscuous    true
    option output_cdf    true
    option recover_cdf    true
    option filter        ip
    option graph        true
    option meta_refresh    150

Po tych zmianach ponownie uruchomić bandwidth i pokasować wcześniej utworzone pliki

/etc/init.d/bandwidthd restart

Widzę że kolega simono podał przykład jak zrobić w formie backupu a mój przykład to bezpośrednie zapisywanie statystyk na dysk zewnętrzny.

62 (edytowany przez build000 2015-10-17 23:19:48)

A teraz logicznie połączyć skrypt od backupu w cron z modyfikacją /etc/init.d/band* i będzie istne cudo z forum eko.one.pl, które po przychylnym sprawdzeniu/poprawieniu/i.t.d. przez "lokalne czynniki administracyjne" ( lol ) może nawet trafić do Spis poradników i HOWTO użytkowników.
big_smile

63 (edytowany przez manguscik 2015-10-18 10:43:43)

Bandwidth może wyświetlać dane w formie dynamicznej jak na zamieszczonym obrazku

http://bandwidthd.sourceforge.net/bandwidthd-top2.png

Pobrałem z tej strony https://github.com/individual-it/bandwi … L-frontend potrzebne piki i do katalogu www/bandwidth i teraz pytanie jak skonfigurować config.php

<?
if ($config_conf_key == 1) {

define("DFLT_WIDTH", 900);
    define("DFLT_HEIGHT", 256);
    define("DFLT_INTERVAL", INT_DAILY);

$db_connect_string = "user = bandwidthd password = band dbname = bandwidthd host = localhost";
}
else {
    die("Error");
}

?>

jakie sciezki mu wklieić ? pod warunkiem że w dobrym kierunku idę

user = mozna wpisac dowlony
password =  mozna wpisac dowlony
dbname= katalog z plikami log.*.0.cdf
host= i tu nie wiem co mu podać

64

Nie, przecież to jest przykład dla bazy danych postgresql a nie plików z danymi

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

65

A czy przy tej bazie danych jesteśmy w stanie zrobić dynamiczne przedstawianie danych ?

66

Postrgesq to baza sqlowa - możesz wyciągnąć z niej dane, a jak sobie je przedstawisz to już twoja decyzja.

67

Kiedyś był opisywany prosty pokazujący w czasie rzeczywistym na wykresie transfer - prośba o przypomnienie gdzie i co to było?

68

Artura? http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61

69

Dokładnie. Dzięki.

70

Zainstalowałem bandwidth, żeby sobie porównać z Yamonem i ustawiłem jak pisał manguscik w poście 63. Niestety widzę tylko po podaniu adresu napis bandwidth i poniżej daily, weekly, monthly. Brak jakichkolwiek wykresów czy innych danych.

Cóż mogłem zrobić nie tak?

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

71

mygen napisał/a:

Zainstalowałem bandwidth, żeby sobie porównać z Yamonem i ustawiłem jak pisał manguscik w poście 63. Niestety widzę tylko po podaniu adresu napis bandwidth i poniżej daily, weekly, monthly. Brak jakichkolwiek wykresów czy innych danych.

Cóż mogłem zrobić nie tak?

Poczekaj aż zbierze dane, to też pisze na ekranie...

72 (edytowany przez build000 2015-10-18 15:18:39)

Od 3 do 5 minut (teoretycznie ten czas domyślnie jest ustalony na 5 minut - w praktyce działa to różnie) od pierwszego uruchomienia/restartu programu/restartu routera trzeba zaczekać na zebranie, stworzenie, sformatowanie odpowiednich plików z danymi o transferach, ip, i.t.d.

73

No to już z dobre pół godziny i nic nie ma poza logo bandwith i tym poniżej. smile

Zyxel NAS326

74 (edytowany przez build000 2015-10-18 15:28:06)

Oczywiście mowa o domyślnym index.html/domyślnej instalacji oraz defaultowych plikach - to co jest w owym poście 63 dotyczy sytuacji, która w takiej formie i bez reszty instalacji dodatków/dodatkowej konfiguracji/modyfikacji/i.t.d. nie zadziała wprost - czyli strona z info o zbieraniu danych i z samą tylko ikoną zwyczajnie w ogóle się nigdy nie zmieni.

75 (edytowany przez mygen 2015-10-18 15:34:25)

Dobra to co trzeba by było sprawdzić najszybciej? Bo to wygląda jakby w ogóle nie zbierało danych. Jest strona ale bez danych.

Dokonałem tylko zmian jak w poście 61 nie 63. Pomyliłem się. Oczywiście ścieżki ustawiając pod siebie.

Zyxel NAS326