Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Właśnie miałem pisać że jest bandwidth dostępny w repo jak zawsze Cezary szybszy
wielkie dzięki ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Właśnie miałem pisać że jest bandwidth dostępny w repo jak zawsze Cezary szybszy
wielkie dzięki ![]()
uhttpd mam bo używam Twojego obrazu z Luci, z Luci też zainstalowałem bandwidthd.
Brakowało mi adresu ![]()
Sprawdzę go przez kilka dni jak ma się do vnstat który jest świetny bo prosty ale brak mu podziału na ip. YAMon2 natomiast jest nie do końca dobrze zrobiony i potrzebuje internetu żeby działać (pobiera i chyba właśnie nie tylko coś ze strony autora).
Pozostaje pytanie gdzie on zapisuje dane, aby nie stracić ich po restarcie lub upgradzie routera?
hmm a jakiś plik konfiguracyjny gdzie można przypisać nazwy adresom ip na razie przeglądam gdzie co się po instalowało
i na razie nie mogę znaleźć więc mam parę pytań :
1. czy dane z tmp nie zginą bo restarcie lub zaniku prądu?
2. Jak wygląda autozpisywanie zgromadzonych danych przed ewentualnym brakiem prądu lub restartu ?
ad. 1) zginą
ad. 2) patrz ad. 1
Możesz przecież zmienić domyślne ścieżki w /etc/init.d/bandwidthd i np. zapisywać na jakimś pendraku/dysku - oczywiście prawidłowo zadziała jak stosowny pendrak/dysk zamontuje się wcześniej przed startem tego "bandyty"...możesz pomóc sprawie wprowadzając dodatkowo jakieś np. "sleep 10" tu i ówdzie w owym pliku startowym. Można też dodać początkowy warunek, żeby startował dopiero jak będzie podmontowany jakiś masowy nośnik i stawał tuż przed odmontowaniem - pole do popisu i niezła zabawa z tym może wyjść - jak zwykle - wystarczy deko pomyśleć...![]()
thx za info build000
zaraz będę przeglądał i pozmieniam ścieszki ![]()
Ja osobiście wolałbym rozwiązanie jak w vnstat. Czyli pracuje na routerze, a co pół godziny ma ustawioną kopię na pendrive żeby go nie zabić a po restarcie routera kopia odtwarzana jest z pendrive. Podejrzewam, że pewnie da się jakoś tak zrobić i w tym przypadku. Też bym wolał nazwy zamiast ip.
Opis jego jest tu http://wiki.openwrt.org/doc/howto/bandwidthd
Ale nazwy - jakie ? Przecież pokazuje nazwy domenowe w lan obok adresu ip.
u mnie obok ip w "Top 20" nie pokazuje. Niżej poszczególne maszyny owszem widać nazwy obok ip.
No i wystarczy (nie zamazuje to wskazań) - jest co chcesz tylko trochę inaczej - klikasz na ip i od razu przenosi Cię do detali owego ip i pokazuje nazwę domenową - kwestia przyzwyczajenia.
Dla testu sobie zainstalowałem po skompilowaniu mojego obrazu/repo z trunk - działa bez zarzutu.
Jako, że mam NAND/RAM 128 MiB to nie ma potrzeby by angażować do tego pendraka - prędzej zaktualizuję obraz.![]()
W każdym bądź razie jakieś dokładniejsze rozeznanie co do poszczególnych ip w lan jest - jak dla mnie to świat i ludzie.
Docelowo warto instalować jak masz pewność, że danego obrazu szybko nie zaktualizujesz i/lub odpowiednio przerobić /etc/init.d/bandwidthd
Użyłem jak wzór skryptu do backupu z vnstat. Tak więc co 30 minut mam backup na pendrive w cronie, a po restarcie routera restore z pendrive w rc.local.
#!/bin/sh
## Please visit http://wiki.openwrt.org/doc/howto/vnstat
BACKUP="/mnt/sda1/Router"
TEMP="/tmp"
DIRNAME="bandwidthd"
case $1 in
backup)
cp -r $TEMP/$DIRNAME $BACKUP
;;
restore)
cp -r $BACKUP/$DIRNAME $TEMP
;;
*)
echo "Please use 'backup' or 'restore' parameter for run";
;;
esac
exit 0Statystyki są dość fajne tylko html jest trochę "rozlazły".
Dla osób chcących zachować statystyki bandwidth bo restarcie rutera lub zaniku prądu należy zmienić plik /etc/init.d/bandwidthd w sekcji start() gdzie domyślne ścieżki zapisywania danych to /tmp/bandwidth należy zmienić dysk zewnętrzny np /mnt/usb/bandwidth
start() {
local subnet conffile
[ -d /mnt/usb/bandwidthd/htdocs ] || mkdir -p /mnt/usb/bandwidthd/htdocs && cp /www/legend.gif /www/logo.gif /mnt/usb/bandwidthd/htdocs
[ -e /www/bandwidthd ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/htdocs /www/bandwidthd
rm -f /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
touch /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
[ -e /etc/bandwidthd.conf ] || ln -s /mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf /etc/bandwidthd.conf
config_load bandwidthd
for cfg in $cfgs; do
config_get subnets $cfg subnets
for subnet in $subnets; do
conffile="${conffile}subnet ${subnet}\n"
done
export_string dev $cfg
export_number skip_intervals $cfg
export_number graph_cutoff $cfg
export_bool promiscuous $cfg
export_bool output_cdf $cfg
export_bool recover_cdf $cfg
export_string filter $cfg
export_bool graph $cfg
export_number meta_refresh $cfg
[ -n "$conffile" ] && echo -e "$conffile" >>/mnt/usb/bandwidthd/bandwidthd.conf
unset conffile
done
cd /mnt/usb/bandwidthd
bandwidthd
}Następnie zmienić plik /etc/config/bandwidthd aby zapisywał statystyki na dysk w sekcji "option output_cdf" i "option recover_cdf" false na true
config bandwidthd
option dev br-lan
option subnets "192.168.0.0/16 10.0.0.0/8 172.16.0.0/12"
option skip_intervals 0
option graph_cutoff 1024
option promiscuous true
option output_cdf true
option recover_cdf true
option filter ip
option graph true
option meta_refresh 150Po tych zmianach ponownie uruchomić bandwidth i pokasować wcześniej utworzone pliki
/etc/init.d/bandwidthd restartWidzę że kolega simono podał przykład jak zrobić w formie backupu a mój przykład to bezpośrednie zapisywanie statystyk na dysk zewnętrzny.
A teraz logicznie połączyć skrypt od backupu w cron z modyfikacją /etc/init.d/band* i będzie istne cudo z forum eko.one.pl, które po przychylnym sprawdzeniu/poprawieniu/i.t.d. przez "lokalne czynniki administracyjne" (
) może nawet trafić do Spis poradników i HOWTO użytkowników.![]()
Bandwidth może wyświetlać dane w formie dynamicznej jak na zamieszczonym obrazku
http://bandwidthd.sourceforge.net/bandwidthd-top2.png
Pobrałem z tej strony https://github.com/individual-it/bandwi … L-frontend potrzebne piki i do katalogu www/bandwidth i teraz pytanie jak skonfigurować config.php
<?
if ($config_conf_key == 1) {
define("DFLT_WIDTH", 900);
define("DFLT_HEIGHT", 256);
define("DFLT_INTERVAL", INT_DAILY);
$db_connect_string = "user = bandwidthd password = band dbname = bandwidthd host = localhost";
}
else {
die("Error");
}
?>jakie sciezki mu wklieić ? pod warunkiem że w dobrym kierunku idę
user = mozna wpisac dowlony
password = mozna wpisac dowlony
dbname= katalog z plikami log.*.0.cdf
host= i tu nie wiem co mu podać
Nie, przecież to jest przykład dla bazy danych postgresql a nie plików z danymi
A czy przy tej bazie danych jesteśmy w stanie zrobić dynamiczne przedstawianie danych ?
Postrgesq to baza sqlowa - możesz wyciągnąć z niej dane, a jak sobie je przedstawisz to już twoja decyzja.
Kiedyś był opisywany prosty pokazujący w czasie rzeczywistym na wykresie transfer - prośba o przypomnienie gdzie i co to było?
Artura? http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61
Dokładnie. Dzięki.
Zainstalowałem bandwidth, żeby sobie porównać z Yamonem i ustawiłem jak pisał manguscik w poście 63. Niestety widzę tylko po podaniu adresu napis bandwidth i poniżej daily, weekly, monthly. Brak jakichkolwiek wykresów czy innych danych.
Cóż mogłem zrobić nie tak?
Zainstalowałem bandwidth, żeby sobie porównać z Yamonem i ustawiłem jak pisał manguscik w poście 63. Niestety widzę tylko po podaniu adresu napis bandwidth i poniżej daily, weekly, monthly. Brak jakichkolwiek wykresów czy innych danych.
Cóż mogłem zrobić nie tak?
Poczekaj aż zbierze dane, to też pisze na ekranie...
Od 3 do 5 minut (teoretycznie ten czas domyślnie jest ustalony na 5 minut - w praktyce działa to różnie) od pierwszego uruchomienia/restartu programu/restartu routera trzeba zaczekać na zebranie, stworzenie, sformatowanie odpowiednich plików z danymi o transferach, ip, i.t.d.
No to już z dobre pół godziny i nic nie ma poza logo bandwith i tym poniżej. ![]()
Oczywiście mowa o domyślnym index.html/domyślnej instalacji oraz defaultowych plikach - to co jest w owym poście 63 dotyczy sytuacji, która w takiej formie i bez reszty instalacji dodatków/dodatkowej konfiguracji/modyfikacji/i.t.d. nie zadziała wprost - czyli strona z info o zbieraniu danych i z samą tylko ikoną zwyczajnie w ogóle się nigdy nie zmieni.
Dobra to co trzeba by było sprawdzić najszybciej? Bo to wygląda jakby w ogóle nie zbierało danych. Jest strona ale bez danych.
Dokonałem tylko zmian jak w poście 61 nie 63. Pomyliłem się. Oczywiście ścieżki ustawiając pod siebie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc