Temat: Gargoyle 1.6.21 i spadek prędkości WR740N

Witam,
Mam pytanie.
Zauważyłem, że na orginalnym firmware od TP Linka prędkość wg karty w systemie pokazuje 150Mb/s i przepustowość po Wifi rzeczywiście jest zadowalająca - mowa o prędkości, bo ze stabilnością ciężko a na Gargoyle mimo ustawienia pasma na ten sam kanał i 40Mhz pokazuje max. 72Mb/s ?
Na firmware od Tp Linka prędkość po Wifi jest bez problemu 60Mb/s
Na Gargoyle prędkość po Wifi max 45-50Mb/s
Gargoyle jakoś sobie sam zmniejsza prędkość w zależności od zaszumienia?

2

Odp: Gargoyle 1.6.21 i spadek prędkości WR740N

To znaczy że HT40 nie ma ustawione bo coś na drugim kanale siedzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie, to wina ułomności gargoyle. Ktoś miał niedawno podobny problem na wr740n, możesz poszukać. U mnie wr740n v4 pod openwrt CC szedł po wifi 50Mbps spokojnie, ale to było na jednym kanale (20Mhz), na 40Mhz nie próbowałem to ci nie napiszę jak działa.

4

Gargoyle nie jest ułomne, bo ono nic samo w sobie nie wprowadza nowego. To openwrt AA jest pod spodem, wersja sprzed trzech lat.

5

W związku z tym jest jakieś rozwiązanie tego problemu ?

6

Zainstaluj CC?

7

Tylko uważaj, bo Chaos Calmer od Cezarego dla tego modelu nie jest dostępny z luci (webgui). Chcesz mieć klikany interfejs od razu to instaluj z downloads.openwrt.org

8

unreal napisał/a:

Chcesz mieć klikany interfejs od razu to instaluj z downloads.openwrt.org

Mógłbyś podlinkować wersję dla WR740N V4?

9

https://downloads.openwrt.org/chaos_cal … pgrade.bin
Ale najpierw poczytaj więcej, chociażby tutaj na eko.one.pl
Możesz spod gargoyle zrobić flash (system -> aktualizacja), tylko odznacz "zachowaj ustawienia". Lepiej rób to po kablu.
Tylko, że router wstanie ci po flashowaniu bez wifi, wiec kabel będzie ci i tak potrzebny do wprowadzenia ustawień. Z ważniejszych rzeczy, QoS też nie będzie dostępny, więc jeśli potrzebujesz, musisz zainstalować "luci-app-qos" z system->software, ale najpierw upewnij się, że masz przynajmniej 300KB wolnego miejsca na flash. Powodzenia!