Temat: TL-MR3420 Brakujący ART

Witam.
Ostatnio podczas zmiany oprogramowania w routerze TL-MR3420 na OpenWRT wystąpił błąd.
Router sie zbrikował nie dając możliwości zmiany oprogramowania, dioda sys w ogóle sie nie zapalała.
Wyciagnąłem kość pamięci i zgrałem jej zawartość. Okazało się że od końca uboot do ostatniego bita kości są 0.
Przygotowałem odpowiedni plik binarny zawierający uboot oraz firmware, po wgraniu router sie uruchamia jednak poprzez brakujący ART nie startuje WIFI.
Piszę tu ponieważ nie wiem z kąd w tej sytuacji mogę uzyskać zawartość ART.

Z góry dziękuje za pomoc.

2

Odp: TL-MR3420 Brakujący ART

Mogę ci dać arta od 3420, ale generalnie będziesz miał problem. On zawiera dane kalibracyjne układu radiowe, które mogą być inne dla każdego urządzenia. Więc wgrać możesz, ale radio może się dziwne zachowywać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

robertt napisał/a:

Wyciagnąłem kość pamięci i zgrałem jej zawartość. Okazało się że od końca uboot do ostatniego bita kości są 0.

Niemożliwe, sprawdź jeszcze raz. Jakby obszar był wykasowany, to były by tam same 1 (0xFF), a nie 0... Żeby każdy bajt miał wartość 0, to ktoś umyślnie musiałby tak kość zapisać.

Poza tym, przyczyną na pewno nie jest/nie było wgranie oprogramowania.

4 (edytowany przez robertt 2013-05-18 09:01:56)

Byłbym bardzo wdzięczny.

http://www.speedyshare.com/3Nt6u/tplink.BIN
Zrzut kości wykonany za pomocą programatora.

5

https://dl.dropboxusercontent.com/u/604 … 20.art.bin

Ale jak pepe2k pisał - upewnij się że go faktycznie nie masz.

6

Cezary napisał/a:

Jak Wi-Fi nie wstaje, to już po ptokach, pewnie nadpisał całość przygotowanym, nowym obrazem... Chciałem żeby się upewnił, czy na pewno są tam 0, bo jeżeli rzeczywiście tak jest, to ktoś musiał zapisać kość tymi 0, a żadna aktualizacja firmware tak nie robi.

Przy okazji, ART ściągnąłem i porównam z innym MR3420, zobaczymy czy rzeczywiście są inne.

7

robertt napisał/a:

http://www.speedyshare.com/3Nt6u/tplink.BIN
Zrzut kości wykonany za pomocą programatora.

Rzeczywiście, same 0... Tak jakby poza partycją uboot (128 KiB) coś całą resztę zapisało 0. Na pewno nie chodzi o skasowanie pamięci. Kasowanie = ustawienie wszystkich bitów na 1. Zapis = ustawienie wybranych bitów na 0.

8

Dziekuje,
Tak dla pewności, teraz wystarczy że połącze boot + firmware + art i powinno wszystko działać.
Mam jeszcze jeden problem mianowicie obecnie router pracuje pod kontrolą Gargoyla 1.5.9, można na nim uruchomić również oryginalny firmware. Jednak przy próbie wgrania OpenWRT lub Gargoyla 1.4 router znow się bickuje ;/ czym to może być spowodowane?

9

Za stare firmware, inny chip flash. Bieżących wersji używaj, nie archiwalnych.

10

Cezary napisał/a:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/604 … 20.art.bin

Czy to jest z MR3420 v1 ? smile

11

robertt napisał/a:

Dziekuje,
Tak dla pewności, teraz wystarczy że połącze boot + firmware + art i powinno wszystko działać.
Mam jeszcze jeden problem mianowicie obecnie router pracuje pod kontrolą Gargoyla 1.5.9, można na nim uruchomić również oryginalny firmware. Jednak przy próbie wgrania OpenWRT lub Gargoyla 1.4 router znow się bickuje ;/ czym to może być spowodowane?

Precyzuj na czym polega to brickowanie - znowu kość zapisywana jest 0?

12

Dokładnie, to samo

13

robertt napisał/a:

Dokładnie, to samo

Interesujący przypadek, z takim się jeszcze nie spotkałem. W programatorze normalnie możesz wykasować, zapisać i odczytać obszar za pierwszymi 128 KB?

14

Tak tak po przygotowaniu i wgraniu oprogramowania na tą kość router startuje. Więc kość jest zdrowa.

15

Tak, z v1.

16

robertt napisał/a:

Tak tak po przygotowaniu i wgraniu oprogramowania na tą kość router startuje. Więc kość jest zdrowa.

Kość jest oryginalna? Jaki symbol? Zerknij czy ścieżka do CS nie jest uszkodzona.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to problem z kasowaniem kości w routerze. Jak obszar nie jest kasowany, a potem jest zapisywany, to często zostają właśnie 0. Tyle, że nie byłyby to same 0 i nie do końca kości...

17

Kość oryginalna, sprawdzę później tą ścieżkę teraz nie mam dostępu do miernika.

18 (edytowany przez mikros0 2015-10-04 16:49:32)

witam potrzebuje zawartość do mr3420 v1  linki juz wygasłe może ktoś   się podzieli mam wykasowaną kość dziękuję

19 (edytowany przez mikros0 2015-10-05 22:36:45)

router ożył  mam u-boot i Art dołożyłem firmware ze strony tp linka złożyłem w całość za pomocą hex edytora ale   brak radia led od wifi nie mrygnie nawet co może być nie tak ?

20

Brak ART i/lub nieprawidłowy/brakujący adres MAC.

21

może mi ktoś to złożyć do kupy podeśle na meila ew mac adres musi być taki jak na obudowie ?