1

Temat: nowy modem

Witam. Otóż mam problem, dzisiaj do mnie przyszedł monter wymienić modem na "nowszy". Posiadam adres publiczny od dostawcy internetu pod przypisany adres MAC na stary router, lecz w nowym routerze zmieniłem adres mac i działało. Przed zmianą modemu miałem IP 217.x.x.x po zmianie mam 31.x.x.x czyli niepubliczne.  Modem to cisco epc3008, router tp link wr1043nd v1. Na stronie dostawcy jest napisane Na modem o numerze "adres mac nowego modemu" został wydany publiczny adres IP. Pod spodem jest napisany adres IP 217.x.x.x i obok adres mac karty sieciowej:  "adres mac wpisany w routerze". I pytanie czy nowy modem wie, że w routerze jest zmieniony adres mac i nie przypisuje tego adresu ? Adres mac karty sieciowej na stronie dostawcy mogę zmienić, ale nie wiem czy to coś da.

2

Odp: nowy modem

To jest publiczny adres ip. O co właściwie pytasz? Chcesz mieć ten stary adres ip?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MWTK 2015-09-29 22:09:26)

Wydaje mi się, że ten adres 31.x.x.x jest adresem niepublicznym, ponieważ w routerze w WAN jest IP 10.x.x.x i w dodatku nie moge żadnego portu odblokować. A gdy miałem adres 217.x.x.x wszystko działało i właśnie taki powinienem mieć adres, ponieważ tak widnieje na stronie dostawcy. I na tej stronie jest napisane "Błędne wprowadzenie adresu sprzętowego spowoduje przydzielenie wewnętrznego adresu IP.", więc mi się wydaje, że modem błędnie odczytuje adres MAC routera. I napisze jeszcze raz router ma ustawiony inny adres MAC niż pierwotnie, posiada adres MAC starego routera, ponieważ do niego jest przypisany ten adres publiczny.

4

Adres jest publiczny. Stoisz po prostu za natem kolejnym.

Jak ustawiłeś mac w routerze to nic innego nie masz do zrobienia. Zweryfikuj przez ifconfig czy się ustawił taki mac i tyle, musi działać.

5

http://screenshot.sh/m1MAYXTNR09Cm
Adres MAC jest poprawny, ale router otrzymuje adres 10.x.x.x.

6

To uderzaj do operatora w takim razie.