Temat: Smutna rocznica

http://obrazki.elektroda.pl/4745476400_1443527937.png

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

2

Odp: Smutna rocznica

U mnie żyje.

3

big_smile

U mnie na 1043V2 jeszcze żyje 1.6.0.5 i ma się całkiem dobrze. Ale tak swoją drogą to szkoda, że projekt już się nie rozwija...

5

Na jednym 1043 mam jeszcze 1.5.11.5 (r38863), by obsy   i działa do tej pory dość mocno zapracowany
ktoś pamięta kiedy ta wersja wyszła ?

,

6 (edytowany przez marekz 2015-09-30 01:32:03)

Pewnie w listopadzie 2013.

Ogólnie może nadchodzić trudny okres dla alternatywnych firmware. Po pierwsze Bohaterscy Amerykanie są gotowi poświęcić się dla Świata i cały świat uratować przed niebezpieczeństwami takiego oprogramowania (może przecież zawierać w sobie bombę albo samolot).

Po drugie, kupiłem sobie 1 sztukę C5 i na openwrt wifi mi działa wolniej niż na stocku, zajętość procesora jakby wręcz większa. Sprawdzę za jakiś czas jeszcze na dd-wrt. Ale jak będzie tak samo, to nie wiem czy nie wrócę finalnie do oryginalnego firmware. No i na starszych sprzętach do ich śmierci technicznej alternatywne softy będą bezkonkurencyjne, ale jak coraz więcej rzeczy będzie zamkniętych albo będą używane jakiś dziwaczne zabezpieczenia to zapewne nikt nie będzie walczył z wiatrakami i na nowe sprzęty open firmware'u od pewnego momentu może nie być, bo nie da się zrobić w pełni funkcjonalnego bez gigantycznego nakładu pracy.

Choć jak się zbiorę w sobie to jeszcze wcześniej przeflashuję go na C7 v.2

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

7

Nie masz w sumie po co zmieniać na c7 v2 jeżeli używasz alternatywy. Nic to szczególnego ci nie da.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

@marekz alternatywny firmaware daje Ci dodatkowe funkcje/możliwości których nie ma w tym od producenta. Też uważam, że na moim Archer C7 v2 osiągam dużo mniejsze transfery na Wifi (mam około 15-16MB/s na 5GHz i 12-14MB/s na 2,4GHz) ale na stocka nie wrócę. Tu mam monitoring, statystyki, adblock, DNS jaki chcę i dla kogo chcę, większą kontrolę na siecią gościnną, ftp i sambę sensownie konfigurowane etc.

9

Ja już od dawna nie używam OpenWRT - przesiadłem się na Mikrotika, po przeprowadzce zostawiłem  w domu RB750 i współgra z 1043v1 i OpenWRT (bo wifi) a  sam mam RB951-2HnD i nie ma co na stabilność i osiągi narzekać. Łącza super nie ma więc działa prawidłowo. ;]

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

Dziwne - u mnie działa big_smile

11

Jest opcja by na mikrotkia np 411 wrzucić gargoyle? big_smile

12

@simono, nie no wiem co zyskuje używając alternatyw. Chciałem tylko napisać do czego to moim zdaniem zmierza. Na razie problemy są chyba z ath10k. Ale jak się chce rzucić kłody pod nogi to pewnie da radę na wiele sposobów. Jakieś dziwne bootloadery no i clue, dołożenie jakiegoś dziwnego układu na płytki bez otwartego sterownika, który jakąś tam nawet całkiem bezsensowną pierdółke będzie robił, ale bez jego obsługi nie ruszy.

Moje pierwsze zetknięcie z alternatywami nastąpiło lata temu z okazji konieczności podbicia ttl, a żeby było to możliwe na oryginalnym firmware takie routery (bez porównania słabsze od 740N) kosztowały wtedy pewnie z pół tysiaka.

Do dziś pamiętam stresa przy wgrywaniu chyba jakiegoś tomato - co będzie jak się to spieprzy i czy ja właściwie sam wiem co robię. To były wspaniałe czasy. smile Oczywiście dla bardziej zaawansowanych konfigów alternatywy są bezcenne. Ale dla takiego najzwyklejszego użytkownika, jeżeli będzie 'wolniej" to raczej przestaną być atrakcyjne, era niezwolnionych ttl też już raczej przeminęła.

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

13

DiamondBack napisał/a:

Jest opcja by na mikrotkia np 411 wrzucić gargoyle? big_smile

Jak sobie skompilujesz to czemu nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14

marekz napisał/a:

Oczywiście dla bardziej zaawansowanych konfigów alternatywy są bezcenne. Ale dla takiego najzwyklejszego użytkownika, jeżeli będzie 'wolniej" to raczej przestaną być atrakcyjne, era niezwolnionych ttl też już raczej przeminęła.

Otóż dalece się z Tobą nie zgodzę, raz tak naprawdę to dopiero teraźniejsza generacja sprzętu nadaje się do instalacji alternatyw (odpowiedniki kiedyś kosztowały grube setki złotych), OpenWRT jest softem nieograniczonym, no może oprócz "parzenia kawy"(a właściwie to kawę też zaparzy o odpowiedniej godzinie-jak się zainstaluje sterowane przekaźniki smile ),  można na nim uruchamiać dziesiątki rzeczy (masz router z USB-może obsłużyć modem 3-4G, drukarkę, pamięć masową, kamerę USB… ja na swoim na stałe mam uruchomiony mini monitoring i plugin OpenVPN-genialny w Gargoyle dla przeciętnego użytkownika ).                                  Na swoim głównym routerze używam z BB

Device Name:Gargoyle
Gargoyle Version:1.7.2
Model:D-Link DIR-825 rev. B1
Device Configuration:Gateway
Memory Usage:27.4MB / 60MB (45.6%)
Connections:31/4096
CPU Load Averages:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 minutes)
Uptime:15 days, 0 hours, 45 minutes
Current Date & Time:09/30/15 23:22 BST

, z WAN ethernet, nawet go nie aktualizowałem, bo nic się nie dzieje (nie ma też systemu dostępnego na CC).                            Z żadnym posiadanym routerem pod OpenWRT nie mam problemów ze stabilnością (miałem z AirRouterem-bo jednak 32MB RAM to za mało, sprzedałem go, zresztą do obsługi modemu 3G pod Aero2 z E3131 i tutaj musiałem zainstalować CC, bo stare Gargoyle oparte o AA, nie chciało go obsłużyć, na OpenWRT CC od Cezarego od razu zajarzył. Pewnie można sobie kupić Mikrotika i tracić godziny na jego konfigurację, kiepskie wsparcie na forach a różnica stabilności żadna (WiFi będzie lepiej działać, oferta sprzętu kiepska z dual-band, bez którego nie wyobrażam użycie w miejskim blokowisku).                                                                                                                        Z CC testuję też nowy zakup za ok. 50zł z chin-w tej chwili brak mi do niego tylko jednej zachcianki-Gargoyle (obsługuje modem LTE E3276 i webcam USB), przy takim użyciu działa niespodziewanie dobrze smile

System
Hostname    OpenWrt
Model    Nexx WT3020
Firmware Version    OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.248.30277-3836b45)
Kernel Version    3.18.21
Local Time    Thu Oct 1 00:41:16 2015
Uptime    16d 0h 5m 45s
Load Average    0.45, 0.13, 0.12
Memory
Total Available    
25216 kB / 61360 kB (41%)
Free    
21460 kB / 61360 kB (34%)
Buffered    
3756 kB / 61360 kB (6%)
Network
IPv4 WAN Status    

eth1    Type: dhcp
Address: 192.168.1.100
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS 1: 192.168.1.1
DNS 2: 192.168.1.1
Connected: 11d 2h 10m 59s 

, soft od Cezarego, plus doinstalowane dodatki-zajęło mi to 15-30 minut z napisaniem posta na forum, szybki support i lite. smile