26

Odp: MR3420 + E3372 (nie HiLink)

Witam,
Posiadam WR842ND, zainstalowałem 1.6.2.2 (r42647), by obsy.
Modem to e3372 bez hilink. Siedzę już parę godzin ale nie wychodzi mi zgranie tych dwóch sprzętów aby działały.
Mogę prosić tak jak krowie na rowie co ja mam wykonać?
Z Gargoylem nie miałem dotychczas styczności.
Konfigurację routera przeprowadzić potrafię, natomiast nie mam najmniejszego pojęcia jak uruchamiać te interfejsy oraz dodawać skrypty.
Czy wystarczy, że przez putty po zalogowaniu wkleję to" AT^...." i tyle? Chyba niekoniecznie ponieważ nie pomogło.
Proszę o pomoc bo już mnie to wk....a.

Pozdrawiam

27

1. W trybie zwykłego ppp wystarczy tylko podać interfejs i ma działać. Czasami potrzebujesz to "AT..." jak masz inne interfejsy, zdarzają się też wersje modemu w których trzeba wymienić soft na inny bo za chiny nie chce się połączyć standardowo
2. w ndis go nie uruchomisz, gargoyle w tej wersji nie ma odpowiednich sterowników.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Czy zdania typu: "jak krowie na rowie", "z gargoylem nie miałem dotychczas styczności" nie dały nic do myślenia?
1. Jak się podaje interfejs?
2. W luci też mi się nie udało uruchomić

29

1. Jest to w gui, obok przycisku "skanuj" w konfiguracja/ogólna, jak wybierzesz modem 3g

Całość masz opisaną tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoyle3g

2. jw - zależy jaka wersja

30

A ja mam pytanie:
W TP-Linku MR3420 v2.1 z Gargoyle 1.9 nie ma w ogóle opcji 3G/LTE (prawdopodobnie za mało pamięci ma router, tak?)

Z kolei na Gargoyle 1.6.2.2 pobranego stąd jest ta opcja, ale nie widzi modemu Huawei E3372, ale dobrze wykrywa E1750C.
W przypadku E3372 wyskakuje błąd: nie znaleziono urządzenia, niezależnie jakie USB bym wpisał. Czy to oznacza, że ten soft nie ma sterowników do tego modemu?

31

Tak. gargoyle 1.9 dla tego modelu nie ma wsparcia dla usb, za mało pamięci.
Gargoyle 1.6.2.2 jest stare i może nie rozpoznawać tego modemu jeżeli ma inny identyfikator usb. A i tak będzie działać tylko w  ppp bo w tamtych czasach nie było jeszcze sterowników do ncm dla tego modemu.

32

Rozumiem, a jest jakaś szansa na uruchomienie takiego zestawu na jakimś alternatywnym firmware? Jeśli tak to na jakim?
Dzięki za odp smile

33

http://ofmodemsandmen.com/downloadsp.html a tam: http://ofmodemsandmen.com/download/spec … -01-20.zip

34

Na zwykłym CC (moim) działa.

35

Ok bardzo dziękuję za odpowiedz. Na Of modems and men działa bez problemu, a Cezarego sprawdzę przy okazji smile
Swoją drogą gdybym wcześniej wiedział, to kupił bym z 8 MB flash big_smile
Pozdrawiam