1 (edytowany przez Tytan69 2015-09-27 10:52:36)

Temat: sda1 brak po restarcie

Pendrive podłączany ręcznie do usb widziany jest w systemie jako /dev/sda1 i montuje się do /mnt/sda1.
Teraz przy włożonym pendrive do usb robię restart routera no i potem komenda fdisk -l nie pokazuje /dev/sda1. W dmesg też nie widać sda.
Wyjmuję pendriva , wkładam ponownie i system widzi /dev/sda1 i ładnie montuje.

Co zrobić aby po restarcie był od razu widziany /dev/sda1 ?

2

Odp: sda1 brak po restarcie

Jaki system ?
Pokaż:
cat /etc/config/fstab
cat /etc/fstab
mount
df

3 (edytowany przez Tytan69 2015-09-27 11:07:09)

System najnowszy CC

config 'global'
        option  anon_swap       '0'
        option  anon_mount      '1'
        option  auto_swap       '1'
        option  auto_mount      '1'
        option  delay_root      '5'
        option  check_fs        '1'

cat /etc/fstab
cat: can't open '/etc/fstab': No such file or directory

mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
/dev/ubi0_1 on /overlay type ubifs (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlay (rw,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay/upper,workdir=/overlay/work)
ubi1:syscfg on /tmp/syscfg type ubifs (rw,relatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,relatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,mode=600)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,noatime)
/dev/ubi1_0 on /mnt/ubi1_0 type ubifs (rw,relatime)

df
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
rootfs                   22704        48     21460   0% /
/dev/root                 4096      4096         0 100% /rom
tmpfs                   257676        84    257592   0% /tmp
/dev/ubi0_1              22704        48     21460   0% /overlay
overlayfs:/overlay       22704        48     21460   0% /
ubi1:syscfg              30276       284     28412   1% /tmp/syscfg
tmpfs                      512         0       512   0% /dev
/dev/ubi1_0              30276       284     28412   1% /mnt/ubi1_0

fdisk -l gdy ręcznie wujmę  i włożę pendriva pokazuje między innymi:
Device     Boot Start      End  Sectors  Size Id Type
/dev/sda1        2048 61472767 61470720 29.3G 83 Linux
i montuje się.

Po restarcie fdisk -l nie pokazuje urządzenia /dev/sda1

4 (edytowany przez build000 2015-09-27 11:34:13)

Nie pokazuje po restarcie bo automount (jak sobie tego nie ogarniesz stosownymi paczkami/trickami) nie działa bezpośrednio przy włączaniu systemu - jedynie wykryje system samo urządzenie (tu pędrak na usb - to również pokazuje komenda "fdisk -l" ) - dalej trzeba zamontować ręcznie - oblookaj sobie logread zaraz po włączeniu routera.
Aby zawsze wykrywał ten konkretny pędrak i go montował od razu (wtedy nie ma znaczenia czy pędrak pojawi się jako sda1, sda2, sdb1, i.t.d.) zrób po prostu sobie montowanie po uuid i ogarnij pod tym kątem sekcję w /etc/config/fstab.
Na głównej stronie portalu poradniki Cezarego poprowadzą Cię do celu...
wink

5 (edytowany przez Tytan69 2015-09-27 11:29:36)

"...bo automount (jak sobie tego nie ogarniesz stosownymi paczkami/trickami) nie działa bezpośrednio przy włączaniu systemu - jedynie wykryje system sam..."

To właśnie o to pytam jak to zrobić aby po restarcie pendrak był zamontowany? Jaka paczka co dopisać?
Pewnie jakaś opcja albo komenda aby przy starcie odświeżył/sprawdził port USB. Przecież to jest typowe np. gdy się robi extroot i od razu wykrywa i montuje.

Sekcję mount robiłem :     # block detect > /etc/config/fstab ale to nic nie daje w kwestii mojego problemu.

6 (edytowany przez build000 2015-09-27 11:32:26)

No bo masz sekcję w fstab do danego urządzenia - Twój fstab jest pusty - po prostu poszukaj poradnika Cezarego o montowaniu urządzeń pamięci masowej (dyski, pędraki, i.t.d.) w openwrt (co dalej z tym związane - o konfiguracji fstab).
Jeżeli chodzi Ci o prawdziwy automount na żądanie to nie jest to problem łatwy i wymaga sporo zmian w systemie.

7 (edytowany przez Tytan69 2015-09-27 11:34:01)

Dzięki za porady ale właśnie chodzi mi tylko o to aby od razu po restarcie pendrive był zamontowany. Skoro nie widać dysku sda1 po restarcie dowolne zapisy w fstab nic nie poradzą.

8 (edytowany przez build000 2015-09-27 11:41:45)

System widzi dysk sda zaraz po włączeniu routera (jak fizycznie sda podłączone do routera), jak ma partycje to również różne numerki związane z partycjami - natomiast nie zamontuje od razu bo brak sekcji w fstab do tego. Masz ustawić by montował po uuid daną partycję - wtedy zawsze zamontuje prawidłowo po restarcie, chociaż w /dev może być widziana różnie...
Takie może głupie pytanie - masz system plików (nie ma jakichś błędów na nim ? ) na tej partycji /dev/sda1, którą obsługują dostępne w jajku sterowniki ?
Pokarz w ogóle "logread" zaraz bezpośrednio po restarcie routera z wpiętym pędrakiem do routera.

9

nie chcę śmietnika robić bo logread trochę duży ale:

logread | grep dev
Sun Sep 27 12:20:18 2015 daemon.notice netifd: Network device 'lo' link is up
Sun Sep 27 12:20:20 2015 daemon.notice netifd: Network device 'eth1' link is up
Sun Sep 27 12:20:20 2015 daemon.notice netifd: Network device 'eth0' link is up
Sun Sep 27 12:20:20 2015 kern.info kernel: [   16.806448] device wlan0 entered promiscuous mode
Sun Sep 27 12:20:20 2015 daemon.notice netifd: Network device 'wlan0' link is up

logread | grep USB
Sun Sep 27 12:20:18 2015 user.emerg syslog: setting up led USB2
Sun Sep 27 12:20:18 2015 user.emerg syslog: setting up led USB3

Nie widać żadnego wpisu świadczącego że przez chwilę widzi pendriva. Gdyby widział podłaczył by jakieś /dev/.. i tak zostawił.

10 (edytowany przez build000 2015-09-27 12:03:11)

Wklej na http://wklej.org jak nie chcesz tu śmiecić i zapodaj linka.
To co pokazałeś nie odpowiada w żaden sposób możliwości analizy Twojego problemu.
Poza tym ten najnowszy CC to jakiś gotowy obraz innych osób czy Twoja osobista kompilacja ?
Aż prosi się byś też pokazał:

opkg list

Dla ostatecznej weryfikacji co ten pędrak ma w trzewiach:

block info

11 (edytowany przez Tytan69 2015-09-27 12:26:14)

Moja kompilacja.

http://wklej.org/id/1804807/

http://wklej.org/id/1804811/

http://wklej.org/id/1804814/

12 (edytowany przez build000 2015-09-27 13:06:06)

Czyli to jakiś Linksys WRT1*00AC
(pomocne by było jakbyś ustawił w /etc/config/system - ramu masz dość na to:

config system
        option conloglevel '8'
        option cronloglevel '8'
(...)
        option log_size '256'

(...)

)
...czyli pytanie - które złącze używasz do tego - mam nadzieję, że nie usb3 ?
Tu w ogóle nie widać nic o żadnych sterownikach do systemu plików, urządzeniach podpiętych do złącza usb, ani nic o żadnych partycjach by w ogóle widział je system i block info - tak jakby w ogóle nie istniał pędrak podpięty do systemu. Najdziwniejsze jest to, że masz to wkompilowane w obraz (sterowniki i potrzebny do obsługi soft), ale żadnej info o tym co się ładuje do ram na starcie - to akurat może być częściowo związane ze zbyt krótkim logiem.
Ogólnie to kłaniają się znane i typowe przypadłości dla Linksysów z obsługą USB (szczególnie USB3 - co kilka/kilkanaście rewizji raz to działa z danym pędrakiem, a raz nie - jedna wielka niewiadoma - wydaje się że nie rozwiązano tego problemu ostatecznie - nawet w tzw. stabilnej gałęzi CC).
Między innymi dlatego właśnie (póki co) zaniechałem kupna Linksys WRT1200AC.

13

Jest jeden port obsługujący USB2.0 oraz USB3.0.

14 (edytowany przez build000 2015-09-27 13:09:41)

Dobrze się domyślałem ? to jakiś Linksys WRT1*00AC ? Czy coś jeszcze innego ?
Bo masz tam w logach info o ledach dla 2-óch różnych portów...więc...

15

Dobrze.
WRT1200AC

16 (edytowany przez build000 2015-09-27 13:32:20)

Czyli radzę skorzystać Ci z jakiegoś gotowca od autora, który zapewni Cię, że ta dana kompilacja nie powoduje już problemów z obsługą USB.
Ma 2 porty tak w ogóle - jeden to USB3 (teoretycznie wstecznie, zgodnie ze standardem, obsługuje USB2 i wcześniejsze - ale to właśnie z tym portem szczególnie są problemy pod openwrt - wcześniejszy standard i tak jest obsługiwany przez sterownik od usb3 /xhci/ - tu się nic nie wkłada co ma działać od startu routera bo...zwyczajnie nie zadziała) oraz drugi to dualny USB2/eSATA czyli jedno złącze obsługujące 2 różne protokoły komunikacji (ze względu na wymiary i budowę portu/portów można robić taki trick - to samo masz w kompach) - i tutaj też co kilka/kilkanaście rewizji potrafią być z tym problemy.
http://cache-www.linksys.com/resources/ … 00AC-2.jpg

17

Jak dla mnie propozycja korzystania z gotowca kompilacji to prawie jak propozycja korzystania z oryginalnego firmware smile

Ale włożyłem innego pendriva który od startu jest widziany normalnie jak /dev/sda1 i montuje się jak należy.
To troszeczkę rozjaśnia sytuację.

Oba pendrivy są USB3:0. Próbowałem programik usbreset ale on krzyczy, że nie widzi portów usb (lsusb widzi).

18 (edytowany przez build000 2015-09-27 14:01:33)

Sam widzisz - czyli jest jakaś poprawa w tej rewizji co używasz...ale...nie do końca - jednego pendraka ogarnia od startu, innego nie - a już za tydzień/dwa może być odwrotnie...hehe
wink
usbreset chyba sobie w ogóle nie radzi (przynajmniej tak jak jest obecnie kompilowany) z obsługą usb3.
Polecam deko zgłębić temat o tym usb pod linksys wrt ****.
Dla "pocieszenia" - czytałem też, że owszem, niektóre pędraki są obecne od startu, ale jak na nich chcesz potem coś ro/rw to i tak musisz wyjąć/włożyć gada.
Dla mnie taka sytuacja jest nie do przyjęcia - poczekam aż to ogarną, to kupię - póki co to sobie odpuszczam.

19

Tak, żeby było śmieszniej to w drugim porcie ten "felerny" pendrive jest prawidłowo wykrywany i montowany po restarcie wink