Witam
fscsi napisał/a:Modemy huawei i optiony działają tylko na kernelu 2.6. [...]
rozumiem, że w związku z powyższym, aby taki zestaw działał (u mnie huawei 173) muszę wgrać wersję openwrt opartą o sterownik otwarty brcm47xx (AA 12.09b2 lub BF 10.03.1).
Mam w związku z tym problem. Modem jeszcze nie jest podpięty - chodzi mi o samo oprogramowanie. Wgrywając wersję BF 10.03.1 brcm-2.4 ruter działa szybko, pakiety się instalują migiem, konfiguracja poprzez luci działa płynnie.
Natomiast mam problem z wersjami brcm47xx podczas próby instalacji dodatkowych pakietów. Lista pakietów z repozytorium ładnie się pobiera i instaluje, ale podczas próby instalacji konkretnego pakietu przez dłuższą chwilę nic się nie dzieje po czym wyskakuje komunikat "killed" i pakiet nie zostaje zainstalowany.
Poza tym luci strasznie muli, kolejne zakładki wgrywają się b. wolno a po jakimś czasie przestają w ogóle odpowiadać.
Jeżeli uruchomię luci i nic nie robię to widzę jak obciążenie rutera powoli wzrasta. Od ok 0,60 do grubo ponad 1,20 (dłużej nie czekałem). Uruchamiając inne zakładki obciążenie potrafi wzrosnąć do 5,60.
Po uruchomieniu rutera obciążenie wg komendy "top" wynosi ok 0,10 i powoli spada.
Co może być przyczyną problemów z instalacją?
Czy na wersji brcm-2.4 taki zestaw nie pójdzie?
Proszę o wyrozumiałość co do pobieżnej diagnozy problemu bo ruter i modem nie są moje i nie chciał bym pozbawiać szwagra na zbyt długo internetu. Podmieniłem mu tylko ruter i na razie próbują go skonfigurować. Po konfiguracji wg. informacji z forum odpalenie modemu nie powinno być problemem.