Temat: Nie mogę zapisać ustawień w Gargoyle na tplink mr3420 v2

Witam

Chciałem przypisać statyczny IP do mojego PS4 i dodać adres DMZ, ale mam problem bowiem mój TPlink mr3420 v2 nie zapisuje ustawień.
Jestem żółtodziobem i możliwe, że coś robię nie tak. Proszę pomóżcie.

Otóż dzieje się tak:
0. Loguję się przez WIFI do ustawień mojego rutera
1. Wchodzę KONFIGURACJA->DHCP->Dodaję Statyczny IP
2. Naciskam DODAJ - statyczny IP pojawia się poniżej, że niby jest dodany
3. Naciskam ZAPISZ ZMIANY
4. pojawia się komunikat PROSZĘ POCZEKAĆ NA WPROWADZENIE ZMIAN -> pracuje tak 3-5 sekund
5. Zmieniam zakładkę i wracam ponownie do zakładki DHCP i niestety nie ma tam mojego nowo dodanego Statycznego adresu IP.

Co robię nie tak? Czy muszę być połączony z routerem kablem, czy może muszę najpierw jakoś odblokować konfigurację routera?

Router działa z w trybie BRAMA SIECIOWA i rozsyła mój internet LTE na komputer i PS4.

2

Odp: Nie mogę zapisać ustawień w Gargoyle na tplink mr3420 v2

Zapchałeś flash i nie ma gdzie zapisać ustawień. Z gui przywróć mu ustawienia domyślnie i ustaw tylko to co potrzebujesz, nie dotykaj innych opcji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chyba nie jest zapchany flash - Zajętość pamięci RAM:12.8MB / 28.5MB (45%)
A jeśli przywrócę ustawienia domyślne to czy będę musiał od nowa instalować dodatki na routerze w stylu drukarki USB i jeszcze raz konfigurować router, żeby obsługiwał mój modem Huawei HiLink e3372?

4

paytoread napisał/a:

Chyba nie jest zapchany flash - Zajętość pamięci RAM:12.8MB / 28.5MB (45%)

FLASH to nie RAM!

5 (edytowany przez paytoread 2015-09-23 09:46:36)

Ok rozumiem, tak jak pisałem codziennie w życiu zajmuję się zupełnie czym innym niż komputery wink
Czy przywrócenie ustawień domyślnych skasuje moje wszystkie dodatki i ustawienie mojego HiLinka?
Jeśli tak, czy przywrócenie ustawień domyślnych a później ponowne wgranie Kopii Bezpieczeństa Bieżącej konfiguracji wystarczająco oczyści flash do zmiany ustawień routera?

PS. GUI to jest interface przez przeglądarkę dający dostęp do ustawień routera, zgadza się?

6

Wszystko skasuje. I właśnie nie masz odtwarzać kopii bezpieczeństwa bo znów zapchasz flash, a w tym sprzęcie nie jest go za wiele.

Ręcznie wszystko ustawiaj.

7

Dziwna sprawa. Mój router ma chyba 8 albo 16 MB pamięci FLASH, nie pamiętam dokładnie. Po wgraniu gargoyle dograłem jedynie plugin do drukarki usb i nic więcej tam nie ruszałem. Szykuje się dla mnie większa i długa sprawa. W tej sytuacji dzisiaj już tego nie ruszam. Jutro jak będę mieć więcej czasu się tym zajmę.

8

paytoread napisał/a:

Dziwna sprawa. Mój router ma chyba 8 albo 16 MB pamięci FLASH, nie pamiętam dokładnie. [...]

Jeżeli go nie modyfikowałeś i nie rozszerzałeś pamięci FLASH, to masz tam jej tylko 4 MB.

9

I wolnego zostaje ze 150KB...

10

Sprawdziłem na pudełku i faktycznie ma tylko 4 MB.
Czyli realnie mogę wszystko przywrócić do ustawień domyślnych, potem zrobić ustawienia internetu LTE, potem ponadawać statyczny IP a także DMZ i na koniec wgrać plugin drukarki-usb bo ona zapcha flash do końca i nie da się potem już nic zmieniać, tak?

A jak można zmodyfikować pamięć flash? Czy to jest droga sprawa i czy ktoś w Łodzi się tym zajmuje?

11

Zapchać mogą także inne pliki. Flash możesz wymienić na większy.

12

W Piotrkowie mogę Ci zrobić. Jak coś to pisz na priv.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

13 (edytowany przez paytoread 2015-09-26 11:54:42)

Sprawdziłem w ustawieniach routera i wciąż mam chyba jeszcze wolną pamięć we flash - Pamięć wewnętrzna 320.00 KB ogółem, 56.00 KB wolne.
Może da się te zmiany wprowadzić przez SSH? Tylko jakie by były na to komendy?
Chodzi mi o 2 rzeczy:
1. przypisanie statycznego IP 192.168.2.237 do adresu MAC: 5C:93:A2:XX:XX:XX o nazwie PS4
2. odblokowanie portu UDP 9304 dla tegoż adresu IP (192.168.2.237)

Albo może pomogłoby zrobienie exroota i podłączenie pendrive'a? Odblokowałoby to mi możliwość zmiany ustawień? Boję się, że jak przywrócę domyślne ustawienia to nie będę w stanie ponownie ustawić wszystkiego tak jak to robiłem rok temu (tzn. połączenie przez hilinka i zainstalowanie usb-printer-pluginu).

14

Albo może mogę odinstalować któryś z dodatków bez straty płynności systemu? Mam zainstalowane 3, z czego 2 na dole mogę usunąć.

attitude_adjustment
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … c/packages    Systemowe
eko1
http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … x/packages    Usuń
gargoylepl_packages
http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … x/packages

15

Nie da się. 56KB to już za mało na jakiekolwiek zmiany. A odinstalować możesz tylko to co sam zainstalowałeś.