Temat: Co kupić?

Co kupić do rozgłoszenia internetu: tak żeby ze 3 piętra w górę i w dół przyzwoicie rozgłosił.
router mam, tylko coś do rozgłoszenie potrzebuję.

2

Odp: Co kupić?

cronos20 napisał/a:

Co kupić do rozgłoszenia internetu: tak żeby ze 3 piętra w górę i w dół przyzwoicie rozgłosił.
router mam, tylko coś do rozgłoszenie potrzebuję.

Rozgłaszacz kup...

3

może źle napisałem ... potrzebuję czegoś co mi polepszy zasięg WiFi

4

Repeater. Większość producentów ma coś takiego w ofercie. Ale skoro już piszesz w tym temacie to rozumiem że chcesz na tym openwrt zrobić. Więc... dowolny router w sumie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

cronos20 napisał/a:

może źle napisałem ... potrzebuję czegoś co mi polepszy zasięg WiFi

To nie jest wątek do zadawania takich pytań.

6

Cezary napisał/a:

Repeater. Większość producentów ma coś takiego w ofercie. Ale skoro już piszesz w tym temacie to rozumiem że chcesz na tym openwrt zrobić. Więc... dowolny router w sumie.

czyli WR1043 może być bo akurat mam w zapasie. Ustawić w tryb repeater i bedzie odbierał i wysyłał sygnał ?

sorry, za śmiecenie w tym temacie - możecie to przerzucić do innego wątku?

7

Ale nie przebije się przez tyle kondygnacji. Kładziesz kabel i ap i na każdym piętrze albo np. Powerline z repeaterami.

8

Cezary napisał/a:

Ale nie przebije się przez tyle kondygnacji. Kładziesz kabel i ap i na każdym piętrze albo np. Powerline w repeaterami.

właśnie kable odpadają, ale Powerline całkiem fajny pomysł

9

czy ten wzmacniacz sygnału WiFi z Lidla warto kupić ?
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action … p;id=44098

10

W sensie czy działa? Tak. W sensie czy coś więcej z nim zrobisz? Raczej nie.

11

jak pisałem wyżej potrzebuję zwiększyć zasięg WiFi na kilka pięter.
jeżeli te się nie nadają, możesz podrzucić jakiś model w który warto zainwestować ?

12

To z lidla to zwykłe takie pudełeczka. Działać działają, ale tak sobie. Może być tplinka, może być avm. Pamiętaj tylko żeby użyć repeatera to musisz być w zasięgu pierwotnej sieci.

13

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zasadę działania.
Repeater rozumiem że odbiera WiFi wzmacnia i przekazuje dalej ?!

Ja natomiast myślałem o takim rozwiązaniu że z routera wpinam kabel lan do tego wzmacniacza i wkładam go do gniazdka.
Dwa piętra niżej/wyżej gdzie nie mam już WiFi do gniazdka wkładam drugi wzmacniacz i on mi da WiFi na tym piętrze.
Ale nie wiem czy to dobrze zrozumiałem, proszę o sprostowanie.

14

To potrzebujesz zwykłego ap po prostu.

15

Cezary napisał/a:

zwykłego ap

masz na myśli funkcje czy inne urządzenie?

czy na tych z Lidla da się zrobić to jak pisałem

ja natomiast myślałem o takim rozwiązaniu że z routera wpinam kabel lan do tego wzmacniacza i wkładam go do gniazdka.
Dwa piętra niżej/wyżej gdzie nie mam już WiFi do gniazdka wkładam drugi wzmacniacz i on mi da WiFi na tym piętrze.

16

Chcesz urządzenie podpiąć kablem i dalej rozesłać przez wifi. Zwykły AP to robi, nie "repeater". On z definicji bierze wifi i rozsyła to dalej.

17

jeszcze nie zakumałem, ale będę musiał ciągnąć skrętkę do tego AP?

o takie coś mi chodzi bez ciągnięcia skrętki między piętrami:
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G … mg1_lg.jpg

wydaje mi się że między gniazdkami elektrycznymi nie ma skrętki tylko zwykły przewód elektryczny - nie wiem czy się nie mylę!?

18

Ok, więc pomyliłeś pojęcia. To z lidla nie jest adapterem powerline, to repeater (po wifi). Nie zrobisz nim tego co na rysunku.

19

Nie wiem po co koledze kabel LAN skoro nie może go wypuścić poza swoje mieszkanie.
Wystarczy kupić jedno z tych urządzeń http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=1247 wpina się do gniazdka elektrycznego ale musi być w zasięgu sieci macierzystej.
Na tym można postawić gargoyle.
Osobiście polecam ten sprzęt http://www.tp-link.com.pl/products/deta … TL-WR842ND to zwykły ruter ma USB i 8MB flash 5 portów 100Mb LAN i jest tańszy niż wzmacniacze sygnału Tp-Linka.
Tak samo można na mim gargoyle postawić.

Jeszcze jedno pytanie czy chodzi o 2,5GHz czy o 5GHz jaka sieć ma być wzmacniana czy może obydwie ?

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

20

Dokładnie chodzi mi o zrobienie czegoś takiego jak na tej schemacie - internet puścić przez gniazdko elektryczne.

Nie mogę puścić skrętki bo stropy grube a na zewnątrz domu nie chce mieć pajęczyny.

radio 2,5 wystarczy.

p.s. ten router TL-WR842ND  działa jak repeater - odbiera i rozpowszechnia dalej ?

21

Czekaj, więc chcesz adapter powerline - to po co wspominasz tplinka 842? On nie jest tym przecież.

22

Cezary napisał/a:

Czekaj, więc chcesz adapter powerline - to po co wspominasz tplinka 842? On nie jest tym przecież.

z ciekawości zapytałem :-)

Tak, chcę adapter powerline!

Szukam teraz jakiegoś konkretnego modelu, możne coś konkretnego polecicie ?

23

Masz na eko.one.pl kilka opisów.

24

Cezary napisał/a:

Masz na eko.one.pl kilka opisów.

wrzucam w szukajkę: adapter powerline i nic

jakieś inne hasła do tego urządzenia ?

25 (edytowany przez jaros85 2015-09-22 12:10:40)

Każdy ruter z gargoyle może działać jako repeater albo prawie każdy bez względu na to co producent pisze na swojej stronie.

Dodam że te urządzenia powerline dobrze działają w obrębie jednego mieszkania.
Jeżeli myślisz że sąsiadowi dasz drugie takie urządzenie to może to nie działać nie koniecznie sąsiad może być podłączony na tej samej fazie + zabezpieczenia po drodze + liczniki energii elektrycznej itp. itd.

Tu masz opisy.
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3643
http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=212

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy