Temat: Brak obrazów attitude_adjustment :(

Witam serdecznie, ma ktoś obraz Attitude Adjustment - 12.09 (podstawowe bez GUI) dla TL-WR1043ND (sysupgrade) od Cezarego ???

Wracam do 12.09 bo mnie już szlag trafia z tym dodatkiem dnscrypt-proxy...
W nowszych wydaniach trzeba go za każdym razem ręcznie uruchamiać po restarcie. I nie mam  czasu się z tym bawić.

Pozdrawiam,

Link do tematu : http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10962

2

Odp: Brak obrazów attitude_adjustment :(

Cofać system do starego czegoś tylko dlatego, że nie chcesz dodać jednego polecenia?
Wow. Determinacja.

3 (edytowany przez build000 2015-09-11 15:40:53)

TranceEX napisał/a:

(...)
Wracam do 12.09 bo mnie już szlag trafia z tym dodatkiem dnscrypt-proxy...
W nowszych wydaniach trzeba go za każdym razem ręcznie uruchamiać po restarcie. I nie mam  czasu się z tym bawić.
(...)

Nie trzeba. Wystarczy tylko zmienić w /etc/init.d/dnscrypt-proxy jeden wpis:
z

#!/bin/sh /etc/rc.common

START=50
(...)

na

#!/bin/sh /etc/rc.common

START=55
# 55 to minimalna liczba, przy której dnscrypt-proxy zaskakuje prawidłowo po restarcie routera/ponownym uruchomieniu /etc/init.d/network - można kombinować różne liczby do 99 włącznie, w zależności od tego jakie usługi startują w kolejności, aż do 50 i w jakiej są korelacji do dhcp
(...)

Po zmianie wpisu należy usługę ręcznie zatrzymać/wyłączyć i potem również ręcznie włączyć/uruchomić:

/etc/init.d/dnscrypt-proxy stop
/etc/init.d/dnscrypt-proxy disable
/etc/init.d/dnscrypt-proxy enable
/etc/init.d/dnscrypt-proxy start

Ma to znaczenie, gdyż musi się zmienić nazwa stosownego miękkiego dowiązania w /etc/rc.d, tu dla przykładowego START=55 na:

root@xxx:~# ls -l /etc/rc.d | grep dnscrypt-proxy
lrwxrwxrwx    1 root     root            24 Sep 11 14:32 S55dnscrypt-proxy -> ../init.d/dnscrypt-proxy

I to już wszystko co trzeba zmienić/zrobić - od tej pory działa prawidłowo po każdym restarcie routera i co ważne, również sobie radzi jak mamy np. 2 interfejsy typu wan (np. jeden to połączenie kablowe a drugi to modem komórkowy). Reasumując - w każdym przypadku liczba 55 w w/w opcji/pliku, to minimalna liczba przy której dnscrypt-proxy działa prawidłowo w każdym scenariuszu naszej sieci WAN/LAN.
Powyższy tutek jest prawidłowy dla defaultowego usługodawcy tej funkcjonalności jakim jest 'cisco' (dawniej opendns). Jeżeli to nie ten usługodawca oraz ma inne opcje łączenia do usługi, wtedy w ogóle warto rozważyć zainstalowanie dnsmasq-full (domyślnie jest dnsmasq), aby w pełni wykorzystać wszelkie dobrodziejstwa tej usługi w różnym stopniu scalonej z systemem openwrt.

4

andrut napisał/a:

Cofać system do starego czegoś tylko dlatego, że nie chcesz dodać jednego polecenia?
Wow. Determinacja.

Łącze się z serwerem vpn jako klient. W pliku ovpn adres  serwera to se.mullvad.net. (więc dnscrypt musi wystartowac przed openvpn)

Zgodnie z instrukcją openwrt: dodałem do pliku rc.local

sleep 10
/etc/init.d/dnscrypt-proxy start

oraz

sleep 20
/etc/init.d/openvpn start

Po restarcie wszystko startuje po kolei. I jest połączenie. Ale zawsze po upływie doby  muszę restartować bo nie ma dnsów i połączenie jest nienawiązywane.

Wtej chwili nie korzystam z dnscrypt-proxy w ogóle. We wcześniej wersji nie było z tym problemów.

5

A umieszczenie tego w hotplugu dla wanu nie rozwiązuje problemu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

A umieszczenie tego w hotplugu dla wanu nie rozwiązuje problemu?

Muszę otwarcie przyznać, że pierwszy raz spotykam się z pojęciem "hotplug"
Chodzi o realizację jakiegoś określonego skryptu?

Ogólnie wydaje mi się, że problem leży po stronie dostawcy VPNa, który zrywa połączenie po określonym czasie bezczynności (braku transferu).

Cezary napisał/a:

Restart połączenia w przypadku braku internetu

Tworzymy skrypt o nazwie tester.sh

# touch /bin/tester.sh
    # chmod 755 /bin/tester.sh

o następującej zawartości

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then
            (ifup wan) &
    fi

Skrypt pinguje google - jeżeli nie dostanie odpowiedzi przez 5s to wznawia połączenie na interfejsie wan.
Następnie można dodać wywołanie tego skryptu do crona i uruchamiamy go:

# /etc/init.d/cron stop
    # echo "*/10 * * * * /bin/tester.sh" >> /etc/crontabs/root
    # /etc/init.d/cron enable
    # /etc/init.d/cron start

Od tej pory co 10 minut nastąpi wywołanie skryptu.
Skrypt uruchamiany przy starcie systemu

Wystarczy dodać skrypty do /etc/rc.local, który wykonuje się po starcie systemu. Ostatnie polecenie w tym pliku musi być exit 0, wszystko po nim nie zostanie wykonane.

Czy ten skrypt rozwiąże problem?

7

Spójrz do /etc/hotplug.d

Będzie, bo cały czas będzie pingował coś.

8

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 15 -W 10 google.com > /dev/null; then
            (/etc/init.d/openvpn restart) &
    fi

Skrypt pinguje google - jeżeli nie dostanie odpowiedzi przez 15s to restartuje usługę VPN.

Czy dobrze zmodyfikowałem skrypt?

9

pinguje 15 razy i czeka 10s.

10

OK, dziękuje.