Temat: 1 Router 3 switche

Witam,
Jestem w trakcie budowy sieci w mieszkaniu i chcę rozwiązać to tak że od routera będą szły 3 kable prosto od routera do każdego z pomieszczeń i w tych pomieszczeniach switche które będą rozdzielać sygnał do poszczególnych urządzeń. Router WDR4300 z gargoylem i do tego 3 Switche (TL-SG1005D) 5 portów 1 Gbps. Pytanie czy to można tak rozwiązać czy macie sugestie innego rozwiązania bo jeszcze nie budowałem takiej sieci więc. Średnio w każdym z pomieszczeń będzie 3-4 urządzeń podłączonych do internetu TV, Dekodery SAT, Komputery. Więc wyjść z routera może braknąć wink. I czy moje pierwotne założenie ma sens i nie spowoduje zapchania routera.

2 (edytowany przez snifer 2015-09-17 20:33:41)

Odp: 1 Router 3 switche

Ja bym ewentualnie zastąpił te swicze jakimiś ruterkami z wiadomym alternatywnym oprogramowaniem smile, wyjdzie drożej ale od razu rozsiejesz sobie równomiernie wifi po domu i dostaniesz jeszcze parę innych fiuczerów (np vlany).
No chyba że Ci na nich nie zależy i ściany masz z gipsu albo drewna i wszystko na jednym poziomie to wystarczy wifi z rutera jeżeli postawisz go w środku.
Albo pociągnąć do każdego pokoju kilka skrętek i zamontować same gniazdka a w centralnym miejscu jednego dużego swicza, najlepiej jakiegoś zarządzanego. Plus takiego rozwiązania to to że gniazdka możesz rozmieścić równomiernie po całym pokoju, unikniesz zbędnej plątaniny kabli.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402