1

Temat: Bilken AC1750 DB vs Zyxel NBG6716

Hej !

Widzialem na forum tematy mowiace o tych 2 w/w routerach, jednak nie znalazlem jednoznacznych informacji za i przeciw tym routerom.

Po kolei, to co dla mnie (jako usera) jest niezbedne to obsluga openwrt na routerze oraz obsluga modemu (Huawei e3276) z karta sim LTE.

Sek w tym ..ze oba w/w routery moge miec w podobnej cenie.
Wiec to po czesci utrudnia wybor.
Jednakze ... martwi mnie jeszcze jedna rzecz.

Zyxel ma tylko usb2.0 z predkoscia okolo 10MB/s (zrodlo : http://www.trustedreviews.com/zyxel-nbg … w-summary)

Zas Bilken ma 1x usb2.0 i 1x usb3.0. Problem w tym, ze z tego co widze to USB3.0 w dalszym ciagu nie działa (nie wiadomo kiedy zacznie działać). Zaś nigdzie nie moge znalezc informacji jaka predkość moge miec z USB2.0 na Bilkenie.

Wg speedtestu moge uzyskac u siebie predkosci okolo 50Mb/s ... ale w planach jest zakup zewnetrznej anteny kierunkowej, stad moje pytanie : czy usb2.0 w obu w/w routerach nie bedzie waskim gardlem dla internetu ?

--
Pozdrawiam
Wojtek

2

Odp: Bilken AC1750 DB vs Zyxel NBG6716

Nie będzie, 10 MB/s to 80 Mb/s.
Oba routery są od strony sprzętowej bardzo podobne, ale ja bym wziął ZyXELa jeżeli masz je w tej samej cenie.

3 (edytowany przez woj_s 2015-09-17 12:57:24)

Odp: Bilken AC1750 DB vs Zyxel NBG6716

Roznica 30PLN ...
Ale niestety nie wiem ile pamieci ma ten Zyxel 128 czy 256 ..ale za 279PLN mozna zaryzykować wink

Dzieki !

Jak bede mial go w swoich rekach ... zabiore sie za migracje na openwrt.

--- OFF TOPIC ---
Po pierwsze .. czy trzeba jakos robic backup firmowego oprogramowania ?

Jak najlepiej wrzucic plik factory ... podlaczyc na pendrivie ?

Kolejna sprawa ..jak sie podlaczyc do routera po konsoli ?
Po prostu telnet/ssh na router ?
Potrzebowal bede wykonac :

mtd -r write openwrt-ar71xx-nand-nbg6716-squashfs-factory.bin /dev/mtd7

--
Pozdrawiam
Wojtek