1

Temat: Linksys WRT160NL Vectra problem

Witam,

Mam następujący problem: uruchamiam router z zainstalowanym OpenWrt, podłączony do modemu tego od Vectry i wszystko śmiga jak trzeba. Niestety tylko przez jakiś czas (czasami jest to kilka minut czasami kilka godzin). Potem nie ma łączności z internetem, chociaż interfejs jest skonfigurowany, polecenie route też daje taki sam wynik jak wtedy gdy internet jeszcze działał. Znalazłem dwa sposoby rozwiązania problemu: po pierwsze można zrestartować router co jest dosyć brutalne lub poprostu wykonać:

udhcpc -i eth1

Zastanawiam się co może być przyczyną tak dziwnego zachowania routera (podejrzewam że jest to wina właśnie routera choć nie mam pewności na 100%). Proszę o jakieś podpowiedzi. Czy ktokolwiek miał podobny problem?

Pozdrawiam.

2

Odp: Linksys WRT160NL Vectra problem

Ja mam vectrę i zero takich problemów. Po wykonaniu odświeżania adresu dostajesz za każdym razem nowy adres?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie zapomniałem dopisać że mam usługę stałe ip za 5zł więc oczywiście adres jest zawsze ten sam. Kiedy zmienię MAC interfejsu eth1 routera to adresy dostaję z innej puli i wtedy internet śmiga cały czas.

4

Nie wiem szczerze. Jako obejście możesz zastosować http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#re … edzibramki , ale co jest powodem zawieszania transmisji - nie wiem.

5

Zastosuję to rozwiązanie w ostateczności. Narazie jeszcze podrążę temat. Czy możesz mi napisać co oznacza ostatnia linia zawartości pliku /tmp/state/network którego część dotyczącą interfejsu wan wklejam poniżej:

network.wan.device=eth1                                                                         
network.wan.ipaddr=XX.XX.XX.XX                                                                   
network.wan.broadcast=+                                                                         
network.wan.netmask=255.255.255.240                                                             
network.wan.lease_gateway=yy.yy.yy.yy                                                           
network.wan.gateway=zz.zz.zz.zz                                                                 
network.wan.dns=194.204.159.1 82.139.8.7 88.156.63.9 88.156.96.61                               
network.wan.resolv_dns=194.204.159.1 82.139.8.7 88.156.63.9 88.156.96.61                         
network.wan.dnsdomain=blebleblebleble                                                           
network.wan.lease_server=78.88.xx.yy                                                             
network.wan.lease_acquired=43                                                                   
network.wan.lease_lifetime=86400                                                                 
network.wan.up=1                                                                                 
network.wan.connect_time=43         

Z góry dziękuję.

6

To są wartości uzyskane z dhcp z serwera. Łączny czas połączenia ostania linia.

7

I jeszcze jedno pytanie. Przy budowaniu swoich obrazów wykorzystujesz backfire 10.03 czy trunka?

8

Aktualną gałąź backfire 10.03.1-rcx

9

Podpowiedz mi jak to pobrać.

10

https://dev.openwrt.org/wiki/GetSource

backfire branch

11

@m15ch4

jak kompilować masz już opisane: http://openwrt.pl/doku.php/kompilowanie:kompilacja_svn

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

12

Rozumiem że poprzez

svn co svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/backfire

A czy możesz mi podpowiedzieć jak po wykonaniu obrazu zapisujesz pliki konfiguracyjne (tak że działają już np diody).

Dzięki.

13

To w standardzie już jest. Przynajmniej od wlanu.