51

Odp: Jak zacząć z OpenWrt, żeby było OK

np.

iw dev wlan0 set txpower fixed 1500

- to jest 15dBm.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Witam w nowym roku. Wszystkiego Najlepszego życzę każdemu, kto to przeczyta. No i duże podziękowania dla Cezarego za cały wkład w utrzymywanie/support całego Polskiego OpenWRT smile

A teraz problem tongue
Wgrałem transmission, ustawiłem tylko ścieżki i używanie blocklisty. Ścieżki są na dysku zewnętrznym. Ogólnie transmission działa OK, ściąga tam gdzie trzeba, jak ściągnie to kopiuje gdzie trzeba, używa blocklisty - słowem świetnie. Jest tylko jeden problem - jak działa transmission to praktycznie przestaje działać Internet sad

Normalnie jest tak, że jak podam np. wp.pl i enter to już po max sekundzie widać jak przeglądarka zaczyna się 'męczyć' - zmienia tytuł, zaczyna coś wgrywać. Jak działa transmission i zrobię to samo, to przeglądarka długo zastanawia się nad tym, co to jest wp.pl i co z tym zrobić. Nie wiem czy to kwestia serwera DNS czy czego, ale np. po pingu nie widać, żeby był to problem z ruchem. Wyłączanie transmission od razu naprawia problem.

Jak zrobię top to widzę, że transmission dosyć solidnie obciąża router - jest kilka procesów, a jeden z nich zawsze zajmuje około 10%-20% CPU. Nawet jak nie ściąga, tylko udostępnia jeden (maly) plik. Poczekałem trochę (~5min) i sytuacja się nie poprawiła. Niby nie tak dużo te kilkanaście %, ale jednak cała reszta sporadycznie zajmuje kilka %, a zwykle zero...

Coś mi umknęło? Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem. Nie mogę obecnie podać konfiga, bo nie mam dostępu do routera z pracy, ale tak jak mówię - tylko ścieżki i blocklist na true.

Nie dodawałem reguły do firewalla, ale to chyba nie to? hmm

Pozdrawiam,
QmQ

53

Liczba otwartych połączeń. Zmniejsz liczbę peerów i ilość udostępnionych slotów.

54

Tak przypuszczałem. Jakie wartości są sensowne dla tego routera? Zdecydowanie liczy się stabilna i szybka praca routera, a nie szybkie ściąganie torrentów.

Pozdrawiam,
QmQ

55

Sam wybierz stosownie do trackera i linii jaką masz. Ustaw więc minimum, ze 100/20, upload na slot ze 2, do tego ogranicz upload do 5-10 KB/s

PS. Jeżeli chcesz po prostu ściągać to zainsteresuj się ctorrentem. Konsolowy, mały i mało zasobów wcina.

56

OK, dzięki za info. Poeksperymentuje w domu. I popatrzę na ctorretna, może faktycznie będzie lepszy smile

Pozdrawiam,
QmQ

57

Nie wiem czemu, ale u mnie nawet po zmniejszeniu różnych ustawień wszystko chodzi koszmarnie jak tylko transmission jest uruchomiony.
Nawet jak wyłączę minidlna to nie jest lepiej...

Może to być kwestia firewalla? Nie dodawałem reguł dla transmission...

Pozdrawiam,
QmQ

58

Nie, co najwyżej będzie wolniej ściągał.

59

To inna kwestia. Zarówno minidlna jak i transmission jak uruchamiam to odpalają po 3-4 procesy (fork?). Da się to jakoś kontrolować? Nie widzę tego typu opcji nigdzie...

Zainstalowałem ctorrenta. Jakieś minimalne WebUI do tego jest dostępne/polecane?

Pozdrawiam,
QmQ

60

Tak ma być, tak, wątkują się.

Do ctorrenta kiedyś dawno było coś takiego: http://sites.google.com/site/yodctcs/home2

61

Mhm, pokombinuję.

Odpaliłem teraz minidlna -R na jakiś czas, żeby przeindeksował sobie wszystko (odpinałem dysk i sporo się pozmieniało na nim). Po jakieś godzinie chciałem odpalić normalnie minidlna (/etc/init.d/minidlna start) to mi napisał:

root@OpenWrt:~# /etc/init.d/minidlna start
Media directory not accessible! [/mnt/hdd1/Video]
Media directory not accessible! [/mnt/hdd1/uT/done]
root@OpenWrt:~# ls /mnt/
ls: /mnt/hdd1: Transport endpoint is not connected

Co u licha? Już raz tak miałem, zrobiłem reboot i było OK, więc to olałem. Ale widzę, że to się powtarza... logread/dmesg milczą...

Pozdrawiam,
QmQ

62

Może masz blędy w systemie. fsck zrób.

63

A jak to zrobić? Widzę tylko fsck FAT i DOS, a ja mam tam NTFS.

Pozdrawiam,
QmQ

64

Nie ma narzedzi w openwrt do tego. Musisz pod windowsem sprawdzić.