1

Temat: Co można uruchomić na oprogramowaniu CC

Zdecydowałem się na przeskok z AA na CC na ruterze 3600. Ciągnie oczywiście do czegoś nowego. W AA korzystałem z:
1. Extroota - na Cc udało mi się uruchomić.
2. Serwer FTP do zrzucania zdjęć z kamery Wifii - tu jest troche problemu z użytkownikami i prawami,ale chyba dam radę.
Chciałbym jeszcze mieć takie rzeczy jak:
- Uruchomić tuner dvb-t
- Harmonogram wifi na określenie godzin pracy wifi.
- Ustawić limit dla danego adresu IP w celu ograniczenia transferu i blokowania po wykorzystaniu limitu.
- Moze tez monitor sieci z zapisem najczesciej odwiedzanych stron.

Nie wiem czy łatwo zrobie to na nowym Cc czy też odpuścić sobie i pozostać na poczciwym AA. Zaznacze że mam podstawową wiedze na temat oprogramowania i napewno nie dam rady napisać skryptów

2 (edytowany przez build000 2015-09-15 02:37:45)

Odp: Co można uruchomić na oprogramowaniu CC

- tuner dvb-t - z różnym skutkiem, ale ogólnie się da
- harmonogram wifi - na czyste openwrt i/lub (głównie) z LuCI jest specjalny programik do tego od dawna dostępny dla openwrt, ale
nieobecny w głównym repo projektu (nie pamiętam nazwy i zapewne ktoś w kolejnych postach poda Ci namiary na nazwę i url dla custom repo z tym; korzystałem z raz, czy dwa i poza porąbanym menu dla LuCi, niczym nie ustępuje podobnemu rozwiązaniu dla gargulca) - więc też się da (albo skorzystać ze skryptów Cezarego do tego celu - też jakieś wyjście)
- limity dla IP - tu to dokładnie nie wiem, ale czytałem tu na forum, że też się da, chociaż nie działa to tak elegancko i bezproblematycznie jak na np. gargulcu
- monitor odwiedzanych stron - to chyba póki co nie działa, bo nie przeniesiono zależnych od owego monitora programów do repo CC (sam musisz pokombinować kompilację z oldpackages - info co potrzebne też najdziesz na tym forum, np. tu dyskusja o tym samym fiuczerze http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 67#p147167 )