Temat: Archer C5 v1.2 (trzy anteny) z firmware C7 v.2
Witajcie,
chciałem się podzielić z Wami informacją, którą znalazłem na innym forum, dotyczącą możliwości wgrania firmware'u od archera C7 v.2 do posiadanego archera C5 v1.2, a tym samym uruchomieniem prędkości wifi dostępnych dla flagowego urządzenia firmy tp-link.
Całość procesu opisana jest w języku niemieckim na stronie: https://blog.thesen.eu/wie-aus-einem-tp … 750-wurde/
W skrócie:
1. Należy wgrać OpenWRT przeznaczone dla posiadanego routera (w naszym przypadku C5 v1.2)
2. Następnie trzeba obciąć pierwsze 0x20200 bajtów z pliku z oficjalnym firmwarem C7 v2
dd if=firmwareC7.bin of=tplink_mod.bin skip=257 bs=5123. Wrzucić zmodyfikowany firmware do /tmp
4. Wykonać aktualizację za pomocą sysupgrade
sysupgrade -F /tmp/tplink_mod.binUwaga - pojawi się informacja o flashowaniu urządzenia firmwarem nie przeznaczonym dla tego urządzenia.
5. Po ponownym uruchomieniu routera z firmwarem C7 ponowna instalacja najnowszego firmware'u do C7 v1.2 ściągniętego ze strony tp-link.
Wykonałem opisany przeze mnie upgrade i wszystko działa poprawnie; nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenie sprzętu - robicie to na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam