Temat: Archer C5 v1.2 (trzy anteny) z firmware C7 v.2

Witajcie,

chciałem się podzielić z Wami informacją, którą znalazłem na innym forum, dotyczącą możliwości wgrania firmware'u od archera C7 v.2 do posiadanego archera C5 v1.2, a tym samym uruchomieniem prędkości wifi dostępnych dla flagowego urządzenia firmy tp-link.
Całość procesu opisana jest w języku niemieckim na stronie: https://blog.thesen.eu/wie-aus-einem-tp … 750-wurde/

W skrócie:
1. Należy wgrać OpenWRT przeznaczone dla posiadanego routera (w naszym przypadku C5 v1.2)
2. Następnie trzeba obciąć pierwsze 0x20200 bajtów z pliku z oficjalnym firmwarem C7 v2

dd if=firmwareC7.bin of=tplink_mod.bin skip=257 bs=512

3. Wrzucić zmodyfikowany firmware do /tmp
4. Wykonać aktualizację za pomocą sysupgrade

sysupgrade -F /tmp/tplink_mod.bin

Uwaga - pojawi się informacja o flashowaniu urządzenia firmwarem nie przeznaczonym dla tego urządzenia.
5. Po ponownym uruchomieniu routera z firmwarem C7 ponowna instalacja najnowszego firmware'u do C7 v1.2 ściągniętego ze strony tp-link.

Wykonałem opisany przeze mnie upgrade i wszystko działa poprawnie; nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenie sprzętu - robicie to na własną odpowiedzialność.

Pozdrawiam

2

Odp: Archer C5 v1.2 (trzy anteny) z firmware C7 v.2

Tak, na forum openwrt to opisywali. Tylko - po co zmieniać na oryginalny soft smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dla sprzętowego wsparcia routingu smile Nie wiem czy w OpenWRT zaimplemoentowali ten "dopalacz".

4

legómina napisał/a:

[...]Wykonałem opisany przeze mnie upgrade i wszystko działa poprawnie[...]

Czy ktoś w końcu potwierdził w praktyce, że to rzeczywiście działa i nie trzeba podmieniać danych ART?
Przetestowałeś tego C5 w 2,4 GHz z kartą 450 Mbps i jakąś AC, która potrafi więcej niż 886 Mbps?

5

pepe2k napisał/a:
legómina napisał/a:

Czy ktoś w końcu potwierdził w praktyce, że to rzeczywiście działa i nie trzeba podmieniać danych ART?
Przetestowałeś tego C5 w 2,4 GHz z kartą 450 Mbps i jakąś AC, która potrafi więcej niż 886 Mbps?

Niestety nie mam odpowiedniego sprzętu, który potwierdziłby wyższe prędkości... Wg. autora niemieckiego wątku przy częstotliwości 2,4 GHz nawiązał połączenie z 450 mbit, 5GHz nie miał możliwości przetestować.

6

legómina napisał/a:
pepe2k napisał/a:
legómina napisał/a:

Niestety nie mam odpowiedniego sprzętu, który potwierdziłby wyższe prędkości... Wg. autora niemieckiego wątku przy częstotliwości 2,4 GHz nawiązał połączenie z 450 mbit, 5GHz nie miał możliwości przetestować.

Dobrze by było, żeby ktoś potwierdził też AC.

Poza tym, żeby całkiem dokończyć "przeróbkę" trzeba jeszcze podmienić tzw. HWID (lub jak kto woli: model number) w partycji "uboot". Ale to taka wisienka na torcie smile

7

Wykonałem to na swoim C5 v1.20, hwid w uboocie oczywiście nie zmienił się. Jakich specjalnych zmian nie zauważyłem, oryginalny soft przedstawiał się jako C7, tak samo openwrt, ale to zasługa obecności identyfikatora w sofcie. W openwrt można bez problemu sobie przechodzić pomiędzy C5 a C7v2, wymuszając przez -F soft w sysupgrade.

8 (edytowany przez miguelos 2018-04-05 21:07:54)

przepraszam, za odgrzewanie kotleta, ale potrzebuje wyjasnien
pod tym linkiem https://kcore.org/2017/04/03/upgrading- … r-c7-v2-0/  - ktos komentuje, ze najpierw wgrywa firmware z C7 i to pozwala mu na instalacje innych firmware (lede/openwrt) pod c7.
Cezary pisze, ze mozna wymusic instalacje c7v2 na c5v1.2 - przez -F
wowczas bede miec C7v2 a co z hwid ? potrzebne to do zycia ? jak zmienic hwid ?

jak zmienic firmware z powrotem na C5 (np przed sprzedaza) - sysupgrade -F image z C5 i z powrotem oficjalny obraz C5 ?

9

Tak, możesz w ten sposób robić sysupgrade jednego obrazu.  na drugi. Tylko jeżeli chcesz mu wgrać alternatywę to ... po co chcesz to robić? c5 i c7 z tego samego kodu korzysta, różnica jest tylko w gpio przycisku rfkill.

10

to LEDE/OpenWrt nie ma roznic miedzy C5 a C7 ? bo oficjalny firmware ma/mial w wydajnosci wifi

11

Nie mogę tego teraz znaleźć, ale gdy szukałem informacji na temat obu tych routerów, to znalazłem sugestię, że sprzęt jest ten sam a różnica w prędkości wynika ze sztucznego ograniczenia w oprogramowaniu. Z drugiej strony nikt nigdzie tego nie potwierdził na 100%.

12

W openwrt/lede nie ma. Jak pisałem - sterownik wifi jest jeden i ten sam, kod do obsługi urządzeń jest jeden i ten sam poza definicją jednego przycisku.

13

Witam

Odkopuje temat bo posiadam C5 (3 anteny), który koniec końców pracuje na Stock'owym firmware C7 jako AP tylko.

Mogę przetestować i finalnie potwierdzić lub zaprzeczyć czy taka zmiana coś daje.

Karta WiFi do testów: AirPort Extreme, który wyświetla w podsumowaniu:

Szybkość transmisji 1300 Mb/s
Tryb PHY:802.11ac
Index MCS: 9
NSS: 3