Odp: Nexx WT3020 czy warto ?
Rozebranie nic nie da. Kości w tych routerach przeważnie nie mają oznaczeń ( lub mają zamazane/zaklejone ).
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nexx WT3020 czy warto ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rozebranie nic nie da. Kości w tych routerach przeważnie nie mają oznaczeń ( lub mają zamazane/zaklejone ).
Czyli, że "fabrycznie nowy" router może mieć pamięć 16 MB?
Jak to można w prosty sposób sprawdzić?
Cezary chyba miał na myśli, że możesz trafić na 4 MB (cięcie kosztów)... Najłatwiej sprawdzić w bootlogu albo po prostu, po otwarciu i organoleptycznym wymacaniu kości ![]()
Wątpię żeby miał fabrycznie 16 MB. Do tej pory nie spotkałem się w modelach F i H z innymi kościami niż EN25Q64.
Po prostu na taką serię trafiłeś. Ja mam z W25Q64 ![]()
Rozebranie nic nie da. Kości w tych routerach nie mają oznaczeń.
No jak to nie mają? Oznaczenia mają, są tylko często zamazane markerem po weryfikacji na produkcji.
Fabrycznie nie, możesz sobie wymienić zaś.
No właśnie, chodzi mi o sprzęt "fabrycznie nowy", który wczoraj przyszedł do mnie z Chin.
Rozumiem, że w takim przypadku mogę być pewny, że jest to flash 8 MB?
Cezary chyba miał na myśli, że możesz trafić na 4 MB (cięcie kosztów)
Ale czy router w wersji 'H', z portem usb, może mieć kość 4 MB?
Cezary napisał/a:Fabrycznie nie, możesz sobie wymienić zaś.
No właśnie, chodzi mi o sprzęt "fabrycznie nowy", który wczoraj przyszedł do mnie z Chin.
Rozumiem, że w takim przypadku mogę być pewny, że jest to flash 8 MB?
Masz tam z wysokim prawdopodobieństwem kość 8 MB.
No jak to nie mają? Oznaczenia mają, są tylko często zamazane markerem po weryfikacji na produkcji.
Zdążyłeś odpisać zanim edytowałem post
Ja jeszcze na Winbonda nie trafiłem. Niedługo przyjdą następne więc może wtedy będę miał "szczęście" ![]()
PS. Jak idą sprawy związane z Twoją modyfikacją U-Boot na MediaTeki?
pepe2k napisał/a:Cezary chyba miał na myśli, że możesz trafić na 4 MB (cięcie kosztów)
Ale czy router w wersji 'H', z portem usb, może mieć kość 4 MB?
I tak, i nie. Rzecz w tym, że czasem producent coś zmienia w sprzęcie i dowiadujemy się o tym dopiero jak ktoś dostanie nową rewizję. Ostatnio było tak z TL-WR710N - nowa rewizja i jedyna różnica... dwa razy mniejszy FLASH.
pepe2k napisał/a:No jak to nie mają? Oznaczenia mają, są tylko często zamazane markerem po weryfikacji na produkcji.
Ja jeszcze na Winbonda nie trafiłem. Niedługo przyjdą następne więc może wtedy będę miał "szczęście"
Wacik nasączony propanolem... i wszystko jak na dłoni ![]()
PS. Jak idą sprawy związane z Twoją modyfikacją U-Boot na MediaTeki?
Jak krew z nosa, za dużo innych projektów w tym samym czasie.
pepe2k napisał/a:No jak to nie mają? Oznaczenia mają, są tylko często zamazane markerem po weryfikacji na produkcji.
Ja jeszcze na Winbonda nie trafiłem. Niedługo przyjdą następne więc może wtedy będę miał "szczęście"
Wacik nasączony propanolem... i wszystko jak na dłoni
Gorzej jak się trafi na zeszlifowany PN ![]()
Podróbka znaczy się ![]()
Panowie
A coś takiego ?? Warto ?
TP-Link-TL-WR842N-300Mbps - nie wiele droższe
Flash 16 MB, RAM 64 MB
WT3020 kosztował mnie 53 zł, jeśli ten WR842N kosztuje niewiele drożej, to moim zdaniem warto.
Ale flash to chyba wymieniony, standardowo siedzi tam chyba 8 MB? Przynajmniej w moim WR842ND v.2 tak jest.
A właśnie, N czy ND? Nie wiem, jaka jest różnica między tymi modelami.
Ale flash to chyba wymieniony, standardowo siedzi tam chyba 8 MB? Przynajmniej w moim WR842ND v.2 tak jest.
Jeżeli rzeczywiście tyle ma, to miał wymieniony i FLASH, i RAM. Fabrycznie tyle nie ma.
Dopiero doczytałem że WR842N nie ma USB, to duży problem, a szkoda ![]()
Modemu LTE USB nie podepnę ??
Chyba ze są inne sposoby ?
Dopiero doczytałem że WR842N nie ma USB, to duży problem, a szkoda
Modemu LTE USB nie podepnę ??
Chyba ze są inne sposoby ?
WR841N/D nie ma USB, WR842N/D ma USB.
Ale wszystkie co widzę fotki na ALI to WR842N jest bez USB
Ale wszystkie co widzę fotki na ALI to WR842N jest bez USB
Nie napisałeś, że rozmawiamy o chińskich/azjatyckich wersjach tego routera.
Tam to jest loteria... równie dobrze możesz trafić na 2 MB FLASH i 16 MB RAM i VxWorks. Jeżeli będziesz kierować się tylko tym, co piszą tam sprzedawcy w sprawie specyfikacji sprzedawanego sprzętu, to utopisz kasę w jakieś g...
To już lepiej kup tego WT3020.
No właśnie WT3020 i ewentualnie rozbudować go o HUBA, switcha, wyjdzie chyba lepiej.
A koszt wymiany Flasha na większy to jaki koszt ?
Ps.
Ja się tylko przypiąłem do tematu, pobawiłbym się nową zabawka ![]()
Tam nie ma czym się bawić, wszystko jest rozpracowane ![]()
Polecam te WT3020 z Aliexpress. Na początku toku kupiłem jeden , działa świetnie jako router, dodatkowo mam podpiętą stacje pogodową na Arduino od samego początku wszystko bez zwiechów, drugi dotarł miesiąc temu, do dziś działa bez problemu na CC wszystkie mają 8mb flash. Ogólnie to nie ma się co bać zakupów na Ali, kupuje od dłuższego czasu. Ważne tylko aby czytać opinie kupujących. Bo często np przy telefonach wciskają podróbki. Potem problem z odsyłaniem i summa summarum można stracić czas i pieniądze.
1. A warto przerabiać na 16 MB Flash czy nie ?
2. Jak działa WiFi, zasięg ?
Chyba kupię i wymienię z poczciwego ale już starego TPlinka 3420 (czy jakoś tak )
wg, mnie nie warto przerabiać, 8MB wystarczy spokojnie, robisz sobie extroota i masz spokój, co do zasięgu wg mnie standardowy jak na wewnętrzną antenę, szału nie ma w porównaniu do routerów z zewnętrznymi antenami ale co do porównań do "bezantenkowców" jest dobrze a nawet bdb.
robisz sobie extroota i masz spokój
Extroot i spokój... dobry żart ![]()
No własnie obawiam się extroota bo ciągle nowe tematy że wszystko się wysypało itd... ![]()
Jak się grzebie nonstop w sofcie to się nie ma co dziwić że pada, ale jak się skonfiguruje wszystko co się chcę to działa bez problemu. Na starym tplinku który jest routerem w pewnym sklepie działa już 2 lata z extrootem i nic się nie wysypało jeśli chodzi o filesystem do tej pory, extroot na 2GB pendrivie.
Jak się grzebie nonstop w sofcie to się nie ma co dziwić że pada, ale jak się skonfiguruje wszystko co się chcę to działa bez problemu. Na starym tplinku który jest routerem w pewnym sklepie działa już 2 lata z extrootem i nic się nie wysypało jeśli chodzi o filesystem do tej pory, extroot na 2GB pendrivie.
Tylko trzeba jeszcze trafić dobry hub usb, bo nie sądzę, że @onken wykorzysta port usb TYLKO dla pendrive-a. Niektórzy mają szczęście i za parę złotych ogarną temat, a niektórzy kupują do skutku, aż łaskawie któryś zadziała co w końcowym rozrachunku wyjdzie DUUUUŻO drożej niż wymiana flash-a na większy. A ile przy tym nerwowych chwil, to już nie wspomnę....
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nexx WT3020 czy warto ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc