1

Temat: Jak przyciąć download i upload dla wybranych adresów ip w sieci LAN

Koledzy od początku wydania przez Cezarego swojego CC korzystam z niego i jestem bardzo zadowolony. Brakuje mi najbardziej jedne rzeczy w porównaniu do Gargoyle. Mianowicie jak w temacie czyli przycięcia na stałe pasma dla downloadu i uploadu pasma dla wybranych adresów ip w sieci LAN. SQM QoS działa ogólnie bardzo dobrze ale czasem jak syn ogląda coś w full HD z Youtube lub ciągnie jakąś dużą darmową grę to internet dla innych potrafi się przytkać. Taką samą sytuację miałem jak Windows 10 Technical Preview ciągnął nowy obraz, reszta userów prawie nie mogła korzystać z internetu. Znalazłem parę poradników w sieci ale przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem o czym piszą. Czy znalazł by się ktoś tak uprzejmy posiadający wiedzę aby pomóc przyciąć pasmo dla dwóch ip.

2

Odp: Jak przyciąć download i upload dla wybranych adresów ip w sieci LAN

Instalujesz simpleshaper, podajesz limity dla tych 2 adresów. Koniec.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez simono 2015-09-01 20:58:04)

Czy na pewnie będzie to poprawnie działać na CC z włączonym SQM QoS? Jeśli tak to wezmę się za lekturę. Chłopak za bardzo mi jakimiś grami przytyka łącze.
simpleshaper niedostępny do ściągnięcia (nie wyszukuje go jako pakietu do doinstalowania)

4

Niiee. Albo simpleshaper albo sqm. Nie dwa naraz.

Opis masz na eko.one.pl, tam też jest link do pobrania.

5

Adres podany tu http://eko.one.pl/?p=openwrt-qos czyli ten ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/simples … latest.ipk nie działa. Czy da się z SQM QoS także przyciąć pasmo dla 1-3 adresów ip? Ogólnie SQM QoS sprawuje się bardzo dobrze.

6

Bo  arteq wyłączył ftpa. Włączy.

SQM to skrypty, jak sobie dodać odpowiednie klasy to tak.

7

Patrzyłem na http://wiki.openwrt.org/doc/howto/packe … .scheduler ale nie za dużo z tego rozumiem. Cezary lub ktoś inny czy pomoglibyście w dodaniu klasy dla limitu downloadu i uploadu dla jednego ip. Sądzę, że innym userom też by się to przydało.

8

Raczej to masz czytać: http://lartc.org/ a nie to co wskazałeś smile

Pisz do arteq niech znów włączy ftpa.

9

Biorąc pod uwagę kilka laptopów na raz włączonych i kilka telefonów co może sprawować się lepiej SQM QoS jeśli uda mi się jakoś klasy dodać czy simpleshaper przy większym ruchu (w sensie transferu i liczby połączeń)?

10

SQM jest właśnie tak napisany żeby działał "lepiej". Na forum openwrt.org był wątek o tym.

11 (edytowany przez simono 2015-09-02 08:18:57)

Reasumując trzeba ogarnąć jakoś te klasy sad (bo lepiej przecież używać coś co jest cały czas rozwijane i wpierane)

12

Cezary napisał/a:

Raczej to masz czytać: http://lartc.org/ a nie to co wskazałeś smile

Pisz do arteq niech znów włączy ftpa.

Prędzej dnsa wyłączył smile

13

Projekt jest na githubie, mogę do zpakietować i trzymać u siebie.

14 (edytowany przez simono 2015-09-02 08:47:00)

Cezary na pewno jeśli to nie jest duży problem dla Ciebie nie zaszkodzi. Czy w simpleshaper konieczne jest podanie guaranted_dl i guaranted_ul? Chodzi mi o to, żeby sumarycznie nie przekroczyć pasma a jedynie opierać się na max.

Ważna uwaga: suma pasma ze wszystkich adresów nie może przekroczyć przepustowości łącza internetowego zdefiniowanego w line_download/line_upload.

15

Konieczne.

16 (edytowany przez simono 2015-09-02 08:49:47)

Czyli jest to podział stały na sztywno i jak laptop jakiś jest nie włączony to pasmo przydzielone jemu jest "marnowane"?
W sumie to chyba nie bo na gwarantowane można dać nie za dużo wartość jeśli dobrze rozumiem a wartości max czy sumarycznie mogą przekraczać całkowitą wartość pasma?

17

A to już należało by spojrzeć do mechaniki skryptu, bo nie pamiętam jak było zrobione. Arteq pytaj smile

18

Ostatnie pytanie do simpleshaper. Rozumiem, że adresy ip nie zapisane w configu simpleshaper będą miały pełną prędkość łącza?

19

Chyba nie. Wszystkie musisz podać.

20

Koledzy co jakiś czas przeglądam internet w poszukiwaniu "gotowego" rozwiązania w przypadku SQM_QOS akonto tematu wątku gdyż sam jest za cienki żeby ten temat ogarnąć. Czy mógłby ktoś pomóc w tej sprawie, chodzi mi głównie o przycięcie downloadu dla dwóch adresów ip?