mar_w napisał/a:Ja zrozumiałem ten temat tak samo jak @build000. Ale niech tam, każdy niech sobie przeczyta post #1 i wyciągnie wnioski, o co mogło chodzić:
- zmniejszyć, żeby zmniejszyć.
- zmniejszyć, żeby osiągnąć wymierny efekt.
Heinz napisał/a:Witam chciał bym się dowiedzieć czy jest możliwość regulowania/skalowania szybkością taktowania procesora w openwrt?
Chodzi o to że uruchomiłem openwrt na laptopie ( compal fl90) i procesor ( C2D T5750) używa cały czas swojej maksymalnej częstotliwości 2000MHz przez co się grzeje i wiatrak musi go non stop chłodzić.
Nie wiem jak to można zrozumieć inaczej... autor wątku pyta o zmianę taktowania zegara, żeby CPU nie chodził cały czas na maksymalnym. A wy dorabiacie do tego jakieś wyszukane teorie... Poza tym, @build000 stwierdził, że "Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykła rekompilacja jądra z zaznaczeniem odpowiednich sterów/funkcji...", co oczywiście nie jest prawdą. To co jest w kernelu działa z automatu i wystarczająco dobrze (zalecam sobie doczytać nawet jakie polityki są wybierane domyślnie). Jak ktoś chce zaawansowanej konfiguracji, to ma od tego odpowiednie opcje i zewnętrzne aplikacje. Domyślnie, jeżeli hardware to wspiera i wybrano odpowiednie opcje w kernelu, zegar CPU powinien skalować się w zależności od obciążenia systemu (mała uwaga, nikt nigdzie nie napisał że jest to zależność liniowa...). I steruje tym driver w kernelu, bez żadnych zewnętrznych aplikacji. Jak ktoś chce mieć wyszukane sterowanie zegarem, to tak - potrzebny będzie zewnętrzny tool.
mar_w napisał/a:Obrazy, które skompilowałem chodzą, ale tylko na wybranych procesorach.
Bo zamiast doczytać, to kombinujesz i zaznaczasz losowo opcje w konfiguracji. Przecież to chyba jasne, że dla konkretnej rodziny procesorów trzeba wybrać konkretne opcje.
mar_w napisał/a:Na laptopie F5GL z P8400 w ogóle nie ma katalogu:
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
Na DUŻYM linuksie jest taki katalog.
Jeszcze raz polecam prostą metodę: najpierw czytam, potem robię. W stwierdzeniu "duży linux" brakuje wielu informacji, chociażby takich jak: jaki pracuje tam kernel i z jakimi opcjami i modułami został skompilowany. Jak chcesz w ogóle porównywać dwie różne dystrybucje nie podając, na czym one dokładnie bazują?
mar_w napisał/a:Czy trzeba jeszcze odszukać i zaznaczyć sterowniki do wszystkich chipsetów czy magistrali, czy powinny wystarczyć tylko w/w obszary ze zdjęć: Processor type and features i ACPI zaznaczone ze wszystkim co się da?
Jak wyżej - zacznij od zapoznania się z teorią, a dopiero potem męcz temat od strony praktycznej. Twoje obecne podejście do tematu jest chaotyczne. Coś gdzieś Ci działa, ale do końca nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego.