1

Temat: Chaos Calmer - automontowanie nośników z partycjami NTFS ew. FAT32

W "Przyklejonych" jest fajny tutorial na ten temat dla wcześniejszych gałęzi OpenWrt (http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd).
A jak sprawa wygląda w Chaos Calmer ? Jak podejść do tematu, by router automatycznie zamontował nośnik z NTFS. Myślę, że uzupełnienie tamtego tematu byłoby bardzo pomocne dla wielu niezaawansowanych linuxowo użytkowników.

2

Odp: Chaos Calmer - automontowanie nośników z partycjami NTFS ew. FAT32

Tak samo:

UWAGA: block-mount z BB nie montuje wszystkich systemów plików - w szczególności nie zamontuje automatycznie dysków z systemem plików NTFS.

Więc jeżeli chcesz automatycznie montować dysk to albo skrypt na hotplugu albo ręcznie w /etc/rc.local.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chcę zrobić automatyczne montowanie partycji ntfs, wyczytałem że w /etc/config/fstab się tego nie zrobi. Jak ma to wyglądać w etc/rc.local lub hotplugu. Trzeba doinstalować jakieś pakiety np. opkg install ntfs-3g  ?

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

ntfs-3g masz doinstalować. A później mkdir -p /mnt/sda1; ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/sda1

5

Jeszcze można dodać: -o big_writes, czyli w całości:  "ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/sda1 -o big_writes" - znacznie przyspiesza prędkość zapisywania na dysku. U mnie poprawiło się z 2MB/s do 5.5MB/s. I tak mało, ale zawsze lepiej.
Swoją drogą szkoda że ntfs-3g jest taki wolny sad

6

A tak z ciekawości - co cię zmusza do używania ntfs na routerze?

7 (edytowany przez build000 2015-12-05 20:15:32)

...właśnie - to jakaś plaga z tym myśleniem wingrozowym...
Linux ma swoje natywne systemy plików i zawsze działają lepiej, niż jakieś kombinowane wynalazki typu ntfs-3g na ntfs - pora to w końcu przyjąć do wiadomości i nauczyć się używać, tak jak należy to co należy oraz co ma sens.

8

Mam jeden dysk 2TB, prawie cały zapchany, nie mam alternatywy do przeniesienia wszystkich plików na inny dysk (na laptopie też 1TB prawie zajęty) i sformatowanie do exFATa czy czegoś lepszego sad Dysk sieciowy fajna rzecz, ale do kopiowania większych plików i tak będę musiał podłączać do komputera smile

9

A po co podłączać ?...no przecież po to masz m.in. sambę albo ftp...kolejne nieporozumienie w logistyce...

10

Postaraj się jednak przerobić do ext4 i naucz komputer obsługiwać ext4.

11 (edytowany przez Przmus 2015-12-05 20:19:41)

@build000, No żeby podczas kopiowania jakichś dużych mkv nie obciążać CPU w routerze na 100%. No i też ze względu na brak cierpliwości.

12 (edytowany przez build000 2015-12-05 20:30:04)

Paragon czy jakaś inna franca potrafi transformować systemy plików, np. ntfs do ext2,3,4 - jak masz faktycznie problemy z ilością nośników, i.t.d.

Przmus napisał/a:

@build000, No żeby podczas kopiowania jakichś dużych mkv nie obciążać CPU w routerze na 100%. No i też ze względu na brak cierpliwości.

Teraz dociera już do Ciebie sens używania w szerokim zakresie routera jako NAS-a ?...a raczej jego brak...
..oraz zapewne się dzięki temu domyślasz po co m.in. producenci wymyślili coś takiego jak WNDR4700 albo serię WRT1*00 AC(S)...czy nawet np. Banana Pi R1 ?

13

"Mój" dysk podzielony jest na 2 partycje, ntfs i ext4. Ntfs tylko dla tego że sporadycznie będzie podpinany do windows. Natomiast do działań openwrt, samba itd tylko ext4.
Przy okazji ma ktoś wiedzę czy w ZyXEL NBG6716 przyciski do odmontowania urządzeń podpiętych do usb są już skonfigurowane w CC ? jeśli tak jak to zadziała w przypadku gdy do 1 gniazda usb mam podpięty hub i do niego pendrive i dysk z dwoma partycjami. Odmontuje wszystko, czy trzba sobie skonfigurować co ma odmontować?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

14 (edytowany przez Przmus 2015-12-05 20:34:07)

@build000 Zgadza się, no ale czasem może się przydać. Nic nie zaszkodzi mieć ustawione. I tak używam bardzo rzadko. Co do ext* to na windowsie byłoby z tym trochę zamieszania. Nie chce mi się już nic z tym kombinować, przynajmniej na przyszłość będę wiedział smile

15

krynio napisał/a:

"Mój" dysk podzielony jest na 2 partycje, ntfs i ext4. Ntfs tylko dla tego że sporadycznie będzie podpinany do windows. Natomiast do działań openwrt, samba itd tylko ext4.
Przy okazji ma ktoś wiedzę czy w ZyXEL NBG6716 przyciski do odmontowania urządzeń podpiętych do usb są już skonfigurowane w CC ? jeśli tak jak to zadziała w przypadku gdy do 1 gniazda usb mam podpięty hub i do niego pendrive i dysk z dwoma partycjami. Odmontuje wszystko, czy trzba sobie skonfigurować co ma odmontować?.

Nigdy w openwrt żaden przycisk nie był do tego skonfigurowany. Jak sobie oprogramujesz to będzie.

16 (edytowany przez build000 2015-12-05 20:38:07)

ext* w openwrt jest po prostu nie do uniknięcia jako odpowiedni system plików na szeroko pojętych nośnikach pamięci masowej - linux to linux, a windows to windows - pora sobie to zakonotować głęboko w berecie...
wink

17

Moje wyniki kopiowania CC Luci przez samba pliku 600 MB (obraz iso) na ZyXEL NBG6716 + dysk SATA III + hub USB 3.0 z zasilaniem.

1. partycja ext4 ~17 MB/s
2. partycja ntfs  ~ 9 MB/s

Póki co są to najlepsze wyniki jakie kiedykolwiek uzyskałem smile

18 (edytowany przez jzef 2016-09-08 11:33:30)

krynio napisał/a:

Chcę zrobić automatyczne montowanie partycji ntfs, wyczytałem że w /etc/config/fstab się tego nie zrobi. Jak ma to wyglądać w etc/rc.local lub hotplugu. Trzeba doinstalować jakieś pakiety np. opkg install ntfs-3g  ?

Nie wiem jak w CC ale w AA bez problemu zrobimy automatyczne montowanie partycji NTFS za pomocą fstab. Trzeba zainstalować pakiety ntfs-3g i fdisk , podłączyć dysk lub pendrive NTFS i za pomocą polecenia fdisk -l sprawdzić jak jest widziana partycja NTFS i dodać ją w pliku /etc/config/fstab w taki sposób (w przykładzie partycja /dev/sda1 montowana w katalogu /mnt/extstor):

config global automount
    option from_fstab '1'
    option anon_mount '0'

config mount
    option target '/mnt/extstor'
    option device 'dev/sda1'
    option enabled '1'

Partycja będzie montowana jako system plików fuseblk w trybie odczyt/zapis:

/dev/sda1 on /mnt/extstor type fuseblk (rw,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=2048)

19

A w CC to nie działa.

20

Cezary napisał/a:

A w CC to nie działa.

Faktycznie nie chce działać. Trzeba np. przez rc.local tak jak wyżej zostało napisane:

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/extstor

exit 0

21

@jzef po kiego grzyba odkopujesz wątek z ostatnim postem sprzed prawie 10 miesięcy i to tylko po to, żeby wtrynić informacje o wersji OpenWrt, którą już dawno należało pogrzebać...?!