Odp: Wsparcie dla QMI
Gargoyle nic do lte nie ma. Ustaw sobie w modemie "tylko lte", modem to zapamieta I modem bedzie sie tak laczyl.
Co do laczenia automatycznego - ustaw monitor polaczenia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wsparcie dla QMI
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gargoyle nic do lte nie ma. Ustaw sobie w modemie "tylko lte", modem to zapamieta I modem bedzie sie tak laczyl.
Co do laczenia automatycznego - ustaw monitor polaczenia.
Sprawdze.
Teraz calkiem przypadkowo natknalem sie na stwierdzenie, ze niby K5005 nie dziala w LTE 1800 w co nie bardzo chce mi sie wierzyc bo dzialal...
There are two key differences between HUAWEI E398 and Vodafone K5005:
1. HUAWEI E398 support 4G 800/1800/2600Mhz while Vodafone K5005 works on 800/2600Mhz.
2. Vodafone K5005 is branded Vodafone while HUAWEI E398 is with HUAWEI logo, or other operators' logo.
Dzieki.
Podpialem sie ponownie pod kompa i zainstalowalem najnowszego Mobile Partnera i rzeczywiscie jest LTE i swieci sie na 'cyjanowo' a nie jak do tej pory bylem przyzwyczajony - Vodafone i T-Mobile niemieckie swieca sie na niebiesko. Nie da sie niestety wymusic LTE - typ polaczenia mam zablokowany na auto.
Na routerze wszystko dziala - laczy sie prawidlowo, monitor wznawia polaczenie tylko transfer cos kiepski -
Down: 5,53 - 5,62
UP: 6,11 - 6,34
ping: 16 - 20ms
Wydaje mi sie, ze czegos mi w konfiguracji jeszcze brakuje?
Nic nie ma innego do ustawienia.
Cezary,
nie da sie podciagnac tego do wartosci jakie na kompie udalo mi sie osiagnac, tzn Down: 10Mb/s ??
Na kompie tez jakiejs rewelacji nie ma, ale to by bylo dla mnie i tak dobrze, sprawdze wieczorem moze bedzie lepiej.
Patrze na innych wyniki na forum, to u mnie troche malo wychodzi.
Od obecnego providera mam 16Mb Down i 0,2Mb Up z czym nie do konca daje sie normalnie pracowac. Innej opcji u mnie nie mam poza wlasnie LTE - testowane z PLAY.
Cezary, może nakierujesz na właściwy trop... Po którejś z ostatnich aktualizacji Twojej wersji LuciBB zacząłem mieć problemy z qmi. Nie łączy się, logread pusty, połączenia nie daje się w żaden sposób zestawić. Pomaga wprowadzenie jakiejkolwiek zmiany do sekcji wan w /etc/config/network - po tym całość rusza. Podpowiesz na co powinienem patrzeć i gdzie szukać problemu? ![]()
Pokaż konfig uci show network.wan
Tzn co musisz w network wprowadzić żeby zadziałało?
Tak to wygląda obecnie:
root@wdr4300:~# uci show network.wan
network.wan=interface
network.wan.proto=qmi
network.wan.device=/dev/cdc-wdm0
network.wan.apn=internet
network.wan.pincode=0000
network.wan.ifname=wwan0Jeśli teraz zrestartuje router, połączenie się nie podniesie, ifup wan nie zostawi śladu w logread. Żeby podnieść łącze muszę do sekcji coś dopisać, np.:
network.wan.username=internetPo takim zabiegu łącze wstaje i działa do kolejnego restartu. Wtedy sytuacja się powtarza. Żeby łącze wstało trzeba znów wprowadzić zmianę (np. usunąć username, który jest niekonieczny przy moim łączu).
Wygląda to tak, jakby router "nie widział" sekcji wan bezpośrednio po uruchomieniu, mimo, że ona tam jest...
Całkowicie bez sensu zachowanie
nie mam wytłumaczenia. W logach qmi powinno pozostawić kilka info - cokolwiek tam jest?
Jeżeli rozłączy się i nie załapie ponownie - zrób
ifstatus wan
ifstatus wan_dhcp
i pokaż co wyszło.
root@wdr4300:~# ifstatus wan
{
"up": false,
"pending": false,
"available": false,
"autostart": true,
"proto": "qmi",
"data": {
},
"errors": [
{
"subsystem": "qmi",
"code": "NO_DEVICE"
}
]
}
root@wdr4300:~# ifstatus wan_dhcp
Interface wan_dhcp not foundTo chyba ciekawsze
NO_DEVICE?
A w logread wyraźnie wcześniej:
Tue Feb 3 14:46:50 2015 kern.info kernel: [ 30.730000] usb 1-1.2: new high-speed USB device number 5 using ehci-platform
Tue Feb 3 14:46:50 2015 kern.info kernel: [ 30.860000] option 1-1.2:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
Tue Feb 3 14:46:50 2015 kern.info kernel: [ 30.870000] usb 1-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
Tue Feb 3 14:46:50 2015 kern.info kernel: [ 30.880000] qmi_wwan 1-1.2:1.1: cdc-wdm0: USB WDM device
Tue Feb 3 14:46:50 2015 kern.info kernel: [ 30.890000] qmi_wwan 1-1.2:1.1 wwan0: register 'qmi_wwan' at usb-ehci-platform-1.2, WWAN/QMI device, 00:a0:c6:00:00:00To znaczy że rozłączyło Ci urządzenie ma magistrali usb? NO_DEVICE jest wtedy jak nie ma cdc-wdm0 w /dev. Jeżeli zerwanie połączenia było spowodowane rozłączeniem na magistrali to może się to tak objawiać.
To jest stan bezpośrednio po uruchomieniu routera... W logach brak informacji o rozłączeniu. Z resztą:
root@wdr4300:~# ls /dev/cdc*
/dev/cdc-wdm0
root@wdr4300:~# ifstatus wan
{
"up": false,
"pending": false,
"available": false,
"autostart": true,
"proto": "qmi",
"data": {
},
"errors": [
{
"subsystem": "interface",
"code": "NO_DEVICE"
}
]
}
root@wdr4300:~#Urządzenie jest obecne. I dlatego właśnie nie rozumiem co się dzieje ![]()
btw. Interfejs jest niepodniesiony - ifconfig nie pokazuje wwan0, dopiero ifconfig -a.
Tak, na początku nie pokazuje.
Pokaż ls -al /dev/cdc* (o jego paramtery mi chodzi)
Tak to wygląda:
root@wdr4300:~# ls -al /dev/cdc*
crw-r--r-- 1 root root 180, 176 Feb 3 14:54 /dev/cdc-wdm0Czyli normalnie urządzenie jest. Jak zrobisz ifup wan to nadal taki status zwraca?
Status jest ten sam dopóki nie wprowadzę jakiejś zmiany do konfigu. Wtedy dopiero połączenie wstaje i co za tym idzie - status się zmienia. Nie ogarniam tego - to nielogiczne ![]()
Dokładnie, dziwne to ![]()
Przepraszam, do skasowania (już sobie odszukałem).
Wygląda doskonale. W sensie działa.
A w wwan jest problem taki że nie zawsze wykrywa poprawnie modem (12d1:1506 ma dużo modemów huawei), więc jest problem z wykryciem właściwego protokołu. Więc nie kombinuj tylko jawnie ustaw qmi.
Trochę na usprawiedliwienie napiszę, że na ogół zaglądałem na http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm
a wystarczyło zerknąć na: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g gdzie były nawet gotowe przykłady dla tego modelu.
wwan jest fajny jak masz kilka modemów, nie interesuje cie sterownik jaki go obsługuje i chcesz po prostu podłączyć i niech działa. W 95% zadziała.
Jak wiesz konkretnie co go obsługuje to ustaw konkretny protokół.
To przy okazji: czy luci w twoich obrazach ma wsparcie dla qmi? Zrobiłem ręcznie wpis w /etc/config/network i co ma działać to działa, ale lucyna pokazuje na wanie Nieobsługiwany typ protokołu. Doinstalować właściwie nie ma co, bo wszystko z qmi jest już w twoim obrazie, a z tego co jest to wyklikać się tego raczej nie da.
Edit:
Tia, wisi jako otwarty: https://github.com/openwrt/luci/issues/275
Luci nigdy tego nie miało tego, tak samo jak do ncm. Nie dodali mimo że łatka jest (była).
Skoro latka jest to dostepna to czy moglbys ja dodawac w swoich obrazach?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wsparcie dla QMI
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc