1 (edytowany przez akkod 2015-08-21 09:51:50)

Temat: OpenWrt Barrier Breaker 14.07 i usbip

Witam.

Instaluje pakiety kmod-usbip    kmod-usbip-client   kmod-usbip-server

dostaje komunikat  w kazdym przypadku taki sam

Installing kmod-usbip-server (3.10.49-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/br … cm63xx.ipk.
Configuring kmod-usbip-server.

a w  /usr/sbin/ nie mam folderu usbipd

polecenie usbipd wydane z konsoli zwraca  -ash: usbipd: not found

o co może chodzić ?

2

Odp: OpenWrt Barrier Breaker 14.07 i usbip

Zainstalować usbip-server, ale w w BB go nie ma (w CC też nie, jest u mnie za to).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez akkod 2015-08-21 11:12:36)

a skad go można pobrać ? urządzenie to hg553

4

Cezary napisał/a:

Zainstalować usbip-server, ale w w BB go nie ma (w CC też nie, jest u mnie za to).

w trunku w końcu też jest... wink

5

Bo zmusiłem gościa do dodania.

@akkod: szukaj na sieci.

6

no dobrze czyli mam się rozglądać za usbip-server pod jaka wersję linuxa? Myślałem że to co jest w pakietach dostępnych w bb  kmod-usbip-server (3.10.49-1)  się nada.

7

kmod-usbip-server to moduł do kernela. A ty potrzebujesz jeszcze programów (m.in usbip). Nie do linuksa tylko konkretnie do openwrt dla wydania 14.07 i na platformę którą masz (np. ar71xx).

8

rozumiem,a istnieje coś takiego w ogóle do brcm63xx? pytam żebym nie szukał na darmo.

9

Nie wiem czy jest, właśnie poszukaj. Gdybym ja to zrobił to byś dostał gotowego linka a nie odsyłałam bym cię żebyś sobie znalazł.

10 (edytowany przez akkod 2015-08-21 14:51:23)

ok. a teraz tak gdyby się okazało że jednak poszukiwania nie przyniosą rezultatu , jest jakaś inna alternatywa dla usbip ?Potrzebuję udostępnić skaner z  urządzenia wielofunkcyjnego Brother DCP-L2520W. Poczytałem co nie co i wybór padł na SANE   ale niestety nie ma sterowników i nie rozpoznaje urządzenia wiec spróbowałem z USBIP no ale to tez niestety nie działa z wiadomych przyczyn.

11

Zainstaluj moją wersję CC.

12

@Cezary, trochę OT ale przydałaby się lista jakie różnice względem trunka ma Twoja wersja.
Zawsze użytkownicy wiedzieliby dokładniej na co się piszą, szczególnie ci nowi. :-)

13

Ale to jest. I opis co zmieniłem w obrazach, i łatka ze zmianami względem oficjalnych źródeł. Czytałeś? smile

14

Mówisz o liście tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-chaos-calmer ?
Tak. I aż ciężko uwierzyć, że tak mała lista zmian wpływa tak pozytywnie na efekty. To na prawdę komplet? ;-)

15

Ta lista, tak.

16 (edytowany przez akkod 2015-09-05 11:55:49)

zastosowałem się waszych porad, zaaktualizowalem firmware na CC 15.05 i dalej nie mogę ruszyc tematu z usbip. Próba pobrania pakietu konczy się na

Installing kmod-usbip (3.10.49-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/br … cm63xx.ipk.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-core and kmod-usb-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Not downgrading package kernel on root from 3.18.20-1-a6cfd05976391d593942df02adba5902 to 3.10.49-1-3fad5047b17d86459f6baaff360d415b.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usbip.

tego problemu przy Barier Braker nie bylo...

17

Ty masz CC więc PO CO zostawiłeś starą konfigurację i PO CO ściągasz pakiet z repo BB?

18 (edytowany przez build000 2015-09-05 18:23:21)

Taki mały OT.

Cezary napisał/a:

Bo zmusiłem gościa do dodania.
(...)

To mniej więcej jak ja do łaty dla sterownika ncm (E3372 i pochodne, podobne f-my huawei).
Po tygodniu prawie nagabywania autora łaty meilem, przedstawianiu argumentów o wyższości świąt B.N. nad świętami W.N., autor w końcu przyznał, że tak czy inaczej nie sposób stwierdzić do końca czy jej (tej łaty) jakość i ewentualne problemy się nie pojawią, dopóki nie trafi do głównej gałęzi.
W pierwszych 4 meilach miał gość duże opory, że to jeszcze nie to i dlatego była, tam gdzie była (czyli na https://patchwork.ozlabs.org/project/openwrt/list/) ), ale w końcu pękł - przyznał się na koniec, że zwyczajnie czuje się przyparty do muru przeze mnie oraz kilku innych "nagabywaczy" i ulegnie, chociaż nie ma przekonania do końca, czy to słuszna decyzja.
big_smile
Konkluzja - jednak ten przykład pokazuje, że tak na prawdę to można się spodziewać wszystkiego po openwrt... wink