Temat: Tl-wr1043nd wszkodzony port Lan?

Witam
Odkopałem dziś swoje dwa routery tl-wr1043nd, jeden w wer.1.4 drugi wer.1.8.
Dawno ich nie używałem i nie zwróciłem uwagi czy wszystkie lany są sprawne.
Wgrałem do obydwu Gargoyle, w jednym 1.6.2 w drugim 1.7.2(Ex). I przy konfigurowaniu okazało się, że w  obu routerach nie działa port lan nr.4.
Czy to jest przypadłość Gargoyle?, czy też muszę szukać dalej?
Pewnie i tak wgram Chaos Calmer z Luci ale wcześniej chciałbym wiedzieć.
I jeszcze pytanie:
-czy w ostatnim Chaos Calmer da się  z Luci ustawić port Wan jako Lan?

2

Odp: Tl-wr1043nd wszkodzony port Lan?

Da się ustawić.

Nie, nie jest to przypadłość gargoyle, normalnie porty działają pod nim.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rzeczywiście Lany są sprawne.
Na jednym wgrałem Chaos Calmer 15.05 / LuCI  i wszystkie działają, nie wiem dlaczego nie chciały na Garygole.
Ale problem ustawienia pozostał.
Chciałem uzyskać następującą funkcjonalność:
-na parterze mam modem do Neo z routerem TD-W8970 z adresem po lanie 192.168.1.1 i z tego zakresu rozdającym adresy klientom.
-na poziomie 1 mam Tl-wr1043nd z Garygole (jeśli będę wiedział jak skonfigurować Chaos to i tu trafi) pracujący jako wi-fi AccesPiont i swich po lanie (internet jest doprowadzony z dołu kablem lan i przyłączony do gniazda Lan w Lt-wr1043nd - nie korzystam z Wan bo tworzą mi się nowe sieci o innej adresacji od tej podawanej z modemu-routera, a ja potrzebuję mieć na wszystkich urządzeniach adresy  z jednego zakresu by tworzyły jedną sieć.
Adres LAN ustawiony  na 192.168.1.101 i wyłączone DHCP, klienci adresy pobierają z dołu.
-na poziomie2 mam właśnie ten Tl-wr1043nd z Chaosem i LuCi (adres po lan ustawiony na 192.168.1.102)który chcę ustawić jako AccesPoint  Wi-Fi i swich po lanie o takiej samej funkcjonalności jak ten z poziomu1, tylko chciałbym ustawić port Wan jako następny pot LAN.
A tego nie potrafię.
Proszę o pomoc co i jak mam ustawić i co myślicie o mojej sieci, czy założenia przyjęte przeze mnie są słuszne czy raczej powinienem korzystać z Wan ?

4

Na poziomie 1 i 2 wyłącz serwer dhcp, ustaw odpowiednio lan na 192.168.1.2 i 192.168.1.3 i podłącz je lanami (nie wan) I tyle, zwykłe głupie ap będą.

5

Cezary napisał/a:

Na poziomie 1 i 2 wyłącz serwer dhcp, ustaw odpowiednio lan na 192.168.1.2 i 192.168.1.3 i podłącz je lanami (nie wan) I tyle, zwykłe głupie ap będą.

Dokładnie tak już zrobiłem.
Chciałbym tylko uzyskać dodatkowy pory Lan z nie używanego Wanu.
I tego nie wiem jak zrobić.

6

W /etc/config/network wywal sekcję wan a eth0.2 dołącz do lan (option ifname 'eth0.1 eth0.2')

Możesz też zmienić (wyklikać) vlany na switchu, będzie taki sam efekt.

7

Cezary napisał/a:

W /etc/config/network wywal sekcję wan a eth0.2 dołącz do lan (option ifname 'eth0.1 eth0.2')

Możesz też zmienić (wyklikać) vlany na switchu, będzie taki sam efekt.

Cezary ja wiem że Ty jesteś Guru od routerów, ale ja nie wiem jak operować z konsoli, może jakaś podpowiedź jak to zrobić w LuCi (domyślam się że druga część Twojej odpowiedzi to to, ale co to znaczy)?

8

W luci masz gdzieś tam (nie pamiętam) widok switcha z vlanami. Vlan2 ma zaznaczony jeden z portów który jest wanem. Więc go odznacz a zaznacz go w vlan1 i zapisz. I to tyle.

9

Cezary napisał/a:

W luci masz gdzieś tam (nie pamiętam) widok switcha z vlanami. Vlan2 ma zaznaczony jeden z portów który jest wanem. Więc go odznacz a zaznacz go w vlan1 i zapisz. I to tyle.

Kurcze takie to proste a działa, dziękuje za pomoc.