1

Temat: TP-LINK mr 3420 v2 Gargoyle problem

Witam
Po analizie  tematów związanych z problemami po zmianie softu oraz próbach (bez kabla) postawienia rootera zwracam sie w szczególności do Cezarego o pomoc.
Pokrótce
1. Router MR 3420 V2.2 org. soft TL-MR3420_V2_120905 --> upg mr3420v2_pl_3_15_9_up_boot(141009)
2. Modem Huawei 3131
3. Po upg odczuwalna zmiana jakości pracy łącza --- > UPG do gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory
4. Po restarcie brak możliwości zalogowania się do GUI nie odpowiada na pingi
5. Tryb failsafe -->ping na adres 192.168.1.1 --> wejście przez telnet ---> firstboot -->reboot -f wszystko OK
6. Restart -->tryb file safe--> telnet ---> passwd --> brak zanków przy wpisywaniu haseł ---> komunikat READ-ONLY file system ->can't update password file  /etc/passwd
7. brak możliwości logowania przez Putty czy WINSCP

proszę o wskazanie ścieżki co robię nie tak
Czy jest to wynikiem zapchania pamięci ??? jak ją wyczyścić bez ingerencji w hardware?

2

Odp: TP-LINK mr 3420 v2 Gargoyle problem

brak zanków przy wpisywaniu haseł <- tak ma być.

Nie zrobiłeś mount_root, dlatego hasła nie m≤óżesz zmienić.

A gui normalnie w tej wersji jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK -- hasło zmienione -->reboot -f
tryb failsafe ---> winscp --> protokół : SCP -> N.hosta: 192.168.1.1 ->port 22 --> błąd sieci :-(  (pingi OK)

???

4

Przecież w failsafe nie chodzi ssh, więc przez scp się nie dostaniesz. Co ty z tym failsafe?

5

bez tego trybu nie widzi hosta na 192.168.1.1 ?

6

Zrób firboot, pozwól mu się uruchomić. Podłącz się przez kabel - dostałeś adres ip z routera? Jaki?

PS. W trybie failsafe pokaż wynik cat /etc/banner

7

1.Adres kompa ustawiony na sztywno
2.Po restrarcie ->odpięte kable->restart -> ipconfig /all ->NIC
3.Ping na 192.168.1.1 -> utracone 4
4. Nie wiem jak wkleić zrzut - pisze z innego kompa wg. mnie banner ok Gargoyle PL 1.6.2.2 (b70bfc1) ; OAA 12.09.1 (r42647); Build time 2014-09-27 9:44 CEST

8

Czemu ustawiłeś na sztywno? I skoro ustawiłeś na sztywno to musi coś być, prawda?

Przestaw na dhcp, niech sam pobierze adres.

9

OK-> Wyłączona karta ->wszystkie ustawienia na AUTO
Restart -> pobrane adresy -> login przez przeglądarkę

DZIAŁA!!!

Wielkie dzięki

PS

Czy warto budować exroota -> na USB wisi mi modem w P4-- czy zamontowanie hub'a z zasilaniem nie zakłóci działania pozostałych elementów...
Raczej nie mam czasu na zarządzanie siecią choć w sumie podpiętych jest 15/16 urządzeń i nie potrzebuję zaawansowanych , czy własnych funkcji ...
Jeśli nie masz czasu pisać daj znać czy mam szukać na forum --> cosik znalazłem ale z uwagi na zwiechę czytałem.

Jeszcze raz dzięki i pozdr.

10

Jeżeli coś planujesz więcej na nim to bez extroota się nie da. Jeżeli tylko coś podstawowego chcesz ustawić to może być, w przeciwnym wypadku zaraz Ci się flash w nim skończy.

11

czyli --> hub + exroot? ;

Czy bez exroota można z poziomu Gorgoyle'a wyczyścić flash ze śmieci?

12

Nie ma "śmieci", to dane.  Opcja przywrócenia opcji domyślnych.

13

mogę do modemu wrzucić micro SD 128MB ;-) leży w szufladzie... bez huba

14

Możesz. I zaraz wrzucisz kilkanaście postów od "a jak to zrobić", "a dlaczego muszę modem przełaczyć" skończywszy na "a czemu mi się to wiesza".

15

Z R O Z U M I Ł E M

Już twoimi wpisami wcześniej ... dałeś do zrozumienia...
Wybacz , ale to z radości...  taki słomiany zapał ,ale już jestem za stary i za leniwy na naukę i grzebanie w sprzęcie[zbyt  długa przerwa świąteczna i masz ... ]

Dzięki za pomoc.
Wiedz, że doceniam zwięzłość i konkret.
I zapewniam, że na 99,9% nie będę zawracał głowy - no chyba ,że coś padnie i nie będę mógł znaleźć ścieżki.
Jakieś pytania z dziedziny konstrukcji , technologi , fizyki budowli - służę pomocą.

Pozdrawiam

16

Prościej będzie jak wymienisz flash w routerze lub ten sprzedaj a kup coś z większym flashem. Ew. ten hub z extrootem.

17

Nie chcę zakładać tematu. A mianowicie mój TL 3420 v1 gubi radio. Po restarcie sieć wifi działa 1-2 min a potem znika.
Po restarcie dział znowu chwilę a działał dobrze z pół roku. Przywrócenia ustawień fabrycznych nie pomagały Jedynie instalacja systemu od nowa Miał ktoś coś takiego?

18

Zaktualizowałem na TL-MR3420 V2.2 gargulca do 1.9.2 i nie mogę zmienić ustawień dla podłączenia zewnętrznego LTE zgodnie ze wskazówkami z tematów. Jakiś czas temu trafiłem na forum na info od Cezarego , że należy dopisać parę linii - ale teraz nie mogę tego znaleźć. Nie pamiętam czy to było na elektrodzie czy na bez kabli. Cezary HELP. Będziesz pamiętał...?

19

Wgraj znów 1.6. Wersje 1.9 nie mają w ogóle wsparcia dla usb bo nie ma miejsca we flash na to. Więc na tej wersji nie zainstalujesz modemu.

20

OK. Dzięki.

21

Najpierw do oryginalnego, a później do 1.6 ?
Można wrzucić w niego coś innego... z GUI równie dobrego jak Gargulec? Czy bez przeróbki [zwiększenie Ram]nie da rady?

22

Nie, od razu 1.6, byle by bez zachowywania konfiguracji.

Zależy do czego potrzebujesz. Jeżeli tylko do modemu i tylko podstawowe rzeczy to użyj mojego mifi: http://eko.one.pl/?p=mifi Na coś więcej masz za mało flash.

23

witam
podpinam sie tutaj bo chyba mam podobny problem tylko rozwiązania nie do zstosowania przeze mnie...
router ten sam, firmware najnowszy 3.16.9 i upgrade gargoyle 1.6.2.2 - poprawnie wgrany, restart 100% i komunikat jak się nie połączy automatycznie to kliknąć na odświeżenie strony - też nic, ręczna zmiana na 192.168.1.1 i... brak połączenia - dwa razy robiłem ten upgrade bo myślałem, że za pierwszym razem nie zmieniłem adresu.

24

Ręczna zmiana na 192.168.1.2 a nie .1.1, .1.1 to ma router po flashowaniu.

Napisz jak się zachowują diody po podłączeniu zasilania.

25 (edytowany przez fajera63 2017-12-06 09:33:20)

Nie wiem czy trzeci raz próbować... chyba 1.2 też wpisywałem, po upgrade świeci tylko leda zasilania, po wyłączeniu i włączeniu też w trakcie żadna inna się nie zapala. Może dodam, że z flashowaniem tplinkowych softów nie ma problemu.