Temat: rozmiar partycji USB

Hej, jestem nowy w temacie OpenWRT, choć już zdążył mi się spodobać wink
Mam pytanie dotyczące dysku podłączanego przez USB - czy jest jakiś maksymalny obsługiwany przez OpenWRT rozmiar dysku i/lub partycji? Czy jest to jedynie limitowane przez wybrany system plików na partycjach?

2

Odp: rozmiar partycji USB

A jak wielki dysk chcesz podłączyć? Limitowane jest przez system plików,  openwrt nie ma ograniczeń w tym zakresie.
Czy się mylę?

3

Nie mylisz się. Nie ma jakiś ograniczeń z poziomu openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Hej, dzięki za szybką odpowiedź wink
Niby nie taki duży - 128GB. Ogólnie chciałbym go wykorzystać jako przechowalnie dla Samby i ściągacza nowych dystrybucji Linuxa.

Mój problem jest w tym, że jakiekolwiek dane umieszczone na pendrivie ulegają uszkodzeniu po restarcie urządzenia, tak jakby urządzenie nie było poprawnie odmontowywane:

/dev/sda1: Superblock has an invalid journal (inode 8).
CLEARED.
*** ext3 journal has been deleted - filesystem is now ext2 only ***

/dev/sda1: Superblock has_journal flag is clear, but a journal inode is present.
CLEARED.
/dev/sda1 was not cleanly unmounted, check forced.
/dev/sda1: Journal inode is not in use, but contains data.  CLEARED.
/dev/sda1: Entry 'public' in / (2) has deleted/unused inode 3014657.  CLEARED.
/dev/sda1: Entry 'torrents' in / (2) has deleted/unused inode 2228225.  CLEARED.
/dev/sda1: Entry 'cron' in / (2) has deleted/unused inode 6946817.  CLEARED.
/dev/sda1: Inode 2 ref count is 6, should be 3.  FIXED.
/dev/sda1: Recreate journal.
Creating journal (32768 blocks):  Done.

*** journal has been re-created - filesystem is now ext3 again ***
/dev/sda1: 12/8192000 files (0.0% non-contiguous), 562149/32767744 blocks

W tym momencie zacząłem przypuszczać, ze dysk jest kopnięty.

Z drugiej strony gdy usunąłem partcję i w jej miejsce utwrzyłem jedną, lecz o wielkości jedynie 1GB - wszystko śmiga poprawnie.

5

Nie wiem czy dobrze myślę ale zazwyczaj słabsze routery chodzą dobrze z pendrive-ami, gdyż te mają z reguły małe pojemności.
Problem pewnie pojawia z większym dyskiem gdyż jak podaje żródło:

" Note: In order to perform a e2fsck on 1 GiB partition, you will need at least 1 MiB of RAM.2) The same is true for mke2fs. You can solve this by mounting a SWAP partition (or by using a device with enough RAM). "

http://wiki.openwrt.org/doc/howto/storage

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

Sam e2fsck zadzialal, nie wywalil sie na braku pamieci.
Na samym poczatku zrobilem 128MB swapa i reszte dalem jako ext4, problem byl ten sam.
Posiadam TP-Link TL-WR842ND.

7

Ja mam 750GB podłączony - i działa...

8

Więc już nie mam pomysłu co powoduje problem sad
Czy przejscie z BB na CC może pomóc ?

9

Slabe zasilanie chyba mozna wykluczyc, bo jak piszesz na mniejszej partycji na tym samym dysku jest OK.
Czyli Twoj przypadek  musisz indywidualnie rozpatrzec i pewnie nie ma jednej recepty. Mamy za slabe routerki na takie bajery.
Przepustowosc magistrali USB nie za bardzo  pozwolila mi na SWAPA i LTE i TV i dysk sieciowy  bo jak zapisuje jedno to inne nie chodzi.
Czas na zmiane routera. Oswoisz sie z ta mysla jak Cie ten model wkurzy jeszcze pare razy ...

* DVBT2 - T230C *

10

Sama Samba chodzi bardzo ładnie i szybko, Transmission tak samo. Problem jest jedynie po restarcie urządzenia. Przez wzgląd na to liczę, że problemem jednak nie jest sama wydajność urządzenia. Nie próbuję osiągnąć na USB super szybkiego przesyłu danych, jedynie by raz zapisane dane były dostępne po restarcie.

Właśnie robię pełny (w sensie, że nie szybki) format z poziomu Windowsa, jak nie zadziała będę szukał innego pendrive'a podobnej wielkości do testów - może drogą eliminacji uda się coś ustalić.

11

Brak zmian po pełnym formacie.

Co ciekawe - jesli zmienie format plikow na exFAT, zainstaluje paczke exfat i zamontuje partycje z poziomu CLI:

mount -t exfat /dev/sda1 /stick
 mount | grep stick
/dev/sda1 on /stick type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
fdisk -l
(...)

Disk /dev/sda: 125 GiB, 134217728000 bytes, 262144000 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000

Device    Boot Start       End    Blocks  Id System
/dev/sda1       2048 262143999 131070976   7 HPFS/NTFS/exFAT

To wszystkie dane na partycji exFAT (na tym samym fizycznym nosniku, co poprzednio) pozostaja po restarcie urzadzenia.

Tu pojawiają mi się dwa pytania:
1. Czym moze byc spowodowana roznica, iz na ext4 pliki po restarcie urzadzenia sa uszkodzone, a na exFAT nie?
2. Jak zamontowac partycje w GUI LuCI w Punktach montowania (Powered by LuCI 0.12 Branch (0.12+git-15.037.36195-f1e2a26) OpenWrt Barrier Breaker 14.07) ? Co podam w GUI to partycji nie montuje, mimo iz z konsoli robie to bez problemu.

12

2. block (a tym samym luci via fstab) montuje tylko extX, vfat i jffs. Resztę musisz ręcznie montować.

13

2. Chyba jedyna opcja w GUI to uruchomienie odpowiedniego skryptu z menu ,,Wlasne komendy''
Wlasne komendy to pakiet ktory trzeba doinstalowac do LUCI

* DVBT2 - T230C *

14

Hej! Jesteście wielcy wink Miło widzieć tak dobre wsparcie, i do tego tak szybkie.

Właśnie tej informacji mi zabrakło wink Teraz rozumiem czemu montowanie z LuCI nie chciało przejść. W takiej sytuacji zacząłem montować partycje przez plik autostartu.

I chyba mam odpowiedź na punkt pierwszy:
1. po dniu użytkowania i kilku wymuszonych (celem testów) restartów routera i na exFATie zaczęły pojawiać się błędy montowania partycji, znikające pliki a nawet samoistne odmontowywanie partycji.

Na nowy tydzień pozostał plan B - próba uruchomienia wszystkiego na nowym pendrivie.

Tak jeszcze podpytam - czy przejście z BB na CC może coś zmienić dla mnie w kontekście opisywanego problemu?

15

A ja jednak bym obstawiał zasilanie. Podłącz HDD przez aktywny hub USB. Pobór prądu dysku jest różny w zależności od szybkości w tym momencie jak i położenia głowicy. Po dłuższej pracy i rozkręceniu się HDD może chwilami braknąć prądu - stąd błędy. Ja podpinałem u siebie kilka 2,5" pasywnych i mam takiego WD'ka, który poniżej 0,7A się sypie jak choinka na 3. króli. Problemu nie było z kieszenią aktywną.

Może niech Cezary się wypowie co do systemów plików, ale mi zdaje się, że format ReiserFS powinien lepiej sprawdzić się jako extROOT niz ext4. W 2009 ReiserFS przestał być rozwijany, ale doskonale radzi sobie z 1-core'owymi procesorami oraz dużą ilością niewielkich plików. Z doświadczenia wiem, że niektóre zastosowania - np. lokalne hostingi dev pod np. php bez wirtualizacji lepiej stawiać na ReiserFS. PS. Jest ReiserFS pod OpenWRT?

16

To pendrive a nie HDD, wiec ani nie ma glowicy, ktora mozna by krecic. Gdyby to byl problem z zasilaniem to nie bylby on staly, nie zas jedynie przy restarcie?
extROOT? nic o nim nie pisalem wink montuje jedynie jako klasyczny storage