Temat: Router z USB i VOIP pod OPENWRT
Witam.
Jakie routery są z USB i z bramką VoIP które działają w pełni pod openwrt.
Chciałem na nim także zainstalować asterisk'a, poproszę o nazwy i modele takich routerów.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Router z USB i VOIP pod OPENWRT
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Jakie routery są z USB i z bramką VoIP które działają w pełni pod openwrt.
Chciałem na nim także zainstalować asterisk'a, poproszę o nazwy i modele takich routerów.
Teoretycznie - Huawei HG553, ma linie telefoniczne obsługiwane przez asteriska
Dragino też ma: http://www.dragino.com/products/mother- … -dt01.html (bazuje na nim Mesh Potato 2: http://store.villagetelco.com/mesh-pota … hone.html).
podłączę się do tematu: czy wiadomo jak P2812HNU wypada w tym temacie? podobno z oryginalnym software mógł pracować jako bramka VoiP.
Nie wypada, bo tu linie FXS nie są obsługiwane.
Cezary, to na który parametr trzeba zwracać uwagę przy kupnie urządzenia do VoIP aby pracowało w warunkach polskich? poniżej wyciąg ze specyfikacji P2812HNU-Fx
Voice over IP
SIP v2 (RFC 3261)/SDP (RFC2327/3264)
RTP/RTCP (RFC1890)
Codec: G.711, G.729a/b, G.722
G.168 echo cancellation
VAD/CNG
Dynamic jitter buffer
DTMF
T.38 FAX relay
Call Waiting/Transfer/Forward/Hold/Retrieve/Block
Three way conference
CLIP/CLIRAle chyba o różnych rzeczach mówimy. voip jako soft voip to jedno, a sprzęt do tego do drugie. Jak chcesz słuchawkę (i jaką) do routera podłączyć?
wydawało mi się, że pytającemu chodziło o sprzęt bo soft już jest
ciekawi mnie to, że w specyfikacji jest, że może działać jak bramka voip a tu się okazuje, że jednak nie.. dziwne trochę.
16.1 Overview
Use this chapter to:
• Connect an analog phone to the Device.
• Make phone calls over the Internet, as well as the regular phone network.
• Configure settings such as speed dial.
• Configure network settings to optimize the voice quality of your phone calls.
16.1.1 What You Can Do in this Chapter
These screens allow you to configure your Device to make phone calls over the Internet and your regular phone line, and to set up the phones you connect to the Device.
• Use the SIP Service Provider screen to configure the SIP server information, QoS for VoIP calls, the numbers for certain phone functions (Section 16.3 on page 224).
• Use the SIP Account screen to set up information about your SIP account, control which SIP accounts the phones connected to the Device use and configure audio settings such as volume levels for the phones connected to the ZyXEL Device (Section 16.3 on page 224).
• Use the Common screen to configure RFC3262 support on the Device (Section 16.5 on page 228).
• Use the Phone Device screen to control which SIP accounts the phones connected to the Device use (Section 16.6 on page 229).
• Use the Region screen to change settings that depend on the country you are in (Section 16.7 on page 231).
• Use the Call Rule screen to set up shortcuts for dialing frequently-used (VoIP) phone numbers (Section 16.8 on page 231).
• Use the FXO screen to set up the PSTN line used to make regular phone calls which do not use the Internet (Section 16.9 on page 233).
You don’t necessarily need to use all these screens to set up your account. In fact, if your service provider did not supply information on a particular field in a screen, it is usually best to leave it at its default setting.Ehh, jak zwykle go samo. To podłącz telefon analogowy pod P2812HNU i zobacz czy będzie działać. Masz sterowniki do linii fxs dla P2812HNU?
Cezary, ja tylko próbuję to zrozumieć... nie jestem biegły technicznie w tych sprawach.. czy chodzi w takim razie o to, że oryginalny soft P2812 posiada takie sterowniki a Openwrt nie posiada do tego modelu natomiast posiada do Huawei HG553?
Tak. Chyba że podłączysz sobie telefon po ip lub normalny na ethernecie, wtedy to nie ma znaczenia.
człowiek uczy się całe życie, dziękuję Cezary.
Cezary a praktycznie ten Huawei HG553 będzie działać wg. projektu:
- na HG553 instaluje OPENWRT, potem external root na pendrive/HDD+podstawowa konfiguracja,
-WAN po RJ45, a nie z modemu ADSL,
-modem GSM na USB (jako zapasowe łącze internetowe, a zarazem połączenia głosowe i sms'y)
- instaluje ASTERISK'a,
-konfiguruje jako SIP Client (SIP TRUNK)+połączenia GSM z SMS
-tworzę serwer z numerami wew. oprócz tych dwóch wbudowanych portów telefonicznych mogę rozszerzyć poprzez podłączenie zwykłej bramki np: LINKSYS PAP2T do portu LAN.
Ja nie konfigurowałem asteriska. Więc jeżeli chodzi o szczegóły to nie jest to pytanie do mnie.
Cezary chodzi mi czy poniższe wytyczne będą działać
- na HG553 instaluje OPENWRT, potem external root na pendrive/HDD+podstawowa konfiguracja,
-WAN po RJ45, a nie z modemu ADSL,
-modem GSM na USB (jako zapasowe łącze internetowe, a zarazem połączenia głosowe i sms'y)
Instalacja ASTERIK'a to inna bajka, chodzi mi głównie o te trzy punkty bo niektórzy piszą że w HG553 pod OPENWRT nie działają: modem ADSL i porty telefoniczne (VOIP).
Te trzy tak.
Modem adsl na hg533 działa, porty też (przynajmniej na moich buildach).
Czy ktoś sprawdzał na tym routerze modem ZTE MF 823, który w openwrt działa jak karta sieciowa, Czy usb w tym routerze pociągną ten modem LTE? - Myślę nad zamianą za MR3220 +extroot ze względu na cenę i najnowsze wersje openwrt.
E3372 działa u mnie, przy bardzo dobrym zasięgu.
Zainstalowałem na nim asteriska i pakiet luci-pbx, dodałem konto sip (ipfon) - jestem zarejestrowany w usłudze ale w słuchawce analogowego telefonu podłączonego pod port telefoniczny cisza - gdzie się ustawia jakieś przypisanie portów (gniazd w routerze) do asteriska
W bcm63xx_phone_conf.sample wg pakietu.
W bcm63xx_phone_conf.sample wg pakietu.
Nic takiego nie znalazłem ale po wydaniu lasmod nie było na liście bcm63xx-phone więc wykonałem insmod bcm63xx-phone i
/bin/bcm63xx-phone-test test=tone . Telefon zadzwonił. Nadal nie potrafię połączyć tegio z asteriskiem czyli użyć bcm63xx-ast-chan.
Rozgryzł może to ktoś?
Zainstalowałeś pakiet asterisk11-chan-bcm63xx?
Zainstalowałeś pakiet asterisk11-chan-bcm63xx?
Pewnie - Package asterisk11-chan-bcm63xx (3.18.19-3.18.19) installed in root is up to date.
możliwe, że przez moment miałem asterisk18, a nie 11 i tak jak pisałem luci app pbx - mam jakieś konflikty w configach przez i panelu autostartu luci asterisk i asterisk-opkg.
bcm63xx_phone_conf.sample jest własnie z tego pakietu, w /etc/asterisk
bcm63xx_phone_conf.sample jest własnie z tego pakietu, w /etc/asterisk
Zrobiłem od nowa i Masz racje. Pakiet luci app pbx jest niezgodny z resztą, po zainstalowaniu na końcu wywala bcm63xx_phone_conf.sample i nadpisuje inne w /etc/asterisk.
No nic spróbuję wyedytować to bez gui
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Router z USB i VOIP pod OPENWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc