Temat: Wybór nowego routera pod CC
Czołem!
Idzie nowe, czekam na stabilny release CC i motywuję swojego wewnętrzego dzieciaka, że jest to najlepszy moment na upgrade sprzętu.
Obecnie latam na WDR3600 z extrootem, co jest największym 'bólem w dupie' całego tego sprzętu. Ze stabilności jestem zadowolony, zakresu ac zacząłem używać dopiero od niedawna wraz z upgradem telefonów w domu. Do brzegu jednak...
Szukam czegoś, co możliwie najmocniej obsłuży:
- gigabitowy ethernet (mam switch, więc może mieć nawet 1 wyjście LAN)
- miło jeśli obsługiwałby jumbo frame'y (NAS)
- max prędkość 2.4GHz
- max prędkość 5GHz (chodzi mi po głowie pomysł porzucenia gigabitowego LANu w części urządzeń [np. PC], ale nadal jest to głupi pomysł wg mnie, niemniej jednak dobrze byłoby mieć opcję)
- duży NAND (nigdy więcej extroot)
- wydajnościowo obsługujący przedziwne funkcje które z nudów, w zimę, zacznę uruchamiać typu szczegółowy monitoring pakietów, zaawansowany firewall etc.
Tak "BTW" myślałem też o postawieniu czegoś z pfSense na brzegu (przed OpenWRT) aby mieć zaawansowany firewall, ale nie wime na ile ma to sens.
Przez chwilę myślałem tez o Mikrotiku (podoba mi się design), ale chyba nie ma nic ciekawego w rozsądnej półce cenowej, do tego ze standardem AC wifi.
Większych zastrzeżeń do WDR3600 nie mam, a pójdzie dalej do rodziny z tymi skromymi 8MB flasha.
Czynniki, które mają wpływ na decyzję:
- awaryjność [czy ktoś to bada, choćby mimochodem z doświadczenia?]
- anteny zewnętrzne - mimo wszystko mam wrażenie, że wystające 'pałki' dają lepszy zasięg, aczkolwiek w przypadku WDR3600 nie było tego specjalnie widać w porównaniu do np. WT3020 od Nexxa :-), jakie jest wasze doświadczenie?
Edit:
- miłoby było też mieć 2x USB, które mogłoby uciągnąć np. 3020 i drukarkę do lpr.
Pozdrawiam