1 (edytowany przez andrut 2015-08-03 15:54:50)

Temat: Wybór nowego routera pod CC

Czołem!

Idzie nowe, czekam na stabilny release CC i motywuję swojego wewnętrzego dzieciaka, że jest to najlepszy moment na upgrade sprzętu.
Obecnie latam na WDR3600 z extrootem, co jest największym 'bólem w dupie' całego tego sprzętu. Ze stabilności jestem zadowolony, zakresu ac zacząłem używać dopiero od niedawna wraz z upgradem telefonów w domu. Do brzegu jednak...

Szukam czegoś, co możliwie najmocniej obsłuży:
- gigabitowy ethernet (mam switch, więc może mieć nawet 1 wyjście LAN)
- miło jeśli obsługiwałby jumbo frame'y (NAS)
- max prędkość 2.4GHz
- max prędkość 5GHz (chodzi mi po głowie pomysł porzucenia gigabitowego LANu w części urządzeń [np. PC], ale nadal jest to głupi pomysł wg mnie, niemniej jednak dobrze byłoby mieć opcję)
- duży NAND (nigdy więcej extroot)
- wydajnościowo obsługujący przedziwne funkcje które z nudów, w zimę, zacznę uruchamiać typu szczegółowy monitoring pakietów, zaawansowany firewall etc.

Tak "BTW" myślałem też o postawieniu czegoś z pfSense na brzegu (przed OpenWRT) aby mieć zaawansowany firewall, ale nie wime na ile ma to sens.
Przez chwilę myślałem tez o Mikrotiku (podoba mi się design), ale chyba nie ma nic ciekawego w rozsądnej półce cenowej, do tego ze standardem AC wifi.

Większych zastrzeżeń do WDR3600 nie mam, a pójdzie dalej do rodziny z tymi skromymi 8MB flasha.

Czynniki, które mają wpływ na decyzję:
- awaryjność [czy ktoś to bada, choćby mimochodem z doświadczenia?]
- anteny zewnętrzne - mimo wszystko mam wrażenie, że wystające 'pałki' dają lepszy zasięg, aczkolwiek w przypadku WDR3600 nie było tego specjalnie widać w porównaniu do np. WT3020 od Nexxa :-), jakie jest wasze doświadczenie?

Edit:
- miłoby było też mieć 2x USB, które mogłoby uciągnąć np. 3020 i drukarkę do lpr.

Pozdrawiam

2

Odp: Wybór nowego routera pod CC

A budżet?

3

Powiedzmy, że ceny topowych linksysów za >1000zł mnie 'szokują', więc wszystko poniżej tej kwoty będzie fajne.
Chciałbym zrobić listę 'top' i sprawdzić za co warto/nie warto przepłacić, ale nie ograniczam się np. do 200-300zł, jesli nie muszę.
(Oczywiście też nie chcę przepłacić, stąd liczę na ciekawą dyskusję szczególnie jeśli chodzi o stabilność [openwrt jak i platformy] oraz awaryjność).

4

andrut napisał/a:

Powiedzmy, że ceny topowych linksysów za >1000zł mnie 'szokują', więc wszystko poniżej tej kwoty będzie fajne.
Chciałbym zrobić listę 'top' i sprawdzić za co warto/nie warto przepłacić, ale nie ograniczam się np. do 200-300zł, jesli nie muszę.
(Oczywiście też nie chcę przepłacić, stąd liczę na ciekawą dyskusję szczególnie jeśli chodzi o stabilność [openwrt jak i platformy] oraz awaryjność).

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to ZyXEL NBG6716, ale ma wewnętrzne anteny.

Niedługo powinniśmy dostać TP-Linka Archer C2600 z MU-MIMO, w którym siedzi bardzo ciekawy QC/A IPQ806x, a do tego fabryczny firmware bazuje na OpenWrt. Ale kiedy będzie na rynku i w jakiej cenie - chyba jeszcze nikt tego nie wie. Mam nadzieję, że będzie zdecydowanie niższa niż zabawki od Linksysa.

Poza tym, musisz być trochę bardziej konkretny, raczej nikt nie będzie Ci tutaj listował wszystkich dostępnych routerów w cenie do 1000 PLN, spełniających Twoje wymagania. Co więcej, taki WRT1200AC (na marginesie: w chorej cenie) jest już w okolicach 900 PLN (czyli < 1000 PLN) i nie wiem czy ta cena Cię jeszcze szokuje, czy już nie? Najlepiej będzie jak napiszesz: mam xxx PLN i wymagania jak powyżej. Jak nie potrafisz zdefiniować budżetu to po prostu kup najdroższy smile

5

ZyXEL NBG6716 - Stąd było pytanie, czy wewnętrzne anteny zawsze oznaczają słabszy zasieg...

C2600 - znalazłem przedsprzedaż z ceną 270 USD, czyli sporo ponad 1000zł u nas wyjdzie (VAT...)

Nie zrozum mnie źle, potrafię zdefiniować budżet preferowany (na max 600 zł, załóżmy), chciałbym tylko patrzeć przez coś więcej, niż pryzmat tabeli ToH na openwrt.org, czyli np.: doświadczenia własne Was, jako doświadczonych userów.
Ja z hardware'em mam styczność tylko przy zakupie, a ten moment właśnie następuje. Swojego czasu gdy kupowałem WDR3600 też był najlepszym w rozsądnej półce cenowej (ok. 300zł), teraz wiem że potrzebuję więcej NANDu i wydajności dla rosnących łącz, więc robię upgrade...

6

andrut napisał/a:

ZyXEL NBG6716 - Stąd było pytanie, czy wewnętrzne anteny zawsze oznaczają słabszy zasieg...

Nie, to nie jest regułą. Poszukaj sobie tutaj na forum i na forum OpenRouter - użytkownik "slg" przerabiał podobny problem z wyborem routera i miał chyba wszystkie modele, które mogą Cię zainteresować.

andrut napisał/a:

C2600 - znalazłem przedsprzedaż z ceną 270 USD, czyli sporo ponad 1000zł u nas wyjdzie (VAT...)

Czas pokaże - nie ma go jeszcze na rynku, więc ta cena może być mocno przesadzona... zarówno na + jak i - wink

andrut napisał/a:

Nie zrozum mnie źle, potrafię zdefiniować budżet preferowany (na max 600 zł, załóżmy), chciałbym tylko patrzeć przez coś więcej, niż pryzmat tabeli ToH na openwrt.org, czyli np.: doświadczenia własne Was, jako doświadczonych userów.
Ja z hardware'em mam styczność tylko przy zakupie, a ten moment właśnie następuje. Swojego czasu gdy kupowałem WDR3600 też był najlepszym w rozsądnej półce cenowej (ok. 300zł), teraz wiem że potrzebuję więcej NANDu i wydajności dla rosnących łącz, więc robię upgrade...

Prawdę mówiąc, jeżeli zależy Ci na OpenWrt, NAND, Gbps na kablu i radiu AC, to wybór jest wciąż niewielki - na razie dostajemy głównie masówkę na platformach MediaTeka (MT762x) lub odgrzewane kotlety od QC/A.

Jak Ci się nie spieszy, to może zaczekaj na premiery pierwszych routerów z MU-MIMO na QC/A.
Poznamy ceny, rynek trochę się inaczej ułoży, może polecą ceny starszego sprzętu.

7

andrut napisał/a:

Idzie nowe, czekam na stabilny release CC i motywuję swojego wewnętrzego dzieciaka, że jest to najlepszy moment na upgrade sprzętu.
Obecnie latam na WDR3600 z extrootem, co jest największym 'bólem w dupie' całego tego sprzętu.

Mam ten sam sprzęt, i miałem ten sam problem co Ty. Bujałem się z tym jakieś pół roku. Ostatecznie byłem nastawiony na tego Zyxela, ale udało mi się kupić na angielskim Ebay'u Linksysa WRT1200AC za ok. 450 zł z wysyłką. Jak się nic nie popierdzieli (odpukać), to w następnym tygodniu powinienem go mieć u siebie.
Jak Ci nie zależy na szybkim zakupie to zerkaj na Ebay. W tamtym tygodniu na przykład były dwie aukcje poniżej 500 zł.

8

@tomciu: a co Cię skusiło na 1200AC?
Podobne kryteria? :-)

Tylko ten wiatraczek w środku… No właśnie, to już ten detal, który raczej zaboli. ;-)

9

andrut napisał/a:

Tylko ten wiatraczek w środku… No właśnie, to już ten detal, który raczej zaboli. ;-)

WRT1200AC nie ma wentylatora.

10

Z rozpędu porównanie do WRT1900AC sprawdzałem i tam jest już, na ac, ponad gigabit (który kiedyś mógłby się przyczynić do od-kablowania mieszkania). I tam tenże się pojawia.

Zastanawia mnie tylko odnośnie Zyxela drugi nośnik NAND - rozumiem, że na nim trzeba zrobić 'extroot' żeby od pierwszej instalacji był dostępny?

11

NIeee, jest dostępna jako pamięć podstawowa po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

w WRT1900ACv1 też możemy zapomnieć o wentylatorze, włączył mi się raz jak wsadziłem router do szafki bez wentylacji. Myslę andrut że powinieneś polować na WRT1900ACv1 w cenie 600-700zł . Sam miałem niedawno do sprzedania w takiej cenie.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

13

Odpowiednio sterując wentylatorem mógłbyś sobie domowy zegar zrobić smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14 (edytowany przez tomciu 2015-08-05 16:04:29)

andrut napisał/a:

W sumie tak. Dodatkowo dzieciarnia w domu rośnie i ma coraz głupsze pomysły wink Więc potrzebuję coś mocniejszego aby ich odpowiednio poprzycinać. Do tego dochodzi też za niedługo upgrade łącza z radia (25/6) na światłowód (na początek 100/100 teoretycznie). WDR 3600 pewnie dałby radę, ale zawsze jest to wytłumaczenie przed żoną z kupna nowej zabawki wink

U mnie wygląda to tak, że mam do ogarnięcia piętrowy dom plus kawałek podwórka. Dom mam praktycznie cały okablowany, więc bardziej zależy mi na mocnym "kablu" niż na radiu. Po wifi leci tylko drobnica typu telefon, tablet. Jeżeli ten Linksys da mi sygnał mocniejszy o jakieś 10-20% względem Tp-Linka, to mi wystarczy i wyrzucę starego Asusa RT-N10 z funkcji AP.

Ogólnie mówiąc założyłem sobie budżet na poziomie 400-500 zł. IMO więcej nie opłaca się wydawać za sprzęt, który posłuży 3-4 lata. W tym zakresie cenowym pozostawał tylko Zyxel NBG6716. WRT1200 mi się marzył (lepsze bebechy nawet od 1900v1), ale cena wyjściowa (ok. 900 zł), tak jak pisał pepe2k była z kosmosu. WRT1900v1 to już całkowity odlot (mikrofalówka i grzejnik z nadmuchem smile ) IMO również nie warty tej kasy.

Tak jak pisałem miałem zamawiać w tym miesiącu Zyxela, ale że udało się trafić na Ebayu Linksysa więc będzie Linksys. Poza tym ładny jest smile

15 (edytowany przez slg 2015-08-05 14:12:57)

tomciu napisał/a:

WRT1900v1 to już całkowity odlot (mikrofalówka i grzejnik z nadmuchem)

Obawiam się że nawet nie widziałeś tego routera na oczy bo większej bzdury na temat tego linksysa nie czytałem, a czytałem już wiele... Ja rozumiem ,ze jest drogi , nie warty swojej ceny itp. ale nie przesadzaj...

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

16

tmp421-i2c-0-4c
Adapter: mv64xxx_i2c adapter
temp1:        +49.0 C
temp2:        +51.9 C

armada_thermal-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +57.4 C

Router na szafce, w domu w tym momencie 29C na zewnątrz 36C. Wentylator w routerze stoi w miejscu... a obudowa nie jest nawet ciepła...

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

17

slg napisał/a:
tomciu napisał/a:

Obawiam się że nawet nie widziałeś tego routera na oczy bo większej bzdury na temat tego linksysa nie czytałem, a czytałem już wiele... Ja rozumiem ,ze jest drogi , nie warty swojej ceny itp. ale nie przesadzaj...

Po co te nerwy? Każdy ma prawo do swojego zdania na temat tej super drogiej zabawki z wentylatorem wink

18

slg napisał/a:
tomciu napisał/a:

Spokojnie kolego.
Pisałem to w formie żartu, tylko zapomniałem o buźce na końcu (poprawiłem dla Twojego lepszego samopoczucia smile)

Router widziałem, ale o tym, że te cztery anteny kojarzą mi się z "psem-pająkiem" czy jak mu tam, to nie będę już wspominał. Po co znowu masz się denerwować wink.

Pisząc poważnie to nieznoszę wentylatorów. Ich obecność w swoich zabawkach staram się ograniczać do absolutnego minimum. Kompletnie nie wyobrażam sobie wiatraka (nawet jak się nie kręci) w urządzeniu typu router. Po prostu taki mam klimat wink.

Mocne radio, o którym sam pisałeś (skojarzenie z mikrofalówką) też nie jest mi aktualnie potrzebne.

Dodatkowo dochodzi do tego zwykła amortyzacja sprzętu. Przyjmując tylko 800 zł za 1900ACv1, 4 lata używania, pobór prądu (zasilanie 12V/4A max. - grzejnik) i masz równowartość takiego TP-Linka WDR3600 czy 4300 rocznie. Ale jak to piszą: każdemu wedle potrzeb. Więcej luzu i zdrowia życzę.

BTW. Mierzyłeś może jaki ten Twój router ma średni pobór mocy (10-15W)? Pytam z ciekawości, nie złośliwie.

19

Ale ja się wcale nie denerwuję , zareagowałem tylko na wypowiedz nie zgodną z prawdą smile Pobór mocy sam router z dwoma radiami to 15W.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

20

Ta Armada to...?

I jaki jest pobór prądu przez 1200AC?

21

dziwne, 1200AC powinien być sporo chłodniejszy.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

22

albo ten odczyt jest z pupy...

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

23 (edytowany przez slg 2015-08-06 15:16:49)

tmp421-i2c-0-4c
Adapter: mv64xxx_i2c adapter
temp1:        +49.9 C
temp2:        +52.4 C

armada_thermal-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +58.8 C

Wynik z przed chwili, router nic nie ma do roboty poza routowaniem , kilkoma urządzeniami na radiu plus modem 3g + mwan3 wentylator nie pracuje. W domu 27.4C na zewnątrz 34C. System ostatnia kompilacja od Cezarego.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

24

slg napisał/a:

Też tak mi się wydaje, bo to dwa różne procesory. Być może ta różnica wynika, z użycia np.: konfigu z 1900 do kompilacji obrazu dla 1200. Zwłaszcza ta temperatura na virtual device jest bardzo wysoka.

andrut napisał/a:

Ta Armada to...?
I jaki jest pobór prądu przez 1200AC?

Procesor to: http://wiki.openwrt.org/toh/linksys/wrt1200ac
Na naklejce jest 12V/2.5A

25

tomciu napisał/a:
slg napisał/a:

Też tak mi się wydaje, bo to dwa różne procesory. Być może ta różnica wynika, z użycia np.: konfigu z 1900 do kompilacji obrazu dla 1200. Zwłaszcza ta temperatura na virtual device jest bardzo wysoka.

Prosta metoda na weryfikację - rozebrać, sprawdzić temperaturę radiatora nad SoC, np. przy pomocy pirometru, dodać 20-30*C i macie temperaturę w krzemie, w inżynierskim przybliżeniu smile