1 (edytowany przez tygrysss 2015-07-31 21:55:25)

Temat: Kolejny termometr, ale troszkę inaczej

Witam wszystkich.
Pacjent - MR-3220 V1 wgrane najnowsze gargoyle, extroot, postawiony serwer FTP, ale do rzeczy.
Bardzo spodobał mi się projekt BBarwika odnośnie temperatury. Poczyniłem już ku temu kroki. Wykonałem Odpowiednio kabel na port COM - działa super ze starym komputerem. Jednak z przejściówką jaką posiadam - nie wykrywało czujników. Okazało się, że linia DTR nie jest podłączona do układu PL2303 (na takim był oparty konwerter) zamówiłem na allegro inny - na CH341. Mam nadzieję, że będzie dobry.
Co chciałbym uzyskać - pomiar temperatury z 2 czujników. Dane wysyłane są do bazy danych znajdującej się na hostingu cba.pl, a następnie ładny wykres jak u kolegi (również na hostingu cba.pl). Pytanie - muszę instalowac w tym wypadku pgsql i to z niego będą wysyłane dane czy jest inne wyjście?
Czy takie coś jest możliwe?
Chodzi mi o to, abym mógł z każdego miejsca na świecie wejść na router i zobaczyć temperaturę.
Zastanawiacie się dlaczego nie postawię strony na routerze - odpowiedź banalna, akademik, nie dostanę zew. ip

Jeśli nie da się w powyższy sposób - cóż wtedy mi zostanie chyba tylko postawienie strony na routerze i odczytywanie temp. wchodząc na stronę routera z odpowiednim portem.

Pozdrawiam.

2

Odp: Kolejny termometr, ale troszkę inaczej

Da się, dlaczego by nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy mogę liczyć na Twoją pomoc w konfiguracji?
Jak tylko przyjdą przejściówki - biorę się do roboty.

Oczywiście jak już wykonam wszystko, że będzie działało - stworzę przejrzysty  tutorial dla mojego przypadku.

4

Jaką pomoc? Termometr masz skonfigurować i ma odczytywać temperaturę - to ma masz na eko.one.pl. A reszta to tylko skrypty, czy wyślesz to do bazy gdzieś w internecie czy inaczej to tylko kwestia rozwiązania.

5

Najbardziej problematyczne będzie dla mnie wysyłanie tych danych na zewnętrzną bazę danych.
Masz rację - na  eko.one.pl jest opisane jak skonfigurować i odczytać temperaturę. Nie raz i nie dwa czytałem te poradniki. Dodatkowo prześledziłem sporo tematów na forum.

6

Ehh, jaki problem będzie? Uruchamiasz klienta mysql, podajesz parametry połączania i  insert do bazy z parametrami....

7

Mam nadzieje ze większego problemu nie będzie wink  ciężko mi powiedzieć z jakiego narzędzia mam skorzystać które będzie wysylalo dane na zew. Bazę.  Podejrzewam że będzie to pgsql-client.  Ale Oki.  Najpierw muszę uruchomić wszystko tak by odczytywalo  temperaturę.  Będę na bieżąco informował o postępach.

8

cba.pl daje mysql i sqlite, więc czemu jest klienta postgresqla do tego używać?

9

A co innego w takim razie polecisz użyć? Tak jak mówiłem - temat wysłania danych do bazy jest dla mnie abstrakcją.

10

Klienta mysql oczywiście smile

11

Oki - przyjdzie kabelek - będę działał smile

12

Jak ci kabelek nie będzie działał to ja mam na zbyciu interfejs usb który opisywałem smile

13

Gdyby coś - będę miał na uwadze smile

14

Kabelek przyszedł - niestety coś jest nie tak.
opkg update
opkg install kmod-usb-serial-ch341
opkg install digitemp

Jak wpisuję digitemp_DS9097U -s /dev/ttyUSB0 -a -i

to wyświetla się:
DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane
GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com
Error, serial port '/dev/ttyUSB0' does not exists!

Co teraz?
Opis urządzenia -
Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=03 Cnt=04 Dev#=  6 Spd=12   MxCh= 0
D:  Ver= 1.10 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs=  1
P:  Vendor=9986 ProdID=7523 Rev= 2.54
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr= 96mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=02 Driver=(none)
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  32 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  32 Ivl=0ms
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   8 Ivl=1ms

15

Na razie to ty nie masz sterownika do niego. Jakiś dziwny vendor masz, nie widziałem takiego.

16

Przecież napisał Ci:
- [...] '/dev/ttyUSB0' does not exists [...] -> nie ma takiego urządzenia, więc dlaczego próbujesz się do niego odwołać?
- [...] Driver=(none) [...] -> nie masz załadowanego odpowiedniego sterownika (może musisz wymusić załadowanie tego sterownika dla tego urządzenia, bo automatycznie go nie ładuje)

17

No właśnie przeszukując internet też napotkałem się na ten dziwny Vendor. To, że nie mam sterownika - to wiem, pytanie dlaczego nie pasuje?
W jaki sposób wymusić załadowanie sterownika do tego urządzenia?

18

"musisz zadać sobie jedno zaj* ważne pytanie": co właściwe kupiłeś i na jakim chipie toto jest...

19

Hah no właśnie smile Sprzedawca twierdził, że na ch341. Przejściówkę rozebrałem - nie ma nazwy układu. Całe szczęści, że kosztowała całe 5zł. Chyba dam sobie z nią spokój - świta mi coś, że w piwnicy powinienem mieć jednak jeszcze jedną - inną. Ide szukać smile

20

ch341 ma 1a86:7523. Więc to albo klon albo nowy byt.

21

Znalazłem na PL2303HX. Dolutowałem kondensator 0.1 uF tak jak w necie znalazłem instrukcje żeby była linia DTR podpiąłem wszytsko. Port znalazło ale nie odczytuje temp. Błąd adaptera (przejściówka działa).
Ktoś coś wie na ten temat?
Pod COM normalnym w komputerze działa.
Ps. Cezary sprawdz maila.

22

To znaczy że tam nie masz DTR wyprowadzonego...

23

Wedle schematów niby wyprowadzony. Ok działam i szukam dalej smile Kolega mówił że ma - sprawdze na jego

24 (edytowany przez tygrysss 2015-08-05 16:36:34)

Koledzy jest postęp i to wielki  - działa smile
Podpiąłem inaczej niż w poradniku Cezarego - opiszę to w swoim tutorialu. Dzięki niemu możemy zaoszczędzić pieniądze na potrzebne części bo wystarczy przejściówka za ~10zł.

DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane
GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com
Turning off all DS2409 Couplers
.
Searching the 1-Wire LAN
10FD0BCC020800A1 : DS1820/DS18S20/DS1920 Temperature Sensor
ROM #0 : 10FD0BCC020800A1
Wrote .digitemprc
Aug 05 15:48:57 Sensor 0 C: 28.38 F: 83.07

I najważniejsze - jak wysłać to do bazy na cba? Rozumiem, że muszę wykorzystać klienta MySql, jednak którego?

25

Jak to którego? jest jeden, polecenie mysql. Poczytaj proszę trochę o tej bazie danych.