Temat: Kolejny termometr, ale troszkę inaczej
Witam wszystkich.
Pacjent - MR-3220 V1 wgrane najnowsze gargoyle, extroot, postawiony serwer FTP, ale do rzeczy.
Bardzo spodobał mi się projekt BBarwika odnośnie temperatury. Poczyniłem już ku temu kroki. Wykonałem Odpowiednio kabel na port COM - działa super ze starym komputerem. Jednak z przejściówką jaką posiadam - nie wykrywało czujników. Okazało się, że linia DTR nie jest podłączona do układu PL2303 (na takim był oparty konwerter) zamówiłem na allegro inny - na CH341. Mam nadzieję, że będzie dobry.
Co chciałbym uzyskać - pomiar temperatury z 2 czujników. Dane wysyłane są do bazy danych znajdującej się na hostingu cba.pl, a następnie ładny wykres jak u kolegi (również na hostingu cba.pl). Pytanie - muszę instalowac w tym wypadku pgsql i to z niego będą wysyłane dane czy jest inne wyjście?
Czy takie coś jest możliwe?
Chodzi mi o to, abym mógł z każdego miejsca na świecie wejść na router i zobaczyć temperaturę.
Zastanawiacie się dlaczego nie postawię strony na routerze - odpowiedź banalna, akademik, nie dostanę zew. ip
Jeśli nie da się w powyższy sposób - cóż wtedy mi zostanie chyba tylko postawienie strony na routerze i odczytywanie temp. wchodząc na stronę routera z odpowiednim portem.
Pozdrawiam.