Temat: Najtańszy ruter pod CC

Cześć.
Chciałbym kupić najtańszy ruter, na który można wgrać LuCI Chaos Calmer 15.05.
Potrzebuję USB, co najmniej dwa gniazda LAN RJ-45 i WiFi w standardzie N, albo bardzo mocne G, ale chyba nierealne będzie ~3MB/s?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale będzie na nim duży hosts do blokowania reklam i klient torrent Transmission lub rTorrent.

Pozdrawiam!

2

Odp: Najtańszy ruter pod CC

NEXX WT3020H/F, cena w okolicy 15 USD z przesyłką.

3

Potwierdzam, WT3020 daje radę, a taniej się nie da znaleźć rozsądnej alternatywy.

4

Ale fajny. Już zamówiony. Dzięki serdeczne.

5

Czy w gotowych romach na stronie nie ma błędu? Bo jest wersja 8MB i 16MB, a te routerki są tylko w wersjach 4MB i 8MB.

6

werwaok napisał/a:

Czy w gotowych romach na stronie nie ma błędu? Bo jest wersja 8MB i 16MB, a te routerki są tylko w wersjach 4MB i 8MB.

Piszesz o moich? Ja nie produkuję obrazów luci dla 4MB, zwykłe czyste są.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Tak pomijając wciąż pojawiające się pytania o najtańszy, najdroższy, najszybszy, i.t.d. router to wciąż nie rozumiem całej ideologi z takimi pytaniami - router ma być taki jaki jest potrzebny i podoła stawianym zadaniom - tu cena czy szybkość to tylko jakieś wskazanie o możliwościach sprzętowych/marketingu/rynku/i.t.d., ale nie ma wiele wspólnego z tym czy podoła planowanemu użyciu w określony sposób...
wink

8

Jakby kogoś ciekawiło: dysk usb działa bez aktywnego huba. Wystarczy podłączyć mocniejszą ładowarkę (u mnie 1.2a). Coraz bardziej lubię ten ruterek.

9

werwaok napisał/a:

Jakby kogoś ciekawiło: dysk usb działa bez aktywnego huba. Wystarczy podłączyć mocniejszą ładowarkę (u mnie 1.2a). Coraz bardziej lubię ten ruterek.

Bo zasilanie na USB jest tam "głupie", tzn. podłączone bezpośrednio z zasilaniem z zewnątrz. Ma to swoje zalety (jak wyżej) i wady, np. brak możliwości sterowania zasilaniem.

10

Panowie, wracamy do tematu proszę wink
Najtańszy, ale co najmniej 4 gniazda LAN na OpenWRT oczywiście.
No i żeby po instalacji softu stąd zostało co najmniej 300-400kb wolnego miejsca na hosts-a.

Pozdrawiam.

11

Używany wr740/wr841

12

Używam dwóch Nexx WT3020 (8MB RAM) i jestem bardzo zadowolony. Kupowałem przez aliexpress.com.

1x OpenWrt 23.05-SNAPSHOT, r23695-80ef582dee by Cezary

13

Greff napisał/a:

Używam dwóch Nexx WT3020 (8MB RAM) i jestem bardzo zadowolony. Kupowałem przez aliexpress.com.

On nie ma 4 lanów. 8 flash nie ram.

14

Cezary napisał/a:

Używany wr740/wr841

Albo używany Dlink DIR300/DIR600 B1/B2 także można dostać w podobnej cenie. Ale to troszkę gorsza alternatywa, bo wolniejszy zegar i bardziej się grzeje

15

Czy wifi "g" wystarczy, żeby ściągnąć ~3MB/s (~25Mb/s) z Liveboksa piętro niżej?
I czy dwie anteny dają cokolwiek przy "prostych sieciowo" sprzętach?
Chodzi mi konkretnie o Playstation 3, średniej klasy laptop, Raspberry Pi z kartą sieciową wyglądającą jak zatyczka usb itp.

16

3MB/s to własnie granica 54g.

17

Dzięki za porady. Prawdopodobnie wezmę DIR600, ale zależy jak potoczą się negocjacje ze sprzedawcami.
Porada: uważajcie na ceny przesyłek, bo takiego cyrku jeszcze nie widziałem (oprócz telefonów sprowadzanych z Chin).

18

werwaok napisał/a:

Czy wifi "g" wystarczy, żeby ściągnąć ~3MB/s (~25Mb/s) z Liveboksa piętro niżej?
I czy dwie anteny dają cokolwiek przy "prostych sieciowo" sprzętach?
Chodzi mi konkretnie o Playstation 3, średniej klasy laptop, Raspberry Pi z kartą sieciową wyglądającą jak zatyczka usb itp.

Przy tych wymaganiach, nie zastanawiał bym się 5 minut i wybrałbym propozycję @Greff (nawet kosztem dokupienia switcha). smile

19 (edytowany przez werwaok 2015-09-18 02:30:08)

Nie wiem czy coś mi umknęło, ale czy są dostępne polskie obrazy Luci CC pod DIR600?

20

Moje? Nie, bo toto ma tylko 4M flash. W tych z openwrt.org możesz sobie polski doinstalować.

21

No szkoda, że kolega unreal o tym nie wspomniał.
Cezary: czy masz może na myśli jakieś jeszcze tanie ruterki z dużą pamięcią i wsparciem cc?

22

841 tplinka kosztuje 60zł na allegro. Wystarczająco tanio?

23

Tak wystarczająco, nie miałem na myśli, że polecone przez Ciebie 740 i 841 są zbyt drogie. Żebym o nich wcześniej wiedział, to bym się nie ściągał Nexxa z Chin.

Dzięki.

24

werwaok napisał/a:

Żebym o nich wcześniej wiedział, to bym się nie ściągał Nexxa z Chin.

No wiesz, Nexx dla wielu wydaje się atrakcyjniejszy ze względu na usb smile.

25

Ma więcej ramu i szybszy procek. I jest mniejszy smile