1

Temat: jaki router po ASUS WL 500G Premium v2?

Wiem, że postów tego typu na tym forum jest cała masa, ale wychodzę z założenia, że każdy przypadek jest inny.
Do tej pory, od pięciu lat mam router jak w temacie. W ostatnim czasie zaczął mnie mocno wkurzać. Nawet teraz, piszę tego posta w przerwie pomiędzy jego awariami (restartowałem go już 5x w ciągu godziny). Dzisiaj coś mu ewidentnie odbija. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że samo urządzenie ma raczej niewielką moc podjąłem decyzję o zmianie.

Moje wymagania:
- oczywiście chcę na nim postawić OpenWRT (z LuCI)
- co najmniej jeden port USB (w razie czego podłączę hub aktywny)
- będę na nim odpalał transmission, ftp, chciałbym php i mysql do jakichś prostych zastosowań
- myślę o podłączeniu arduino i magistrali 1-wire.
- ddns
- Extroot i swap (o ile będzie konieczny)
- no i musi mieć dobry transfer z dysku USB, bo chcę też zrobić z niego NAS z możliwością strumieniowania filmów fullHD. Na moim obecnym transfer z dysku USB to porażka.

o porządnym wifi b/g/n nie wspomnę.

Reasumując: jeśli zmieniać, to na coś porządnego.
Mam nadzieję, że w 200zł - 300zł coś się znajdzie. Zaawansowane ustawienia sieci nie są mi potrzebne, bo się na tym nie znam.

2 (edytowany przez build000 2015-07-29 13:31:30)

Odp: jaki router po ASUS WL 500G Premium v2?

1) Netgear WNDR4300 - dobry stosunek możliwości, jakości/ceny
2) Jakieś bieżące rozwiązania z AC, co zazwyczaj ma przełożenie również na RAM,moc procka,dodatkowe interfejsy (usb3, esata, więcej w ogóle tych złącz usb) Linksys WRT1900/1200AC - dlatego taki drogi, gdyż:
a) na nich w chwili obecnej działa openwrt/luci
b) chcesz zrobić pseudo-NAS ze strumieniowaniem multimediów FullHD z ogólnie na prawdę wydajnym UL/DL po WIFI/LAN/WAN
3) Zyxel NBG6716

Jak się jednak trochę zastanowisz i postanowisz temat multimediów ogarnąć w dedykowanym NAS-ie, jako dodatkowym urządzeniu, do pozostałych zastosowań w zupełności optymalnym rozwiązaniem jest wtedy pkt. 1 (ewentualnie pkt.3)

Odradzam tanie TP-Link'i typu WDR3600/4300 - wbrew pozorom niby porównywalne/lepsze (WDR4300) parametry ze spec, a w praktyce...milion powodów by tego nie brać...bo milion problemów więcej (wystarczy przestudiować to forum), niż w mojej propozycji (pkt. 1 lub pkt.3).

3

W cenie tych linksysów to ja rzeczywiście spokojnie kupię zewnętrzny nas. więc opcja 1 wygląda na najciekawszą.

4 (edytowany przez build000 2015-07-29 13:31:59)

Przeczytaj ponownie - zedytowałem - nieco gorsze jednak transfery UL/DL (Zyxel NBG6716), niż w Linsysach - ogólnie też AC, ale z tych starszych (np. na pewno słabe radio 2.4 - słabszy zasięg, niższe transfery...zresztą podobnie z 5 GHz - oczywiście gorzej pod kątem AC - tak w ogóle to są niezłe).
Poza tym we wszystkich proponowanych największa zaleta (nie bez znaczenia w praktyce z openwrt i nie tylko) to - nigdy więcej extroot (duże flashe typu NAND).

5

Ponieważ mam podobny dylemat napisze tutaj:

Lokalizacja 1
Router 2xUSB = jeden AERO - drugi tethering z telefonu LTE
NAS - WD Ethernet, drugi w planie na VIDEO

Lokalizacja 2
Router 1xUSB = AERO
NAS - WD Ethernet - mirror Lokalizacji 1

Lokalizacja 3
Router 1xUSB + WAN = AERO + operator
NAS - WD Ethernet - mirror Lokalizacji 1

Obecnie używam MR13U, co sobie chwalę za wbudowany akumulator, przydał się kilkukrotnie, lecz ma wady, jeden eth i to 100mb, mało flasha i ramu.

Ideałem byłby router który ma 2 usb 1 wan 4 lany 1G
1. Netgear WNDR4300 tylko 1 USB
2. Linksys WRT1900/1200AC fajny - cena przy 3 sztukach zabija
3. Zyxel NBG7616 chyba 6716 - w miarę OK tylko zasilanie 12V - czy to ma przetwornicę i można to zasilić z akumulatorka ?

może jeszcze coś ciekawego ktoś zaproponuje ?

6 (edytowany przez build000 2015-07-29 14:02:17)

ad3. - faktycznie - literówka - chodzi o 6716 (poprawiłem posty).

Tak w ogóle o co Ci w zasadzie chodzi z tym zasilaniem tego routera (6716) ? Jest chyba typowe na normalne, stacjonarne routery. Ma chyba coś więcej, niż przetwornicę (i ta pewno jest na zewnątrz) - ma po prostu stabilizator niskich napięć układowych (w routerze) dla elektroniki w routerze. 12 V to po prostu napięcie półokresowo wyprostowane na wejściu routera dostarczane z zewnętrznego zasilacza impulsowego (obniża właśnie napięcie sieci ~240 V do owych 12 V, które dalej w routerze jest przetwarzane na niższe napięcia, niezbędne do zasilenia różnych bloków w urządzeniu).

7

Chodzi o zasilenie awaryjne, j o dołączenie akumulatorka wink> Czasami w Routerach jest przetwornica z 12 na +3,3V lub w starszych +5V. Takie ustrojstwa można wprost z akumulatora zasilać, jadą do około 8V na aku.

Pytanie winno brzmieć, czy ktoś ma fotkę przetwornicy lub obwodów zasilania 6716 ?

8

Ununseptium napisał/a:

Pytanie winno brzmieć, czy ktoś ma fotkę przetwornicy lub obwodów zasilania 6716 ?

Zdjęcia to sobie znajdziesz w sieci. W NGB6716 cała sekcja zasilania bazuje na przetwornicach z układem IT76630M (http://www.m3tekic.com/upload/2014/12/2 … 103651.pdf) - są tam trzy przetwornice, wszystkie zasilane z 12 V, z zewnątrz. Biorąc pod uwagę, że najwyższym napięciem jest zasilanie dla USB, to całość powinna już działać gdzieś mniej więcej od 6-7 V.

9

pepe2k napisał/a:
Ununseptium napisał/a:

W NGB6716 cała sekcja zasilania bazuje na przetwornicach z układem IT76630M.

Tej wiedzy mi brakowało wink, w sieci są głównie zdjęcia ramów, chipów, FLASHy, a przetwornice nieczytelne. Dziękuję wink

A przetwornice chyba są 4, coś jeszcze jest koło przełącznika po prawej stronie.

10

Ununseptium napisał/a:

A przetwornice chyba są 4, coś jeszcze jest koło przełącznika po prawej stronie.

Doskonałe oko, jest tam jeszcze jedna, czyli razem 4.

11

ok, wracając do głównego wątku, mojego problemu:
Biorąc pod uwagę fakt, że na razie chcę zostać przy dysku podłączanym przez USB do routera wnioskuję, że z proponowanych na wstępie urządzeń najlepszym wyborem będzie Netgear WNDR4300. Parametry Dużo lepsze niż mój wysłużony Asus, w całkiem niezłej cenie (199zł).

Zastanawiam się jedynie nad USB, Cezary, w innym moim wątku pisałeś: "Ale mimo wszystko - asus i tak wydajnością usb nie grzeszy."

I w moim Asusie, i w tym Netgarze jest USB 2.0, z tego co widzę po specyfikacji USB, standard 2.0 powinien bez najmniejszego problemu łyknąć streaming filmów FullHD.

12

WL500gP wyciągał jakieś 2.5MB/s - 3MB/s z USB. Netgear jest szybszy.

Ile potrzebujesz transferu? Masz wielkość filmu, podziel przez jego czas trwania będziesz wiedział w bardzo dużym przybliżeniu ile router musi przerzucić przez usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

13

cóż. na szybko:
mam film ~9GB (8804MB), czas trwania 1:32:31 (5551s), daje mi to wynik około 1,6MB/s, czyli asus nie powinien mieć problemu, a jednak się tnie (moja radość nie trwała zbyt długo, nie potrzebnie chwaliłem się w innym wątku o rozwiązanym problemie wink )

Chciałbym móc oczywiście wyświetlać sobie filmy nawet większe. ten 10GB to taka średnia

14

no dobra, router kupiony - padło na Netgear WNDR4300. jaki system do tego?
luci-15.05-ar71xx-nand-wndr4300-ubi-factory.img?? będzie właściwy?

15

Może być.

16

w jaki sposób to wgrywać? przez webowy panel administracyjny? w dziale aktualizacji softu? poprostu wskazać plik .img? sorry, że pytam o takie banały, ale sprzęt dopiero co dzisiaj odebrany, strach cokolwiek przy nim broić by nie popsuć tongue a linuksy to moja pięta achillesowa. (stąd openWRT z GUI)

17

Przez tftp, jak każdego netgeara. Je jest trudno uwalić.