1

Temat: Banana Pi R1 300MBps - są alternatywy?

Cześć,

Szukam coś mocniejszego od 1043ND v1, które ma za mało RAMu -32MB (mod tylko do 64MB plus koszta, nie opłaca się, za stary sprzęt).  Wstępnie padło na Banana Pi R1 300MBps za za 419 zł bez obudowy i zasilacza.
Czy jest coś podobnego na rynku? Może ktoś to posiada i się wypowie na temat stabilności?

I dodatkowe pytanie, co obecnie ma najlepszy stosunek jakości do ceny w tego typu urządzeniach?

PS. Nie chcę stawiać prawdziwego serwera ze względu na pobór prądu (24h/7dni) co w perspektywie kilku lat jest najważniejsze oraz ilość wyjść RJ45, mam podłącze kilka urządzeń (backup, TV, drukarka po LANie).

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: Banana Pi R1 300MBps - są alternatywy?

IMO alternatywą jest...zostawić 1043ND jako router i dokupić Bananę M1 za < 150 zł.
Banana R1 jest tylko z pozoru ciekawa - tragiczne, niestabilne wifi USB (rtl8192cu) i jakieś problemy ze switchem.

Był już jakiś czas temu wątek traktujący o bananie R1.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

3

Dokładnie zrobiłem tak samo, 1043ND tylko jako router a Banana M1 z openmediavault jako serwerek - wydajność i możliwości znacznie większe.

4

oneiro napisał/a:

Cześć,

Szukam coś mocniejszego od 1043ND v1, które ma za mało RAMu -32MB (mod tylko do 64MB plus koszta, nie opłaca się, za stary sprzęt).  Wstępnie padło na Banana Pi R1 300MBps za za 419 zł bez obudowy i zasilacza.
Czy jest coś podobnego na rynku? Może ktoś to posiada i się wypowie na temat stabilności?

I dodatkowe pytanie, co obecnie ma najlepszy stosunek jakości do ceny w tego typu urządzeniach?

PS. Nie chcę stawiać prawdziwego serwera ze względu na pobór prądu (24h/7dni) co w perspektywie kilku lat jest najważniejsze oraz ilość wyjść RJ45, mam podłącze kilka urządzeń (backup, TV, drukarka po LANie).

Pozdrawiam, Krzysiek

Może zacznij od sprecyzowania, co taki sprzęt ma dokładnie robić? Jakie usługi chcesz tam mieć, poza zwykłą pracą jako router + AP?

5

Polecam OrangePi z Aliexpress.
Śmiga na nim serwer z SSD od takiego czasu bezproblemowo, że nie pamiętam kiedy go odpaliłem. :-)