1

Temat: Bezpieczny extroot/partycja na pakiety

Proszę Państwa może wiecie jak zrobić bezpiecznego extroot?

Już tłumaczę co to znaczy bezpieczny. Otóż muszę mieć pewność, że router za każdym razem mi wstanie po reboot (czy to celowy, czy to zanik napięcia itd.). Tak sobie myślę czy nie dałoby się potrzebnych pakietów załadować na partycje która w trakcie instalacji pakietów była by RW, potem konfiguracja i przejście w tryb RO. Wtedy teoretycznie system plików nie powinien się wywalić nawet przy zaniku napięcia i system powinien wstać bez problemu ponownie. Takie samo podejście można by zastosować dla extroot tj. instalacja, konfiguracja i trwała zmiana partycji na RO.

Co Wy o tym sądzicie? A może jest inny sposób pewne działanie routera?

P.S.
Odpalam to na starym ale do moje zastosowania zupełnie wydajnym WRT54GL z USB MOD - tam flashu to mało mało jest.

MvincM

2

Odp: Bezpieczny extroot/partycja na pakiety

Masz preinit, możesz przez załadowaniem extroota zrobić cokolwiek. Łączenie ze sprawdzaniem interalności extroota na dowolny sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

no tak... tylko w ten mały flash wrt54gl to ja fsck nie zmieszczę raczej... czyli muszę mieć dostęp do internetu aby pobrac fsck i sprawdzić system i go naprawić.

Chyba, że mam na pendrive jedną partycję "bezpieczną" która co do zasady nie powinna się wywalić (zawsze montowana w trybie RO). Na niej wgrany plik fsck. W preinit ją montuję, odpalam z niej sprawdzenie extroota (w trybie auto naprawy bez pytania) i po naprawie unmount i dalej z exroot jedziemy.

Tak to widzisz?

P.S.
Bo generalnie mój WRT54GL ma robić pomiar temperatury i przy zadanych parametrach poprzez stycznik włączać/wyłączać piec gazowy. Więc ważna dla mnie jest stabilność rozwiązania. Brak prądu mnie nie martwi bo wtedy też i piec nie działa więc problem większy...

MvincM

4

Taki pomysł był już tu dyskutowany.

PS. Taki rzeczy zrób na arduino czy jakimś innym sterowniku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

mvincm napisał/a:

no tak... tylko w ten mały flash wrt54gl to ja fsck nie zmieszczę raczej... czyli muszę mieć dostęp do internetu aby pobrac fsck i sprawdzić system i go naprawić.

Wymień FLASH na większy? Chociaż, nie rozumiem dlaczego tak bardzo trzymasz się tego staruszka.

6 (edytowany przez hanti 2015-07-27 21:44:08)

jakis najtanszy i najmniejszy ups ? do routera powinien dac rade
nie tylko rozwiaze problem zaniku pradu ale w czasie gdy tego pradu nie ma to bedziesz dalej mial net na laptopie itp