Temat: NETGEAR WNDR4300 CC wykrywanie dysku bez huba słaby transfer
Witajcie,
Posiadam Router NETGEAR WNDR4300 z wgranym OpenWrt Chaos Calmer 15.05 i mam mały problem z prędkością kopiowania zapisu danych na dysk 300GB wpiętym do USB Routera przez huba z zasilaczem. Prędkość kopiowania zapisu to max 1.8 MB/s i spada do 700 kb/s. Nadmienię że dysk podpięty do laptopa port USB 2.0 prędkość kopiowania zapisu od 25 do 30 MB/s. Zastanawiam się skąd taka różnica w zapisie na prędkości.
Dysk wpięty w aktywnego huba jest montowany poprzez rc.local poleceniem
sleep 20
mkdir -p /mnt/dysk
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dysk
Dysk zasilany przez huba powinien mieć odpowiednie napięcie i nie powinno być takiego spadku transferu. Proszę o pomoc jakieś sugestie jak można by było zwiększyć prędkość zapisu.
Próbowałem wpiąć dysk bezpośrednio do USB routera ale mam problem z wykryciem dysku przez rc.local ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dysk bo dysk prawdopodobnie nie jest jeszcze widoczny w usb. Próba zrobienia przez
block detect > /etc/config/fstab nic nie daje bo po tej komendzie mam tylko:
config 'global'
option anon_swap '0'
option anon_mount '0'
option auto_swap '1'
option auto_mount '1'
option delay_root '5'
option check_fs '0'
nie ma reszty config 'mount'
Jedynym sposobem będzie jakiś skrypt który po uruchomieniu routera i wykryciu usb zamontuje prawidłowo dysk. Tyle nie wiem jak to zrobić Ale czy zamontowanie dysku bezpośrednio do USB Routera zwiększy transfer zapisu to nie wiem nie mam pojęcia proszę o rady jak sobie z tym problemem poradzić.
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie ![]()