Temat: NETGEAR WNDR4300 CC wykrywanie dysku bez huba słaby transfer

Witajcie,

Posiadam Router NETGEAR WNDR4300 z wgranym OpenWrt Chaos Calmer 15.05 i mam mały problem z prędkością kopiowania zapisu danych na dysk 300GB wpiętym do USB Routera przez huba z zasilaczem. Prędkość kopiowania zapisu to max 1.8  MB/s i spada do 700 kb/s. Nadmienię że dysk podpięty do laptopa port USB 2.0 prędkość kopiowania zapisu od 25 do 30 MB/s. Zastanawiam się skąd  taka różnica w zapisie na prędkości.

Dysk wpięty w aktywnego huba jest montowany poprzez rc.local poleceniem
sleep 20
mkdir -p /mnt/dysk
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dysk

Dysk zasilany przez huba powinien mieć odpowiednie napięcie i nie powinno być takiego spadku transferu. Proszę o pomoc jakieś sugestie jak można by było zwiększyć prędkość zapisu.

Próbowałem wpiąć dysk bezpośrednio do USB routera ale mam problem z wykryciem dysku przez  rc.local ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dysk bo dysk prawdopodobnie nie jest jeszcze widoczny w usb. Próba zrobienia przez
block detect > /etc/config/fstab nic nie daje bo po tej komendzie mam tylko:

config 'global'
        option  anon_swap       '0'
        option  anon_mount      '0'
        option  auto_swap       '1'
        option  auto_mount      '1'
        option  delay_root      '5'
        option  check_fs        '0'

nie ma reszty config 'mount'

Jedynym sposobem będzie jakiś skrypt który po uruchomieniu routera i wykryciu usb  zamontuje prawidłowo dysk. Tyle nie wiem jak to zrobić  Ale czy zamontowanie dysku bezpośrednio do USB Routera zwiększy transfer zapisu to nie wiem nie mam pojęcia proszę o rady jak sobie z tym problemem poradzić.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

2

Odp: NETGEAR WNDR4300 CC wykrywanie dysku bez huba słaby transfer

Na początek, zmień system plików na dysku na ext4.

3

manguscik napisał/a:

Jedynym sposobem będzie jakiś skrypt który po uruchomieniu routera i wykryciu usb  zamontuje prawidłowo dysk.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie smile

NTFS nie jest dobrym pomysłem, ale skoro koniecznie musisz tak mieć to  spróbuj wrzucić skrypt do hotplug-a ?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4 (edytowany przez manguscik 2015-07-22 11:07:03)

Pepe2K ze zmianą systemu plików na dysku na ext4 będzie mały problem bo na dysku mam ponad 100 GB danych bo dysk służy jako dysk udostępniony w Sambie jako zmapowany dysk w windows 7 i windos 8 dodatkowo jest też serwerem DLNA dla TV LG. I teraz pytanie jest takie czy jak zmienię system plików na ext4 to czy TV LG będize widział pliki po DLNA i tak samo w laptopami.

Mar_w wiem że nie jest to dobry pomysł bo przy kopiowaniu obciążenie procka i pamięci rośnie  ale chodzi o zmapowany dysk w windowsach i DLNA dla TV. JAk by transfer był na poziomie 8 MB/s to byłbym usatysfakcjonowany. A co do skryptu masz może link gdzie go zdobędę i co z nim zrobić dokładnie. Bo wtedy będę mógł wykluczyć huba aktywnego że to on sprawia błędy.

Z systemem plików bym sobie poradził http://traxter-online.net/odczyt-partycji-linuxowych/ ale co z TV

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

5

System plików nie ma nic do działania DLNA. DLNA uruchomione na routerze będzie widziało pliki zarówno pliki z fat32, ntfs jaki i ext4 (dodajesz ścieżki z systemu które ma widzieć i udostępniać).

6 (edytowany przez build000 2015-07-22 13:43:45)

ntfs+openwrt=zawsze problemy i konieczność ciągłego naprawiania systemu plików pod windows+gubi dane+i.t.d.
samba+dlna+TV (i tu jednak jest ograniczenie - nie wszystkie TV potrafią korzystać z serwera minidlna w routerze)+openwrt=nie ma potrzeby stosowania ntfs
Co do transferów ogólnie z/do (nawet pod ext4) to nie oczekuj cudów, jak w każdym zresztą routerze z podobną konstrukcją (tylko usb i brak esata,sata,msata,i.t.d.) i ogólnie będzie słabo z tym w stosunku do komputera.

7

manguscik napisał/a:

Mar_w wiem że nie jest to dobry pomysł...(...).A co do skryptu masz może link gdzie go zdobędę i co z nim zrobić dokładnie. Bo wtedy będę mógł wykluczyć huba aktywnego że to on sprawia błędy.

Chwila, chwila. W poście #3 ja nie napisałem, że będziesz mógł wykluczyć huba i znikną w ogóle problemy. Dałem tylko podpowiedź jak po wykryciu dysku zamontować go poprzez ntfs-3g
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/writable_ntfs

* DVBT2 - T230C *

8 (edytowany przez manguscik 2015-07-22 21:07:22)

A więc tak na dysku utworzylem partycję linuxową jest coś lepiej ale nadal nie ma szału bo szybkość zapisu na stałym poziomie 2,2 MB/s ale to nadal mało bo zapis pod windowsem na partycji NTFS to około ponad 30 MB/s.

informacja o dysku fdisk -l

Disk /dev/sda: 372.6 GiB, 400088457216 bytes, 781422768 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x6b732052

Device     Boot Start       End   Sectors   Size Id Type
/dev/sda1        2048 781422767 781420720 372.6G 83 Linux

Nadmienie ze dysk jest udostępniony poprzez sambe i zmapowany. Chyba że jest inna metoda na wysyłanie plików na dysk.

Proszę o rady co może być przyczyną tak niskiego transferu.

9

manguscik napisał/a:

Chyba że jest inna metoda na wysyłanie plików na dysk.

Jeszcze jest FTP smile

* DVBT2 - T230C *

10

scp , nfs, rsync i kilka innych smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11 (edytowany przez build000 2015-07-23 11:42:46)

manguscik napisał/a:

A więc tak na dysku utworzylem partycję linuxową jest coś lepiej ale nadal nie ma szału bo szybkość zapisu na stałym poziomie 2,2 MB/s ale to nadal mało bo zapis pod windowsem na partycji NTFS to około ponad 30 MB/s.
(...)

Ty chyba nie czytałeś uważnie mojego poprzedniego postu - weź dowolny, inny router, czyli tak w skrócie  pseudo komputer na architekturze arm/mips z niską ilością operacji/s, tu dodatkowo niższym zegarem, niedopracowaną obsługą usb (to nawet w najlepszych routerach ma miejsce - openwrt), z wydajnością złącza usb niższą, niż w komputerze, z nieco za małą ilością ram (do wydajnego kopiowania po dowolnym protokole, w danym, dowolnym urządzeniu, autorzy jądra zalecają min. 256 MB ram) ... i wszystko to przetraw pod kątem tego co Ci wychodzi w praktyce...
wink
Jedyny bez żadnych ograniczeń transfer, po dowolnym protokole, jak do tej pory, zauważyłem tylko w jednym routerze - WNDR4700 - a dlaczego ? - przeczytaj sobie spec tej maszynki na, chociażby, wikidevi...
Kolejna kwestia, że openwrt różnie potrafi obsługiwać, różne nośniki pamięci masowej po usb - raz lepiej, raz gorzej - zależy od danego modelu urządzenia/nośnika.
Ogólnie to wszystko razem biorąc do kupy, to jedna wielka i przypadkowa niewiadoma, gdy podłączasz dane urządzenie na różnych wersjach softu openwrt + różne nośniki + różne routery.

Podam przykład (ten sam router WNDR4300) - mam 2 pędraki - jeden f-my sandisk, a drugi kingston (oba 4 GB - USB2) - na pierwszym ledwo 2,5 wyciąga transfer...a na drugim 6-8 MB/s...no i teraz weź mi wytłumacz dlaczego ? - oba markowe i nie należą do tanich w swojej klasie oraz na komputerze oba transfery mają podobne (oczywiście szybsze)...