Temat: Kompilacja openwrt problem z chaos_clamerem!

Witam jak w temacie koledzy mam problem chce zrobić sobie własnego open jak biorę plecenie "make menuconfig"
mam to

Build dependency: Please install the openssl library (with development headers)

Prerequisite check failed. Use FORCE=1 to override.
make: *** [staging_dir/host/.prereq-build] Błąd 1

1.Dlaczego mi się pluję o Force=1
2.Na  Barrier Breaker jest wszystko dobrze a tu coś takiego
3. Na chaos jest to co dałem o co chodzi ?

Pozdrawiam

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

2

Odp: Kompilacja openwrt problem z chaos_clamerem!

Nie masz openssl-dev czy jak tam zwał, od dystrybucji zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie masz openssl-dev czy jak tam zwał, od dystrybucji zależy.

Rozumie mówisz ze od dystrybucji zależy  ja obecnie korzystam z dystrybucji Linux mint  to czyli nie zrobię na  tej wersji ? To jaka dystrybucja jest ok Ubuntu ?

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

4

Nazwa pakietu zależy od dystrybucji a nie że nie zainstalujesz. Napisał Ci to przecież nawet.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez build000 2015-07-21 13:54:41)

Mint bazuje na Ubuntu, więc jeżeli chodzi o ssl to pakiet nazywa się libssl-dev - ogólnie we wszystkich distrach debianopodobnych (bo wszystkie wywodzą się z Debiana) ten pakiet tak samo się nazywa. Zrób najpierw "make prereq" to się dowiesz czego nie ma.
W ogóle to zacząłbym od przeczytania podstaw co trzeba zainstalować, żeby stworzyć kompletne środowisko programistyczne, gotowe na przyjęcie źródeł openwrt (pochodnych)...które będą efektywne w tworzeniu paczek i obrazów różnej maści...
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/buildroot.exigence

6

build000 napisał/a:

Mint bazuje na Ubuntu, więc jeżeli chodzi o ssl to pakiet libssl-dev - ogólnie we wszystkich distrach debianopodobnych (bo wszystkie wywodzą się z Debiana) ten pakiet tak samo się nazywa. Zrób najpierw "make prereq" to się dowiesz czego nie ma.
W ogóle to zacząłbym od przeczytania podstaw co trzeba zainstalować, żeby stworzyć kompletne środowisko programistyczne, gotowe na przyjęcie źródeł openwrt (pochodnych)...które będą efektywne w tworzeniu paczek i obrazów różnej maści...
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/buildroot.exigence

build000

Dzięki i wszystko śmiga faktycznie nie miałem wszystkiego to dziwne bo zawsze korzystam z pakietów od Cezarego z tych

build-essential binutils bzip2 gawk gettext git libncurses5-dev patch unzip zlib1g-dev subversion.Itp

dzięki za link z niego doinstalowałem co brakuje i śmiga dzięki koledzy

Ps. Fakt od dystrybucji Linux-a nie zależy i  nie ważne jaki to będzie Linux ale od samych źródeł

Pozdrawiam.

7 (edytowany przez build000 2015-07-21 14:11:15)

marczelo napisał/a:

(...)
Ps. Fakt od dystrybucji Linux-a nie zależy i  nie ważne jaki to będzie Linux ale od samych źródeł

Pozdrawiam.

Żebyś się nie zdziwił - w praktyce zależy, bo niektóre dystrybucje nie mają w ogóle niektórych paczek w swoich repozytoriach pakietów, gdyż nie były nawet zaplanowane, że będą...wtedy czeka Cię siermiężna droga tworzenia extra paczek/instalacji ze źródeł (z różnym efektem w praktyce).

Chcesz mieć pewność, że zawsze się da zbudować ? - ogranicz bazę distr używanych do tego celu, do następujących:
Debian, Ubuntu, Mint, Fedora, Archlinux, Gentoo.

8

No  nie myślałem tak głęboko ale masz rację wiesz wiele tal używałem Ubuntu jak w ogóle zaczynałem zabawę z Linuxem teraz korzystam z minta bardziej mi się podoba Debian też jest fajny ale wolę minta. Ale dzięki za poradę pozdrawiam.