Temat: TP-Link TL-MR3220 v2 ogranicza prędkość na LANie

Witam

Od tygodnia testuję router TP-Link TL-MR3220 v2 z Gargoyle 1.6.2.2 (r42647) + Huawei E3276 w Play'u LTE bez limitów prędkości i danych.
Otóż gdy użyję modem w laptopie z Partner Mobile to połączenie mam stabilne D/20-40MBs U/5-15MBs a gdy włożę do router'a to jest ok jak na laptopie do czasu gdy pobiorę jakiś plik (mały czy duży) to po tym pobraniu mam już tylko D/2-3MBs a U/5-15MBs bez zmian.
Doczytałem się ze modem Huawei E3276 jest prądożerczy więc zrobiłem z zwykłego kabla Aktywny Hub dopinając zasilacz 5V 850mA. Modem z tym hub'em (przez ze mnie zrobione) na laptopie działa dobrze ale jak już podłączę do routera to znowu prędkość pobierania spada do 2-3MB/s a upload bez zmian 5-15MB/s. Pingi we wszystkich opcjach połączenia mam 29-61ms.

Proszę o pomoc bo nie wiem czy to wina routera czy softu?
Hub aktywny który zrobiłem działa dobrze, aczkolwiek nie wiem czy dać więcej A bo nie mogę znaleźć ile maks Amper'a przyjmie Huawei E3276.

Pozdrawiam

2

Odp: TP-Link TL-MR3220 v2 ogranicza prędkość na LANie

Co prawda routerem jest słaby ale nie aż tak żeby tych 20Mbps nie osiągnąć. Powinno być więcej. Łączysz się na ncmie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak pisałem zanim cokolwiek pobiorę router osiąga nawet 40Mb/s a po pobraniu jakiegoś pliczku o wadze np 2MB jest już max 3Mb/s i tak jest do momentu kiedy zresetuję router'a czyli też resetuje modem, po resecie jest znowu ok 40Mb/s do momentu gdy pobiorę jakiś pliczek.

Przepraszam ale dopiero zaczynam przygodę z tym routerem i Gargoyle i nie wiem co to ncmie gdzie to szukać?

4

Sposób połączenia z modemem. Co masz w sekcji wan w gui?

5

Mam NDIS na inne nie mogę zmienić bo przy mojej karcie sim muszę mieć stale 3G/LTE.

6

To jest ncm, więc od strony połączenia i konfiguracji masz komplet. Tu nie masz już co zmieniać.

7 (edytowany przez mac_gregor 2015-07-19 14:59:03)

No to nie wiem skąd te ograniczenia?
Bez routera czyli bezpośrednio modem do laptopa to nie ma ograniczeń sad

8 (edytowany przez jarek7714 2015-07-19 15:50:50)

Tj. słaby router z małą ilością pamięci RAM i może coś niedomagać (ten sterownik NCM jest zasobożerny i zdarzały się przypadki że tego typu routery miały różnego rodzaju problemy ze stabilnością). Rozwiązaniem jest przerobienie modemu na wersję HiLink (modemo-router). P.S Dodatkowo zastosowany stary sterownik NCM jest niestabilny i kiepski w działaniu, nowy od Huawei dostępny jest na najnowszej gałęzi CC. smile

9

Hm, rozumiem.
A jest możliwość powrotu do wersji standardowej w modemie gdyby problem nadal występował?

10

mac_gregor napisał/a:

Hm, rozumiem.
A jest możliwość powrotu do wersji standardowej w modemie gdyby problem nadal występował?

Soft w modemie możesz zmieniać na dowolną wersję-HiLink/noHiLink.

11

Fajnie.
Ale widzę tylko soft HiLink t-mobile z zeszłego roku na modem E3276 -150s a mam Play.

12

Jest trochę większy wybór: https://3ginfo.ru/download59.html

13

Czy wszystkie na tej stronie są HiLink? nie znam ruskiego wink

A teraz coś dziwnego się dzieje z routerem, sam się rozłącza i załącza i to w dodatku kiedy niedawno wystawiłem na aukcji komentarz pozytywny sprzedającemu od którego kupiłem Tp-Link MR3220 z Gargoyle. Mam nadzieje ze to przypadek.

14

Tu masz sprawdzony fw z 4pda.ru : https://app.box.com/s/fc4awlben5insak2pl3402domj1iosuj

ncm i stare Gargoyle lub BB ze zwykłym sterownikiem (bez -huawei-) to kiepski pomysł. Wyciąga się...zwykle tyle samo albo i mniej ile w RAS smile - ~25-30 Mbps. Stąd się potem biorą opowieści co niektórych, jakimi to szrotami są tzw. słabsze TP-Linki.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

15

W routerze nie jest stary Gargoyle bo 1.6.2.2.

Dzięki za linka, a którego wgrać bo widzę jakiś drugi plik 'mod'

16

mac_gregor napisał/a:

Witam

Od tygodnia testuję router TP-Link TL-MR3220 v2 z Gargoyle 1.6.2.2 (r42647) + Huawei E3276 w Play'u LTE bez limitów prędkości i danych.
Otóż gdy użyję modem w laptopie z Partner Mobile to połączenie mam stabilne D/20-40MBs U/5-15MBs a gdy włożę do router'a to jest ok jak na laptopie do czasu gdy pobiorę jakiś plik (mały czy duży) to po tym pobraniu mam już tylko D/2-3MBs a U/5-15MBs bez zmian.
Doczytałem się ze modem Huawei E3276 jest prądożerczy więc zrobiłem z zwykłego kabla Aktywny Hub dopinając zasilacz 5V 850mA. Modem z tym hub'em (przez ze mnie zrobione) na laptopie działa dobrze ale jak już podłączę do routera to znowu prędkość pobierania spada do 2-3MB/s a upload bez zmian 5-15MB/s. Pingi we wszystkich opcjach połączenia mam 29-61ms.

Proszę o pomoc bo nie wiem czy to wina routera czy softu?
Hub aktywny który zrobiłem działa dobrze, aczkolwiek nie wiem czy dać więcej A bo nie mogę znaleźć ile maks Amper'a przyjmie Huawei E3276.

Pozdrawiam

Mam identyczny sprzęt tyle że modem z polsatu, też miałem takie problemy jak Ty, zmień soft na routerze na openwrt CC by obsy zrób extroot + SWAP, dodatkowo ncm w sekcji wan i po kłopocie. Dodam że nie mam żadnego aktywnego huba, tylko pasywny, extroot i swap na pendrive mam zrobiony.

17

mac_gregor napisał/a:

W routerze nie jest stary Gargoyle bo 1.6.2.2.

Dzięki za linka, a którego wgrać bo widzę jakiś drugi plik 'mod'

Masz wgrać firmware, a potem webui.
"Mod", bo to jest soft zmodyfikowany przez Rosjan z wymienionego wcześniej forum - dodaje (a raczej odblokowuje) opcje niedostępne w fw od operatorów komórkowych.

1.6 jest stare...może nie jak węgiel ale stare. Stary jest bazowy system - ma ponad dwa lata...w openwrt to cała epoka smile

18

W tym WEBUI to woła o hasło by go wypakować.

19

Mea culpa, wrzuciłem już plik bez hasła.

20

Teraz plik E3276s_Update... po uruchomieniu kreatora i przy drugim punkcie gdzie wyszukuje porty woła o hasło.

21

Musisz sobie wygenerować flash code na podstawie IMEI - to jest to "hasło".
Generatorów jest na pęczki w necie - poszukaj...

22

mac_gregor napisał/a:

Teraz plik E3276s_Update... po uruchomieniu kreatora i przy drugim punkcie gdzie wyszukuje porty woła o hasło.

Ściągnij sobie Universal Master Code Calculator i wpisując IMEI, wygeneruj kod zabezpieczający flash j.w. napisał @Patryk-tak to wygląda http://www.ewtnet.com/2014/01/universal … nlock.html.

23 (edytowany przez mac_gregor 2015-07-19 19:50:00)

Dzięki, już znalazłem.
Sorki bo nie wiedziałem ze trzeba generować kod modemu.

edit//

Coś poszło nie tak (chyba). Pierwszy plik zaktualizował się pomyślnie, drugi plik nie widzi urządzenia, tak samo system nie widzi urządzenia. Modem mruga na zielono czyli czeka na połączenie.

24 (edytowany przez jarek7714 2015-07-19 20:39:34)

W sumie kilkadziesiąt razy w ciągu kilku lat zmieniałem firmware w różnych modemach i nigdy żadnego nie uwaliłem (w E3276 eksperymentalnie kilka razy) , w przeciwieństwie do routerów, które zdarzyło mi się kilka razy ubić (na laptopie mamy zawsze pewne zasilanie z baterii, także wystarczy wyłączyć antywirusy i zaporę sieciową oraz zainstalować sterowniki do PC-których zapewne nie masz i do przodu). smile         P.S Ściągnij sobie sterowniki od Huawei w wersji 5...

25 (edytowany przez mac_gregor 2015-07-19 20:48:47)

Uratowałem modem wgrywając sterownik MobileBrServ i już był wykrywany przez system, więc dograłem ten WEBUI i wszystko ok działa, mam HiLink'a otwiera się w przeglądarce ustawienia, po skonfigurowaniu wszystko na różne sposoby transfer katastrofa! Download nie przekracza 2Mb/s Upload 0.8Mb/s. Jedynie pingi są ładne 19ms!

Router z Gargoyle nie wykrywa HiLink'a co trzeba zrobić?
Nie chcę wgrywać openwrt bo jeszcze nic nie zrozumiałem z tych wszystkich wskazówek/instrukcji itd.